A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS

Önkormányzati bizottsága

H/2747.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2003.(.....) OGY határozata
A helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek
2002. október 20-i általános választásáról, valamint
a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló - a belügyminiszter által benyújtott - jelentés elfogadásáról

Az Országgyűlés

1. elfogadja a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 153. §-ának (3) bekezdése értelmében a belügyminiszternek a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-i általános választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló jelentését,

2. megállapítja, hogy a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-án megtartott választása, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának 2003. január 3. és március 1. között megtartott megválasztása törvényes rendben zajlott le,

3. köszönetét fejezi ki a választások megszervezésében és lebonyolításában közreműködő helyi és területi választási szervek tagjainak, a Belügyminisztérium illetékes szervezetei tisztségviselőinek odaadó és lelkiismeretes tevékenységéért,

4. köszönetet nyilvánít a választások tisztaságát és törvényességét felügyelő nemzetközi megfigyelők lelkiismeretes és szakszerű munkájáért.

I n d o k o l á s

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 153. §-ának (3) bekezdése értelmében a belügyminiszter köteles beszámolni az országgyűlésnek a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-án megtartott általános választásával, valamint 2003. január 3. és március 1. között a fővárosi és országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásával kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról.

E kötelezettségének a belügyminiszter eleget tett, elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-i általános választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló jelentést (J/2662. sz.).

A jelentés alapján megállapítható: a választások előkészítésének és lebonyolításának jogi feltételei rendelkezésre állnak, az önkormányzati választás jogi környezete évek óta változatlan. A jogszabályok szilárd alapot jelentettek a választások lebonyolításához.

A kisebbségi önkormányzatok választásának tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy szükségessé vált a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény átfogó felülvizsgálata és ezzel egyidejűleg a kisebbségi önkormányzatok választására vonatkozó önálló törvény megalkotása. A jogi szabályozás hiányosságai ellenére a kisebbségi önkormányzatok választása is törvényes volt, a megválasztott testületek legitimitása megkérdőjelezhetetlen.

A rendelkezésre bocsátott pénzügyi előirányzat a feladatok finanszírozására elégséges fedezetet nyújtott.

A választásokat jól előkészítették, melyen közel 30.000 köztisztviselő és közalkalmazott, illetőleg több mint 96.000 választási bizottsági tag vett részt. Képzésük és oktatásuk az országgyűlési választás során szerzett tapasztalatokra kiemelt figyelemmel történt meg.

A választást eredményesen segítette a jól kiépített közigazgatási informatikai rendszer.

A választás törvényességét a mintegy 16 nemzetközi megfigyelő, valamint több mint 100 külföldi újságíró jelentései is megerősítették.

A fővárosi és országos kisebbségi önkormányzatok megválasztásra 2003. január 3. és március 1. között került sor. Országos önkormányzatát valamennyi kisebbség megválasztotta.

A helyi és országos kisebbségi önkormányzati választások tapasztalatai az alábbiakban összegezhetők:

1.308 településen összesen 1.870 kisebbségi választást tartottak meg, továbbá 11 fővárosi és 13 országos kisebbségi önkormányzat jött létre.

Végső megállapításként elmondható, hogy a 2002-2003. évi helyi és kisebbségi önkormányzati választás törvényes és eredményes volt, a választási szervek tagjai jogszerű és szakszerű tevékenységének köszönhetően.

Az Országgyűlés Önkormányzati bizottsága a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2002. október 20-i általános választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatának megválasztásáról szóló jelentést 2003. március 18-ai ülésén megtárgyalta és azzal egyetértett. Javasolja az Országgyűlésnek, hogy a jelentést és a bizottság önálló indítványaként előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot fogadja el.

B u d a p e s t, 2003. március 18.

Tisztelettel:
Dr. Bóka István
a bizottság elnöke