Mezőgazdasági Bizottság

T/3237/1.

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyűlés

Mezőgazdasági bizottságának

ajánlása

A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló T/3237. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága 2003. április 7-i ülésén a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló T/3237. számú törvényjavaslatot első helyen kijelölt bizottságként megvitatta és - a Házszabály 95. §. (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megvizsgálva - egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.

A bizottság előadója: Karakas János

A törvényjavaslat bizottsági vitája során az előterjesztő képviselője szóbeli kiegészítésében jelezte, hogy a törvényjavaslat benyújtását az új növényfajták oltalmára létesült Nemzetközi Egyezményhez (UPOV-egyezmény) történt csatlakozás, a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvény módosítása, valamint az Európai Unió jogszabályaival történő harmonizáció tette szükségessé. A törvény a csatlakozási szerződést kihirdető törvény hatályba lépésének napján lép hatályba. A törvény kerettörvény, amelyhez előreláthatóan 7-8 végrehajtási rendelet kapcsolódik majd.

A törvényjavaslat vitájában hozzászólók jelezték, hogy a megkeresett szakmai szervezetektől támogató jelzések érkeztek a törvényjavaslattal kapcsolatban. Kérdésre válaszolva az előterjesztő képviselője arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a részletkérdéseket szabályozó végrehajtási rendeletek várhatóan még év vége előtt elkészülnek.

Budapest, 2003. április 7.

Pásztohy András sk.

alelnök