MENTELMI, ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI
ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁG

H/3700.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2003 ( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata

Dr. Gedei József országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Gedei József országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Legfőbb Ügyész NF. 1124/2003/1-I. számú megkeresésével érintett ügyben felfüggeszti.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Legfőbb Ügyész az Országgyűlés Elnökéhez intézett NF. 1124/2003/1-I. számú átiratában indítványozta dr. Gedei József országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését közokirat-hamisítás bűntettének alapos gyanúja miatt.

Az indítvány szerint: dr. Gedei Józsefnek egy Kft-vel kapcsolatos 2000. évben végzett ügyvédi tevékenysége a Btk. 274. § (1) bekezdésének c) pontjába ütköző közokirat-hamisítás bűntette alapos gyanújának a megállapítására alkalmas. A Legfőbb Ügyész indítványában részletesen ismerteti az alapos gyanú alapjául szolgáló cselekményt. Tájékoztatást ad továbbá arról is, hogy ennek elkövetését tanú és gyanúsítotti vallomások, valamint okirati bizonyítékok támasztják alá.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. április 8-i ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent dr. Gedei József képviselő vitatta a Legfőbb Ügyész indítványában foglalt tényállást, bizonyítékokat és az ennek alapján megfogalmazott gyanúsítást. Tételesen cáfolta az indítványban megfogalmazott megállapításokat. Bemutatta az állításainak alátámasztását szolgáló, az ügyben ügyvédi tevékenysége körében készített iratokat. Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy kéri ennek felfüggesztését, mivel így bíróság előtt fog tisztázódni az indítványban foglaltak valótlansága.

A Mentelmi bizottság hatáskor hiányában nem vizsgálta a tényállást és az abban megjelölt alapos gyanú bizonyítékait.

A bizottság a közvádas ügyekben szinte kivétel nélkül mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, mivel ez szolgálja az Országgyűlés tekintélyének megóvását és az érintett képviselő érdeke is egyértelműen azt kívánja, hogy a gyanú megalapozottsága, vagy alaptalansága az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság 8 igen és 2 tartózkodás szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Gedei József országgyűlési képviselő
mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel

Előadó: Dr. Isépy Tamás

Budapest, 2003. április 10.

Dr. Géczi József Alajos
a bizottság elnöke