ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

H/2828.

Képviselői önálló indítvány

.../2003. (....)

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
a Magyar Nemzeti Katasztrófa Alap létrehozásáról és működési feltételei megalkotásáról

Hazánkban az elmúlt években a polgárok anyagi javaiban több alkalommal is jelentős károsodások keletkeztek a természeti katasztrófa helyzetek kialakulása miatt. Jelentős károkat okoztak az árvizek, a környezeti szennyező anyagok, a szélsőséges időjárási viszonyok. Magyarország polgárai és települései sajnálatos módon különösen veszélyeztettek a természeti katasztrófahelyzetek tekintetében. A fentiek felvetik egy új típusú, biztosítási alapon működő, önálló Magyar Nemzeti Katasztrófa Alap létrehozásának a szükségességét. Erre figyelemmel a Magyar Köztársaság Országgyűlése a katasztrófa helyzetek biztonságosabb, és kiszámíthatóbb kezelésének érdekében a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy legkésőbb 2003. december 31-ig terjessze az Országgyűlés elé a Magyar Nemzeti Katasztrófa Alap létrehozásáról és annak működési feltételei megalkotásáról szóló jogszabályt, összhangban a nemzetközi és Európai Uniós tapasztalatokkal.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a törvény-előkészítés során az érintett szakmai szervezetekkel, és testületekkel egyeztessen.
  3. E határozat a közzététel napján lép hatályba.

Indokolás

Az elmúlt években országunk polgárai a gyakran bekövetkező természeti katasztrófák miatt nagyon súlyos anyagi hátrányt és életkörülményeikben jelentős romlást szenvedtek el. A kormányok anyagi lehetőségeik figyelembevételével gyorsan és hatékonyan nyújtottak segítséget, támogatást a károsult polgároknak. A jelenlegi magyar viszonyok között azonban a hazai biztosítók nem, vagy csak jelentős anyagi terhet jelentő formában vállalják a katasztrófahelyzetek során keletkezett károk megtérítését, illetve a biztosítások megkötését. Az előző kormány időszakában készült nemzetközi összehasonlító tanulmány alapján és a helyzet megnyugtató módon történő megoldásának a szükségszerűsége miatt is indokolt egy önálló magyar nemzeti katasztrófa alap létrehozása, amely lényegileg a biztosítóktól függetlenül nyújt támogatást, segítséget a hátrányos helyzetbe került honfitársainknak.

Az országgyűlési határozati javaslatom a Magyar Nemzeti Katasztrófa Alap létrehozására tesz indítványt a határidők és a feladatok meghatározása mellett.

Megítélésem szerint az alap létrehozásával a bekövetkező súlyos helyzetek reparációs kérdései megnyugtató módon rendezhetővé válnak.

Budapest, 2003. március 20.

Dr. Papcsák Ferenc
Fidesz- Magyar Polgári Párt