K/3744/1.

Domokos László úr

országgyűlési képviselő

FIDESZ-Magyar Polgári Párt

Országgyűlési Képviselőcsoportja

Országgyűlés Irodaháza

BUDAPEST

Széchenyi rkp. 19.

1358

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján K/3744 számon hozzám benyújtott, "Hogyan kívánja támogatni a kormány, a minisztérium a feladatokkal és kötelezettségekkel terhelt csődhelyzetbe került vadásztársaságokat? Milyen pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre a társaságok működésének megsegítésére?" című írásbeli kérdéseire a következő választ adom.

Az elmúlt évtizedekben példa nélkül áll a mögöttünk lévő tél szokatlanul hideg és hosszantartó magas hó borítással járó időjárása. Ez rendkívüli módon megviselte a vadon élő állatvilágot, közte az apró- és nagyvadállományunkat is. Különösen sokat szenvedett az apróvad. A vadásztársaságok takarmányozási erőfeszítése ellenére jelentős elhullások következtek be, főként a mezei nyúl és az őz állományban.

Ezért a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (Vtv.) 82. § (3) bekezdésében foglaltak alapján a vadvédelmi hozzájárulás megfizetésére egy év halasztást engedélyez a minisztérium.

A megnövekedett költségek ellentételezésére a másik közvetett beavatkozási lehetőségünk, hogy az agrárgazdasági és vidékfejlesztési célok 2003. évi költségvetési támogatásáról szóló 3/2003. (I. 24.) FVM rendeletben szereplő, a vadállomány élőhelyfejlesztésére nyújtható támogatás keretösszegét 100 millió Ft-tal megnöveltük. Ezzel 350 millió Ft áll rendelkezésre erre a jogcímre.

Az agrártámogatás keretében pályázható, a vadállomány élőhelyfejlesztéséhez nyújtandó támogatás kedvezményezettjei elsősorban az apróvadas jellegű vadászterületek vadgazdái és az élő mezei nyúl export meghiúsulása miatt sújtott vadásztársaságok lehetnek. A megyei keretösszegek elosztásakor az alföldi apróvadas megyék arányosan több pénzt kapnak, ebből Békés megye kapja a legmagasabb támogatást, 35 millió Ft-ot.

Úgy gondolom, hogy a két intézkedés jelentősen segítheti a vadászatra jogosultak működését.

Budapest, 2003. április 28.

Tisztelettel:
Dr. Németh Imre