A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS

Önkormányzati bizottsága

H/2746.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2003.(.....) OGY határozata
A helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek
2002. október 20-i általános választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló
- az Országos Választási Bizottság által benyújtott -
jelentés elfogadásáról

Az Országgyűlés

1. elfogadja a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 34. § (2) bekezdés m) pontja értelmében az Országos Választási Bizottságnak a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-i általános választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló jelentését,

2. megállapítja, hogy a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-án megtartott választása, valamint a fővárosi és országos kisebbségi önkormányzatok 2003. január 3. és március 1. között megtartott választása törvényes rendben zajlott le,

3. köszönetét fejezi ki a választások megszervezésében és lebonyolításában közreműködő helyi és területi választási szerveknek, az Országos Választási Bizottság tagjainak, a köztisztviselőknek, valamennyi állami és társadalmi szervnek és intézménynek akik, illetve amelyek hozzájárultak az önkormányzati választások törvényes lebonyolításához.

I n d o k o l á s

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 34. § (2) bekezdés m) pontja értelmében az Országos Választási Bizottság köteles beszámolni az Országgyűlésnek a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról.

E kötelezettségének az Országos Választási Bizottság eleget tett: elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-i általános választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló jelentéstt (J/2661. sz.).

A jelentés alapján megállapítható: A választás az egész országban törvényes rendben, a legteljesebb nyilvánosság mellett zajlott le, a választás eredményét országosan befolyásoló törvénysértés, rendzavarás nem volt.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-án megtartott választásán 4.153.657 választópolgár adta le szavazatát, ami 51,11 %-os részvételi arányt jelent.

Jelöltek hiányában, illetve a választás eredménytelensége miatt 25 településen időközi polgármester-, 8 településen időközi kislistás, 5 településen pedig időközi egyéni választókerületi választást kell tartani.

Elenyésző számban nyújtottak be megalapozott jogorvoslati kérelmet a választás eredménye ellen. A 3160 polgármester-választás közül 2-nek, a 10.000 vagy annál kevesebb lakosú településen megtartott 2998 képviselőválasztás közül szintén 2-nek az eredményét semmisítették meg és került sor megismételt szavazásra összesen 3 településen.

Az ország 1308 településén 1870 kisebbségi önkormányzatot választottak meg.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását követően, 2003. január 3. és március 1. között került sor a fővárosi és az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztására.

A fővárosban 11 önkormányzatot választottak az elektorok. Az országos önkormányzatok megválasztása mind a 13 kisebbség esetében eredményes volt, bár a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán az országos cigány önkormányzatot választó elektori gyűlést meg kellett ismételni.

Az Országos Választási Bizottság a korszerűtlen és hiányos jogi szabályozásból adódó jogértelmezési problémák megoldását állásfoglalás kibocsátásával segítette, és szükségesnek tartja a törvényi szabályozás megújítását.

Az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatainak 2002-2003. évi választása törvényes rendben zajlott le.

Az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága a 2002. október 20-i helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásáról szóló jelentést 2003. március 18-ai ülésén megtárgyalta és azzal egyetértett.

Javasolja az Országgyűlésnek, hogy a jelentést és a bizottság önálló indítványaként előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot fogadja el.

B u d a p e s t, 2003. március 18.

Tisztelettel:
Dr. Bóka István
a bizottság elnöke