ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

H/3688.

KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

.../2003. (....)
ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

a vállalkozások helyzetének javításáról, különös tekintettel az Uniós csatlakozásra

A Magyar Köztársaság Országgyűlése elkötelezett, és kiemelten kezeli az uniós csatlakozásunk gazdasági hatásaira tekintettel a hazai vállalkozások - ezen belül a különösen a kis- és középvállalkozások - megerősítését, a vállalkozók esélyeinek javítását.

A közgazdasági környezet és szabályozó rendszer folyamatos fejlesztésével segít megvalósítani a vállalkozók érdekeltségén alapuló gazdasági célkitűzéseit.

Ennek érdekében az Országgyűlés - figyelembe véve a hazai vállalkozások helyzetét, az Európai Unió egyes országainak a vállalkozásokkal kapcsolatos stratégiáját és eleget téve az Európai Unióba történő belépésünkkel vállalt nemzetközi kötelezettségeinknek - a következő határozatot hozza:

1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy dolgozzon ki komplex törvényjavaslatot és azt legkésőbb 2003. szeptember 30-ig a - költségvetési törvénnyel összhangban - terjessze a parlament elé

2. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

Indoklás

Az Európai Unió több tagországa a Nemzeti tőke megtartása a vállalkozások foglalkoztatási képességének javítása érdekében általános adócsökkentést vezetett be. A magyar nemzeti vállalkozások döntő többsége jelentős tőke hiánnyal küzd, ezért a jelenlegihez hasonló terhelhetősége (adó és különböző elvonások) a vállalkozások szempontjából aggályosnak tűnnek. A határozati javaslat előterjesztőinek véleménye szerint a vállalkozások különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra, tőke injekcióra szorulnak. A cégek föltőkésítésének főként piaci alapon indokolt működni azonban ez nem zárja ki, hogy azokon a területeken, ahol az Európai Uniós csatlakozás közvetlen költségtöbblettel jár a Kormány közvetlen formában is tőke támogatást nyújtson.

A vállalkozások számára az átmenet segítésére azonban döntő a jelenlegi adózási és elvonási rendszer Csökkentése és korszerűsítése és ezzel párhuzamosan az adó és járulék reform kidolgozása az adminisztrációs terhek lényeges csökkentése és egyszerűsítése.

Lehetővé kell tenni az előterjesztett törvény javaslatban, a vállalkozások műszaki technológiai, hátterének fejlesztésén túl a kereskedelmi fejlesztésen keresztül az esélyegyenlőség megteremtését a hazai vállalkozóktól származó árúk uniós piacra jutásának támogatását és elősegítését.

Végezetül az előbbiekkel összefüggésben lehetőséget kell teremteni a vállalkozási befektetések ösztönzésére, illetve annak jogszabály útján jelenleginél lényegesen kedvezőbbé tételére.

Budapest, 2003. április 8.

Sümeghy Csaba
Fidesz

Braun Márton
Fidesz

Kovács Ferenc
Fidesz

Dr.Martonosi György
Fidesz

Farkas Sándor
Fidesz

Dr. Dancsó József
Fidesz