ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

H/2815.

Képviselői önálló indítvány

.../2003. (....)

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

a csernobili katasztrófa áldozatainak kárpótlásáról

A Magyar Köztársaság Országgyűlése, elismerve a Magyar Államnak a csernobili katasztrófa magyar áldozataival szembeni felelősségét, a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot és legkésőbb 2003. szeptember 30.-ig terjessze az Országgyűlés elé, amely egy kárpótlási alap létrehozásáról rendelkezik a csernobili katasztrófa áldozatainak hozzátartozói, illetve károsultjai javára. A törvényjavaslatnak tartalmaznia kell a kárpótlási eljárás rendjét, a kárpótlandók körét, a jogosultságot elbíráló szervezetet, a kárpótlás mértékét.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, intézkedjen annak érdekében, hogy kerüljön meghatározásra azon személyek köre, akik bizonyíthatóan, közvetlenül vagy közvetve a csernobili katasztrófa következtében hunytak el, vagy szenvedtek el súlyos egészségkárosodást. A felmérés eredményéről legkésőbb a törvényjavaslat benyújtásával egyidejűleg tájékoztassa az Országgyűlést.
  3. Ez a határozat közzététele napján lép hatályba.

I n d o k o l á s

1986. április 26-án robbanás történt a Szovjetunió területén lévő csernobili atomerőműben. A balesetet követő hetekben jelentős mennyiségű radioaktív sugárzás érte el Magyarországot. A Magyar Állam akkori vezetői mind a katasztrófa tényéről, mind az azzal járó súlyos egészségkárosító hatásokról csak késve, és akkor sem a valós veszélyeknek megfelelően tájékoztatták a magyar lakosságot. A korrekt tájékoztatás elmaradásának következménye volt az is, hogy közvetlenül a katasztrófa után több magyar állampolgár munkavégzés céljából a fertőzött területekre utazott.

Jelen határozati javaslattal rendezni kívánt ügyben létezik már jogerős bírósági ítélet, valamint napjainkban is folynak ezzel kapcsolatos perek, ugyanakkor az állam szerepe és felelőssége még mindig nem tisztázott.

Budapest, 2003. március 17.

Dr. Bagó Zoltán
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dobó László
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Erdős Norbert
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Gyürk András
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr. Nyitrai Zsolt
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Rogán Antal
Fidesz - Magyar Polgári Párt

 

Szijjártó Péter
Fidesz - Magyar Polgári Párt