MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS
GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA

H/3388.

Bizottsági önálló indítvány

Az Országgyűlés

.../2003. (...) OGY határozata
a Gazdasági Versenyhivatal 2002. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés elfogadja a Gazdasági Versenyhivatal 2002. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámolót és felkéri a Kormányt, hogy 2003. december 31-ig készítse elő az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. számú törvény módosítását, amely bővíti a szabályozói eszköztárat.

Indokolás

A Gazdasági Versenyhivatal 2003. februárjában benyújtotta a 2002. évi tevékenységéről szóló beszámolóját J/2129. számon, melyet a Gazdasági bizottság 2003. március 26-i ülésén megvitatott és elfogadásra javasolt az Országgyűlésnek.

Az árak megállapításáról szóló törvény állami beavatkozást jelentő szabályozási eszközrendszere kiegészítésre szorul a beavatkozás más, közgazdaságilag kimunkált, a piacgazdaság követelményeivel összhangban levő, az ágazati törvényben helyenként már definiált módszereivel, valamint a szabályozás végrehajtásáért felelős intézményekkel. Ennek megfelelően fő szabályként megfogalmazható az a követelmény, hogy a beavatkozást megalapozó jogszabály keretjellegűen csak az áralkalmazási feltételeket (pl. árképlet) rögzítse, az egyes vállalkozások szabályozott árait meghatározó egyedi döntéseket (pl. az árképlet adott helyzetben történő alkalmazása) a jogalkalmazó hatóság hozza meg. A kábeltelevíziós szolgáltatások piaca, a szolgáltatók helyi monopóliuma és az azzal való nagyszámú visszaélés tipikus példát szolgáltat arra, hogy a piacon érvényesített árak és áralkalmazási feltételek némelyike szabályozást igényelne, viszont a szóban forgó törvény szűk eszköztára nem alkalmas a probléma kezelésére.

Budapest, 2003. március 26.

Puch László
elnök