ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

T/3725.

Képviselői önálló indítvány

2003. évi ... törvény
a
Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény
módosításáról

1.§

A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 283/B. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

"Visszaélés doppinggal

7283/B. § (1) Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály rendelkezésének megszegésével egészségre veszélyes doppingot felhasznál, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Aki a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály rendelkezésének megszegésével egészségre veszélyes doppingot kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) A (2) bekezdés szerint büntetendő, aki mást a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló jogszabály rendelkezésének megszegésével egészségre veszélyes dopping használatára rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt.

(4) Bűntettet követ el és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, akinek a (2)-(3) bekezdésben meghatározott bűncselekménye folytán tizennyolcadik életévet be nem töltött személy használ fel doppingot, úgyszintén az is, aki a (2)-(3) bekezdésben meghatározott bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával követi el.

(5) Az (1) bekezdés esetén nem büntethető, aki a cselekményét a hatósági orvosi vizsgálat előtt felfedi."

2. §

Ez a törvény 2003. július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Btk. 286. §-ában a "visszaélés teljesítményfokozó szerrel vagy módszerrel" szövegrész helyébe a "visszaélés doppinggal" szövegrész lép.

I n d o k o l á s

A sport tisztaságába vetett hitünket szinte nap mint nap beárnyékolják a doppingszereket használó, ezáltal emberfeletti teljesítményt nyújtó sportolók lebukásairól szóló hírek, és kétségbeejtő, hogy egyes sportágakban már csak azok vehetik fel eséllyel a versenyt a jó helyezésekért, akik megfelelő anyagi és orvosi háttérrel rendelkeznek különböző teljesítménynövelő szerek beszerzése és használata érdekében.

A doppingolásnak, illetve doppingoltatásnak van egy sokkal súlyosabb következménye is, mégpedig az, hogy a doppingszerek - a kábítószerekhez hasonlóan - súlyosan károsítják az azokat szedő sportolók egészségét, gyengítik immunrendszerüket, ezáltal maradandó károsodásokat, valamint korai haláleseteket okoznak.

Budapest, 2003. április 14.

Szijjártó Péter
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Selmeczi Gabriella
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr. Szakács Imre
Fidesz - Magyar Polgári Párt