ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

H/2717.

Országgyűlési határozati javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Mellékelten - a Házszabály 87. § (2) bekezdése alapján - benyújtom "A magyar nyugdíjak reálértékének az EU-ban történő megőrzéséről" szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A 21. század polgári Magyarországa hálával, köszönettel és megbecsüléssel tartozik mindazon nemzedékek tagjainak, akik egy élet munkájával alapozták meg hazánk felemelkedését. Az ő hozzájárulásuk Magyarország sikereinek egyik nélkülözhetetlen forrása. Az ő áldozatvállalásuk nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy hazánk hosszú évtizedek után ismét elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai polgári demokráciák közösségében. Az új évezred küszöbén, az Európai Unió kapujában a Magyar Köztársaság Országgyűlése hazánk idős nyugdíjas polgárai méltó társadalmi megbecsülése érdekében a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy legkésőbb 2003. december 31-ig terjessze az Országgyűlés elé azon jogszabály módosításokat, melyek által a nyugdíjak megőrzik reálértéküket az Európai Unióba való belépésünk után is.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a törvény-előkészítés során folyamatosan egyeztessen az érintett hazai nyugdíjas szervezetekkel és testületeikkel.
  3. E határozat közzétételének napján lép hatályba.

Indokolás

Medgyessy Péter miniszterelnök 2003. február 11-én a Magyar Országgyűlésben elhangzott országértékelő beszédében kijelentette, hogy a kormány biztosítja a magyarországi nyugdíjak reálértékének megőrzését az Európai Unióba történő belépésünket követően is. ("Az Unióba való belépés után is garantáljuk a nyugdíjak értékét, ezt megígérhetem.")

Országgyűlési határozati javaslatunk ezen miniszterelnöki ígéret megvalósításának garanciáit teremti meg, konkrét határidők megjelölésével.

Nyugdíjas honfitársaink hosszú évtizedeken keresztül végzett munkájukkal megszolgálták azt az ellátást, melyet az állam részükre nyugdíj címén biztosítani tud. Rendkívül méltánytalan lenne, ha ez a juttatás az Európai Uniós csatlakozásunkat követően vesztene értékéből és így nyugdíjas honfitársainkat hátrány érné.

A határozati javaslatban foglaltak megvalósítása tehát elengedhetetlen a hazai nyugdíjasok megélhetésének biztosítása érdekében.

Budapest, 2003. március 13.

Harrach Péter
Fidesz-MPP

Dr. Mátrai Márta
Fidesz-MPP