ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/3735/11.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény módosításáról szóló T/3735. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 21.§-ának (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"21.§

(2) E törvény hatálybalépésével egyidejűleg a személyazonosító jel helyébe lépő azonosító módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény 4.§-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A polgár részére -kérelmére, illetve jogszabály alapján- megfelelő biztonsági rendszerrel ellátott azonosító kártya is kiadható, amely természetes személyazonosító adatait és az azonosító kódjait tartalmazza. Az azonosító kártyát úgy kell kialakítani, hogy adattartalmából az adatkezelő csak azokat az adatokat és azonosító kódokat ismerhesse meg, amelyek kezelésére jogosult.''''

Indokolás

A módosítás pontosító jellegű. A magyar jog szerint az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása, illetve a jogszabályi elrendelés.

A javaslat arra irányul, hogy az azonosító kártya az érintett kérelmén kívül -ugyanolyan biztonsági rendszer ellátottsága mellett- azokban az esetekben is, ahol azt jogszabály előírja, kiadható legyen.

Budapest, 2003. május 16.

Dr. Avarkeszi Dezső
országgyűlési képviselő
MSZP