0x01 graphic

ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

H/3590.

KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

.../2003. (....)

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

a szántóföldi növények termelőinek regionális referenciahozamok alapján való támogatásáról

A szántóföld leggazdaságosabb használata érdekében a Magyar Köztársaság Országgyűlése a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozását megelőzően alakítsa ki a szántóföldi növények termelőinek regionális referenciahozamok alapján való támogatásának a rendszerét, és a csatlakozást követően a regionális referenciahozamokat figyelembe véve állapítsa meg a közvetlen kifizetések mértékét.

2 A regionális referenciahozamokat megyénként kell megállapítani, a 2001. év termésátlagai alapján.

Indokolás

Az Európai Unió gabonapiaci szabályozása (szántóföldi növények) szerint a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a közvetlen kifizetések alapjául szolgáló referencia hozamokat regionálisan eltérő mértékben állapítsák meg. A javaslat azt célozza, hogy Magyarország éljen ezzel a lehetőséggel.

A regionális referenciahozamok megállapítása kedvezőbb az ország mezőgazdaságának versenyképessége szempontjából, mert arra ösztönöz, hogy a legjobb termőképességű területeken intenzívebb mezőgazdasági termelés folyjon.

A javaslat szerint a regionális referencia hozamokat megyénként kell megállapítani. Ezt az indokolja, hogy a megye szintjén állnak rendelkezésre a legalacsonyabb államigazgatási szintről strukturális adatok a megelőző időszakból, amelyek alapján megállapítható a referencia hozam.

A számítás alapjául javasolt 2001. év adatai megfelelően tükrözik az ország különböző adottságú területeinek eltérő termőképességét. Ráadásul a Magyarország egészére érvényes referencia hozam és bázisterület megállapításánál is figyelembe vételre kerültek a 2001. év hozamai.

2003. március 31.

Végh László
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Arnóth Sándor
Fidesz - Magyar Polgári Párt