ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz - Magyar Polgári Párt

Gyapay Zoltán

K/3693.

Dr. Szili Katalin

Írásbeli választ igénylő kérdés

az Országgyűlés Elnöke részére

H E L Y B E N

Tisztelt Elnök Asszony!

"Komolyan gondolja-e az Európához történő csatlakozást, vagy csak az Európai Unió intézkedéseit hajtja majd végre kényszerből?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani

Csillag István

gazdasági és közlekedési miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Országgyűlésben 2003. április 07-én kérdésemre adott válaszában a jog mögé bújt. Tisztelt Miniszter Úr, politikai baklövést politikai döntéssel lehet helyrehozni, a jogi út időhúzással jár. Az idő pedig pénz, a pétfürdői Nitrogénművek Részvénytársaság 1042 dolgozójának pedig annál is több: élet. A cég életképessége 2004. május 1. után megkérdőjelezhetetlen - ha akkor még él a cég!

Kérem, engedje meg, hogy segítsek abban, hogyan kell politikai korrigálást végezni. Vasárnap, 2003. április 13-án ismerni fogjuk az Európai Unióhoz csatlakozásról szóló népszavazás eredményét. Bár a leírt kérdésben nem volt, de az Országgyűlésben elhangzott első, egyszerű kérdésemre magam adom meg a választ: igen lesz az eredmény. A népszavazási kérdés így is szólhatna: "Akarja-e, hogy 2004. május 1-től 47,01 euró mértékű dömpingvám védje a hazai gyártású ammóniatartalmú műtrágyák termelőjét?"

Tisztelt Miniszter Úr!

A polgárok válasza igen lesz, és ez azt jelenti, hogy a polgárok akarnak hazai termelést! Azt pedig a gazdasági miniszternek kell végrehajtania azzal, hogy az EU dömpingvám idejéig ugyanolyan mértékű védővámot vet ki, a fellebbezéseket elutasítja, az indoklásban pedig felvilágosítja a mezőgazdaság rövidlátó "képviselőit", hogy a hazai termelés nélkül a keleti import alig lenne olcsóbb a nyugati importnál.

Tisztelt Miniszter Úr, egyetlen jó politikai döntést hozhat: jövő hétfőn előkészítteti, kedden, 2003. április 15-én kiveti ismét a 11.600 Ft/tonna védővámot és kiáll mellette -megnyugtathatom, a 2003. május 2-i határidejű vizsgálat eredménye alá fogja támasztani az Ön előrelátó döntését.

Fentiek alapján kérdezem Miniszter Urat:

Ki, vagy mi gátolhatja meg a Magyar Köztársaság Gazdasági és Közlekedési Miniszterét abban, hogy 2003. április 15-én 11.600 Ft/tonna védővámot vessen ki az ammóniatartalmú műtrágyák hazai termelőinek védelme érdekében?

A pétfürdői műtrágyagyártásban dolgozó másfélezer ember és családja várja megnyugtató válaszát.

Budapest, 2003. április 10.

Gyapay Zoltán