K/3202.

Írásbeli kérdés

dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§ (2) bekezdése alapján kérdést kívánok feltenni

Kiss Péter

a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter úrnak

"A közérdek sérelmének mielőbbi megszüntetése érdekében támogatják-e a Vezseny és Tiszaföldvár közötti komp újraindítását?"

címmel.

Kérdésemre írásbeli választ kérek Miniszter úrtól, azért tőle, mert e tárgykörben a kormány tagjai közül ő az illetékes.

Tisztelt Miniszter Úr!

Vezseny és Tiszaföldvár között több mint száz éve működik a közúti forgalmat elősegítő hídpótló komp. A tiszaföldvári oldalon a térképek már 1881 óta jelölték a komphoz vezető utat, ám az 1994-es részaránytulajdon kiadásakor - törvénysértések, hibák sorozataként - a terület magántulajdonba került és ez perek sokaságát indította el. Az ingatlan jogi helyzetének és a komp használatának tisztázatlansága miatt az ügy odáig fajult, hogy a kompot 2002-ben le kellett állítani.

Az újraindítás érdekében számos települési, hatósági kezdeményezés történt, de máig nincs - és az elmérgesedett állapotokat látva még akár évekig nem is lesz - megoldás.

Közben jelentősen sérül a közérdek, mert a Tiszán való átkelés csak 60 km-es kerülővel lehetséges Szolnoknál, illetve Tiszaugnál. Ez fékezi a kereskedelmet, felszámolja a létrejött munkahelyeket, ellehetetleníti a mezőgazdasági vállalkozókat és felháborítja az esetenként erre utazókat.

Miután egyszerű és közeli megoldást csak hatósági és/vagy jelentős anyagi terhek vállalása esetén látok, tisztelettel kérem segítségét, intézkedését.

Az ügy teljeskörű leírására - bonyolultsága és az ügyiratok sokasága miatt - nem vállalkozom, de néhány momentumát a visszakereshetőség érdekében kiemelem:

Tulajdonszerzés:

Az FVM Megyei Földművelésügyi Hivatala (továbbiakban: FM Hivatal) 1994. augusztus 12-i 1619/1994. számú határozatában megsemmisítette a Földkiadó Bizottság határozatait. Indok: nem az 1993. évi II. törvény alapján kérte N.I. a részaránytulajdon kiadását, nem igazolta jogosultságát, a bizottság természetvédelmi oltalom alatt álló területeket adott ki és nem értesítette erről a hatóságokat.

Az FM Hivatal 1997. május 27-én 971/1997. számú határozatával az óvást elutasította. Indok: az 1957. évi IV. törvény 45. §-a alapján tájékoztatni kell az érdekelt feleket.

A Főügyészség ezután keresetet indított az FM Hivatal ellen. Indok: az óvást - elutasítása esetén - az FM Hivatal fellettes szervének kellett volna elbírálni.

Ezt a Szolnok Városi Bíróság 1.P.21.678/1997/4. számú végzésével elutasította, melyet a Megyei Bíróság 3.Pf.21.188/1997/3. szám alatt helybenhagyott.

A tulajdon bejegyzése:

A tulajdon nyilvántartásba vétele legalább olyan zűrös és bonyolult, mint az előbb vázolt tulajdonszerzés.

Az ügy kiindulópontja lényegében a hibás földhivatali nyilvántartás, mert több mint száz év után 1986-ban az EOTR térkép készítésekor "eltűnt" az út. A felmérő szerv nem tüntette fel a területjegyzékben, és az ingatlant gyepként rögzítették a tulajdoni lapon.

Így fordulhatott elő, hogy a Földkiadó Bizottság a meglévő utat magántulajdonba adta. Amikor a tulajdonvita során mindez bebizonyosodott, már hiába pontosították a bejegyzést, mert a sorozatos földhivatali, ügyészségi, bírósági eljárások végén - amelyben ismét nagy szerepe volt az FVM nevében eljáró dr. Niklasz Lászlónak (48.289/4/1999.) - mindez nem befolyásolta a tulajdonszerzést.

Leáll a komp:

A tulajdonszerzés körüli bonyoldalmak miatt az ügyben érintettek közötti viszony időközben rendkívül elmérgesedett, ami más címen újabb eljárásokat, pereket váltott ki. Ennek részeként, illetve következményeként megkérdőjeleződött a komp működése.

Ebből a szomorú, de igen tanulságos történetből a fenti kiemeléseket tartottam lényegesnek. Szerintem kimondható, hogy a hibák, törvénysértések sorozatát nem helyben követték el, ugyanakkor ennek következményeként a helyi közérdek sérül.

Helyi megoldás nem látszik, mivel N.I. az őt ért sérelmeket, károkat is beszámítva közel 100 millió forintos igényt támaszt, amit az önkormányzatok nem tudnak megfizetni.

A terület kisajátítása vagy a komp áthelyezése ugyancsak nagy anyagi teher, nem is beszélve az évekig elhúzódó eljárásokról.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ez ügyben, támogatást kérve megkereste a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Területrendezési Főosztályát.

A közérdek sérelmének mielőbbi megszüntetése érdekében kérem segítségét!

Tisztelettel:

Farkas Imre

országgyűlési képviselő

Tiszaföldvár, 2003. március 26.

4