H/3239/21.

Az Országgyűlés

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Gazdasági bizottságának

Mezőgazdasági bizottságának

a j á n l á s a

az Európai Uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítéséről szóló H/3239. számú országgyűlési határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként -, a Gazdasági bizottsága, valamint a Mezőgazdasági bizottsága megvitatta az Európai Uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítéséről szóló, H/3239. számon beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/3239/4-20. számú módosító javaslatokat.

A Mezőgazdasági bizottság 2003. április 14-i ülésére vette napirendjére az ajánlás megtárgyalását.

Megjegyzés: Az országgyűlési határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat az országgyűlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak az országgyűlési határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

    1. Kékkői Zoltán képviselő az országgyűlési határozati javaslat preambulumának az elhagyását javasolja:
    2. "[Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:]"

      Indokolás: Lásd a H/3239/9. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    3. Kékkői Zoltán képviselő az országgyűlési határozati javaslat preambulumának a következő módosítását javasolja:
    4. "Az Országgyűlés [- figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel] annak érdekében, hogy a csatlakozást követően ellensúlyozza a magyar mezőgazdasági termelők Csatlakozási Szerződésből fakadó hátrányos megkülönböztetését, és lehetővé tegye számukra, hogy valamennyien nyertesei legyenek a csatlakozási folyamatoknak, az alábbi határozatot hozza:"

      Indokolás: Lásd a H/3239/8. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    5. Kékkői Zoltán képviselő az országgyűlési határozati javaslat 1. pontjának az elhagyását javasolja:
    6. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "[1. Az Országgyűlés kifejezi azt a meggyőződését, hogy az agrártermelők Európai Unióba való zökkenőmentes beilleszkedése és az ebből származó előnyök maximális kihasználása nemzeti érdek, amit eredményesen szolgálnak a rendszerváltást követő adósságrendezési programok. A programok eredményeként több mint 100 000 őstermelő, családi gazdálkodó, gazdasági társaság és szövetkezet uniós versenyképessége nőtt érzékelhetően és vidéki munkahelyek tízezrei maradtak fenn.]"

      Indokolás: Lásd a H/3239/10. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    7. Dr. Medgyasszay László képviselő az országgyűlési határozati javaslat 1. pontja helyébe a következő rendelkezés felvételét javasolja:
    8.  

      /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "1. [Az Országgyűlés kifejezi azt a meggyőződését, hogy az agrártermelők Európai Unióba való zökkenőmentes beilleszkedése és az ebből származó előnyök maximális kihasználása nemzeti érdek, amit eredményesen szolgálnak a rendszerváltást követő adósságrendezési programok. A programok eredményeként több mint 100 000 őstermelő, családi gazdálkodó, gazdasági társaság és szövetkezet uniós versenyképessége nőtt érzékelhetően és vidéki munkahelyek tízezrei maradtak fenn.] A központi költségvetés évenkénti elfogadása során az Országgyűlés biztosítja, hogy függetlenül az Európai Unió költségvetésében biztosított támogatások összegétől, az agrárgazdaság fejlesztésére az 1998. évi bázishoz viszonyított reálértékben legalább a bruttó hazai termék (GDP) évenkénti növekedési ütemével arányosan növelt összegű támogatást lehessen fordítani."

      Indokolás: Lásd a H/3239/19. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    9. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslat 2. pontjának a következő módosítását javasolja:
    10. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

       

      "2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a benyújtásra kerülő költségvetési törvényjavaslatokban - a 2002. december 12-13-i koppenhágai megállapodással összhangban - biztosítson fedezetet [az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapból (EMOGA) folyósítandó] egészében a nemzeti költségvetés terhére a közvetlen mezőgazdasági támogatások [30 százalékpontnyi] Csatlakozási Szerződés által megengedett legmagasabb szintig történő kiegészítésére."

      Indokolás: Lásd a H/3239/4. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    11. Czerván György képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    12. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy dolgozzon ki koncepciót és biztosítson költségvetési forrást a hazai baromfiágazat aktuális termelési és pénzügyi problémáinak megoldására."

      Indokolás: Lásd a H/3239/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    13. Czerván György képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    14. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. A termelő közvetlen kifizetés elnyerése érdekében benyújtott igénylését kiegészítő támogatás érdekében benyújtott igénylésnek is kell tekinteni. A kiegészítő támogatást a közvetlen kifizetéssel egyidejűleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési fejezetének piacra jutási támogatás kiadási előirányzatából kell fedezni."

      Indokolás: Lásd a H/3239/7. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    15. Farkas Sándor képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    16. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy dolgozzon ki koncepciót és biztosítson költségvetési forrást a hazai sertéságazat aktuális termelési és pénzügyi problémáinak megoldására."

      Indokolás: Lásd a H/3239/11. számú módosító javaslat indokolását.

       

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    17. Farkas Sándor képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészítéseni javasolja:
    18. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy hozzon azonnali intézkedést a 2003. évi tél végi fagykárok és hó által az ültetvényekben és fóliasátrakban okozott károk enyhítésére."

      Indokolás: Lásd a H/3239/12. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    19. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    20. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy nyújtson be törvényjavaslatot az adótörvények módosítására annak érdekében, hogy 2004. január elsejét követően a magyar mezőgazdasági termelők adófizetési kötelezettségüket a közvetlen kifizetések és azok nemzeti kiegészítésének összegével csökkentsék."

      Indokolás: Lásd a H/3239/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    21. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    22. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy az Európai Unió által nyújtott támogatások legteljesebb kihasználása érdekében a költségvetés biztosítsa az igénybevételhez szükséges teljes társfinanszírozási forrást."

      Indokolás: Lásd a H/3239/13. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    23. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    24.  

      /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a Csatlakozási Szerződés hatályba lépését követően a hátrányos megkülönböztetés ellensúlyozásához a megengedett legmagasabb támogatási szinten tartsa a csatlakozást megelőzően a 2002-2003. évben alkalmazott azon támogatási formákat, amelyek a Csatlakozási Szerződés szerint belépésünket követően is alkalmazhatóak."

      Indokolás: Lásd a H/3239/14. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    25. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    26. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy nyújtson be törvényjavaslatot a 2003-ban újra növekvő mértékű borhamisítás visszaszorítására."

      Indokolás: Lásd a H/3239/15. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    27. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    28. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy állítsa helyre a családi gazdálkodók kiemelt támogatási rendszerét."

      Indokolás: Lásd a H/3239/16. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    29. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    30. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy nyújtson be törvényjavaslatot "Az agrárgazdaság fejlesztéséről" szóló 1997. évi CXIV. törvény újraszabályozására az EU csatlakozás és a Közös Agrárpolitika reformjának tervezetével kapcsolatos szempontok figyelembevételével."

      Indokolás: Lásd a H/3239/17. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    31. Glattfelder Béla képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:
    32. /Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

      "3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a csatlakozást követően azonnal kerüljön bevezetésre a részben önellátó mezőgazdasági üzemek, a közösségi követelményeknek való megfelelés és a termelői csoportok támogatása. A támogatás mértéke egyenlő a Csatlakozási Szerződés által megengedett legnagyobb összeggel."

      Indokolás: Lásd a H/3239/18. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja.

      - a Mezőgazdasági biz.

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

    33. Dr. Medgyasszay László képviselő az országgyűlési határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja:

/Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:/

"3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt,

Indokolás: Lásd a H/3239/20. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja.

- a Gazdasági biz. nem támogatja.

- a Mezőgazdasági biz.

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. április 10.

Varga Mihály s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Magda Sándor s.k.,
a Mezőgazdasági bizottság elnöke