ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/3560/50.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. §-ának (1) bekezdése alapján a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló T/3560. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

1. A törvényjavaslat 7. §-a (2) bekezdésével kiegészített Ktv. 17. § új (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(8) Ha a köztisztviselő rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíj iránti igényét érvényesíti és ezen eljárás során a rokkantság (baleseti rokkantság) tényéről és a szükséges szolgálati idő megszerzéséről az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv értesíti, akkor az általa kezdeményezett ellátás igénybevétele érdekében a közszolgálati jogviszonyát - kérelmére - a 17. § [(1)] (2) bekezdés e) pontja alapján felmentéssel meg kell szüntetni."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat 7. §-ának (2) bekezdésével kiegészített Ktv. 17. §-ának (8) bekezdésében a visszahivatkozást módosítani szükséges, mert a javaslatban jelzett hivatkozás olyan rendelkezésre utal, amilyen a hatályos törvényben nem szerepel.

2. A törvényjavaslat 35. §-a az alábbiak szerint módosul:

"35. §

A Ktv. 80. §-a (1) bekezdésének e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép és az alábbi k) ponttal egészül ki:

/(1) A Kormány rendeletben határozza meg/

"e) a tartósan külföldön foglalkoztatott köztisztviselők, ügykezelők közszolgálati jogviszonyára, a munkavégzés sajátosságaira,

f) a köztisztviselők, ügykezelők ideiglenes (három hónapot meg nem haladó) külföldi kiküldetésére,"

"[g)] k) az állami készfizető kezesség vállalásra"

/vonatkozó további szabályokat./""

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat 35. §-ának felvezető mondata a Ktv. 80. §-ának (1) bekezdését k) ponttal egészíti ki, ezzel szemben a javaslat g) pontot tartalmaz.

3. A törvényjavaslat 42. §-ával kiegészített Hszt. 56. § (2) bekezdésének c) pontja az alábbiak szerint módosul:

"c) [akinek] a vezetői kinevezését a 245/D. § (1) bekezdése szerint visszavonták és a 245/D. § (6) bekezdésében meghatározottak szerinti részére felajánlott beosztást nem fogadta el."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslattal kiegészített Hszt. 56. § (2) bekezdésének c) pontja a jelenleg hatályos Hszt. szövegébe történő beillesztéskor értelemzavaró.

4. A törvényjavaslat 53. §-a az alábbiak szerint módosul:

"53. §

A Hszt. 101. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"[(3)] (4) Az állományilletékes parancsnok a [részére] meghatározott személyi juttatások előirányzatán belül a 245/F. §-ban szabályozott teljesítményértékeléstől függően a hivatásos állomány tagjának besorolás szerinti beosztási illetményét legfeljebb 20 %-al magasabban, illetve 20 %-al alacsonyabban állapíthatja meg.""

I n d o k o l á s

A Hszt. 101. §-ára vonatkozó felvezető mondatban szereplő hivatkozás és a módosított bekezdés számozása eltér egymástól és a bekezdésben foglalt rendelkezés értelemzavaró, ezért pontosítani szükséges.

5. A törvényjavaslat 71. §-ával módosított Hszt. 187. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(3) A Tny. tv. 50. § (1) bekezdése és a (2) bekezdésének a) pontja szerinti ideiglenes, illetve állandó özvegyi nyugdíj a 60 %-a, a Tny. tv. 50. §-a (2) bekezdésének b) pontja szerinti özvegyi nyugdíj a 30 %-a annak a szolgálati, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjnak, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette, vagy megillette volna."

I n d o k o l á s

A Hszt. 187. § (3) bekezdésében a jelenleg hatályos Hszt. rendelkezésének megfelelően indokolt az alábbi szövegrész pontosítása.

6. A törvényjavaslat 76. §-ának felvezető mondata az alábbiak szerint módosul:

"A Hszt. 245/H. § (2) bekezdésének [második] harmadik mondata helyébe a következő rendelkezés lép:"

I n d o k o l á s

A törvényjavaslatban szereplő módosítás tartalma a Hszt. 245/H. § (2) bekezdésének a harmadik mondatára vonatkozik.

7. A törvényjavaslat 127. §-a (1) bekezdésének a) és g) pontja az alábbiak szerint módosul:

"/(1) Ez a törvény a (2)-(5) bekezdés kivételével 2003. július 1-jén lép hatályba, és ezzel egyidejűleg/

"a) a Ktv. 19. §-a (4) bekezdésének első mondata, 42. §-ának (3) bekezdése, IV/A. fejezete, a [65/A. §-a] 65/B. §-a (2) bekezdésének d) pontja, a [65/B. §-a] 65/C. §-a (2) bekezdésének utolsó mondata, (3) bekezdésének a) pontja, 80. §-a (1) bekezdésének d) pontja,"

"g) a Hszt. 99. § (3) bekezdése, a 245/G. § (1) bekezdése, a 245/H. § (4) bekezdése, a [254/I.] 245/I. §, a 245/O. §-a, a [261.] 260. § (2) bekezdése, a 269. § (1) bekezdése,""

I n d o k o l á s

Az a) pontban szereplő hatályon kívül helyezett rendelkezéseket pontosítani szükséges az Mt. módosításának elfogadása miatt. A g) pontban szereplő Hszt. hivatkozások pontosítása szükséges.

8. A törvényjavaslat 127. §-ának (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(6) Az e törvény hatálybalépésével egyidejűleg

[a) a Ktv. 7. §-a (7) bekezdésének első mondatában a "... 22/A. § (8) bekezdésének b)-h) pontjaiban..." hivatkozás helyébe a "...22/A. § (9) bekezdésének b)-h) pontjaiban ..." , továbbá az a) pontjában a "...22/A. § (8) bekezdésében ..." hivatkozás helyébe a "...22/A. § (9) bekezdésében ...", a 22/B. § (1) és (7) bekezdésben a "...22/A. § (11) bekezdésében..." hivatkozás helyébe a "...22/A. § (13) bekezdésében..." hivatkozás, a 22/B. § (2) bekezdésében a "...22/A. § (5) bekezdésében... 22/A. § (16) bekezdésében..." hivatkozás helyébe a "...22/A. § (6) bekezdésében... 22/A. § (18) bekezdésében..." hivatkozás,]

[b)] a) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2001. évi XXXVI. törvény 107. §-ának (4) bekezdésében a "...Ktv. 17. § (1) bekezdésének a)-d) pontjaiban..." hivatkozás helyébe a "...Ktv. 17. § (1) bekezdésének a)-f) pontjaiban..." hivatkozás,

[c)] b) a Hjt. 49. §-ának (6) bekezdésében a "...vezényelni..." szövegrész helyébe a "...kinevezni vagy áthelyezni..." szövegrész lép."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat 127. §-a (6) bekezdésének a) pontjában olyan módosítások szerepelnek, amelyekre nézve a Ktv. nem módosult (vagyonnyilatkozat), ezért azok elhagyása indokolt.

9. A törvényjavaslat 30. §-ával megállapított Ktv. 49/I. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(2) Az állam készfizető kezességet az (1) bekezdésben foglaltakon túl annál a köztisztviselőnél vállalhat, aki:

a) határozatlan időre létesített közszolgálati jogviszonyt;

b) legalább három éves közigazgatási gyakorlattal rendelkezik;

c) felmentési, vagy lemondási idejét nem tölti;

d) ellen nem folyik fegyelmi eljárás vagy,

e ) nem áll büntetőeljárás alatt, és

f) az (1) bekezdés szerinti kezességvállalással biztosított hitelrészt a hitelintézetnek kiegyenlítette, illetve a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa - az igénylés időpontjában - állami kezességvállalással biztosított lakáscélú hitel törlesztésére nem kötelezett."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat jelzett rendelkezései a készfizető kezességre jogosultaknál kizárja e lehetőség halmozódását, de nem teszi ezt a házas-, illetve élettársak esetében, ha mindkét fél jogosult lenne ilyen támogatás igénybevételére.

10. A törvényjavaslat 57. §-ával megállapított Hszt. 115/A. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(2) Az állam készfizető kezességet az (1) bekezdésben foglaltakon túl a hivatásos állomány azon tagjánál vállalhat:

a) akinek a szolgálati viszonyban töltött ideje meghaladta a három évet;

b) akinek nincs folyamatban a hivatásos szolgálati viszonyának megszüntetése;

c) aki ellen nem folyik fegyelmi eljárás;

d) aki ellen nem folyik büntetőeljárás;

e) aki az (1) bekezdés szerinti kezességvállalással biztosított hitelrészt a hitelintézetnek kiegyenlítette, illetve a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa - az igénylés időpontjában - állami kezességvállalással biztosított lakáscélú hitel törlesztésére nem kötelezett."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat jelzett rendelkezései a készfizető kezességre jogosultaknál kizárja e lehetőség halmozódását, de nem teszi ezt a házas-, illetve élettársak esetében, ha mindkét fél jogosult lenne ilyen támogatás igénybevételére.

11. A törvényjavaslat 113. §-ával megállapított Hjt. 126/A. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(2) Az állam készfizető kezességet az (1) bekezdésben foglaltakon túl a hivatásos állomány azon tagjánál vállalhat:

a) akinek a szolgálati viszonyban töltött ideje meghaladta a három évet;

b) aki ellen nem folyik fegyelmi eljárás;

c) aki ellen nem folyik büntetőeljárás;

d) akinek nincs folyamatban a hivatásos szolgálati viszonyának megszüntetése;

e) aki korábban vagy egyidejűleg lakhatási támogatásként vissza nem térítendő juttatásban nem részesült, illetve nem részesül;

f) aki az általa és a vele együtt költöző hozzátartozója által bérelt (használt) HM rendelkezésű lakást kiürítve visszaadja a bérbeadónak;

g) aki az (1) bekezdés szerinti kezességvállalással biztosított hitelrészt a hitelintézetnek kiegyenlítette, illetve a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa - az igénylés időpontjában - állami kezességvállalással biztosított lakáscélú hitel törlesztésére nem kötelezett."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat jelzett rendelkezései a készfizető kezességre jogosultaknál kizárja e lehetőség halmozódását, de nem teszi ezt a házas-, illetve élettársak esetében, ha mindkét fél jogosult lenne ilyen támogatás igénybevételére.

Budapest, 2003. május 5.

Papp József
MSZP

Csabai Lászlóné
MSZP