K/2835/1.

Czerván György úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlés Házszabálya 91. §-ának alapján hozzám intézett " Mikor készül el a fuvarozókat támogató járműbeszerzési pályázat?" című K/2835. számú kérdésére az alábbi tájékoztatást adom.

A Képviselő úr által hivatkozott támogatási lehetőség már a vállalkozók rendelkezésére áll. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által 2003. február 14-én meghirdetett pályázati konstrukciói lehetőséget teremtenek arra, hogy a közúti közlekedési szolgáltató vállalkozások támogatást nyerjenek el versenyképességük javítása érdekében.

A mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseit segítő kamattámogatás (kódszám: SZVP-2003-9) keretében támogatást nyújtunk olyan korszerű gépjárművek beszerzéséhez, melyek megfelelnek az uniós elvárásoknak. A támogatást igénybe vehetik mind a közúti közlekedési szolgáltatók, mind azok a gazdaság egyéb területein tevékenykedő vállalkozások, melyek új, környezetkímélő - EURO-3-as -, 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató (nyerges vontató), továbbá autóbusz, valamint ezek pótkocsija (félpótkocsija) beszerzését tervezik.

A közúti közlekedési szolgáltató vállalkozások versenyképessége azonban nem kizárólag a járművek állapotán múlik. A szektor fejlesztése érdekében a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program több más pályázati konstrukciójával is ösztönözni és segíteni kívánjuk a fuvarozó vállalkozásokat hatékonyságuk javítására és a szolgáltatási színvonaluk emelésére.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatain túl, a fuvarozó kis- és középvállalkozások kamattámogatott fejlesztési hitelhez juthatnak az Európa Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogramon keresztül. Forgóeszköz-finanszírozási igényüket pedig a számukra hamarosan megnyíló Széchenyi Kártya konstrukció révén fedezhetik.

Kérem Képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék.

Budapest, 2003. április " "

Üdvözlettel:
Dr. Csillag István