MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/3814.
számú

ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

az iraki válság rendezése érdekében tett erőfeszítésekhez történő magyar katonai hozzájárulásról

Előadó: Juhász Ferenc
honvédelmi miniszter

2003. április


Az Országgyűlés
....../2003. (.......) OGY
határozata
az iraki válság rendezése érdekében tett erőfeszítésekhez történő magyar katonai hozzájárulásról

Az Országgyűlés az Alkotmány 19. § (3) bekezdésének j) pontjában foglalt jogkörében eljárva

1. hozzájárulását adja ahhoz, hogy az iraki válság rendezése érdekében folytatott műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 300 - váltási időszakban 600 - fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens (a továbbiakban: Kontingens) kerüljön létrehozásra katonai rendfenntartó és humanitárius feladatok ellátására és az iraki műveleti területre kitelepítésre. A hozzájárulás kiterjed az iraki rendezést szolgáló műveletek katonai parancsnokságain a műveleteket irányító katonai szervek igényei szerinti számú törzs- és biztosító beosztásoknak - a Kontingens állományának terhére történő - betöltésére is. A Kontingens tagjai feladataikat 2004. június 30-ig láthatják el;

2. hozzájárulását adja ahhoz, hogy az iraki válság rendezésében közreműködő külföldi fegyveres erők egységei Magyarország területén átvonulhassanak, valamint ennek keretében repülőgépei az ország légterét, kijelölt repülőtereit valamint közúti és vasúti hálózatát igénybe vehessék;

3. felhatalmazza a Kormányt, hogy a jelen határozat alapján szükségessé váló, illetve a Kontingens feladatainak változásával kapcsolatos döntéseket saját hatáskörében hozza meg és a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg, döntéseiről és intézkedéseiről, illetve a Kontingens működéséről az Országgyűlés Külügyi Bizottságát és Honvédelmi Bizottságát igény szerint tájékoztassa.

4. Ez a határozat az elfogadása napján lép hatályba.

Indokolás

Az iraki válsággal kapcsolatban ez ideig több közjogi jellegű döntés született. Az Országgyűlés az Észak-atlanti Szerződésből eredő nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítése keretében Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO támogatáshoz történő magyar hozzájárulásról szóló 12/2003. (II. 25.) OGY határozatban a NATO döntése értelmében nyújtott támogatást a válság bizonyos hatásai tekintetében. A Kormány ugyancsak e témakör kapcsán határozott úgy, hogy Törökország rendelkezésére bocsát annak vegyi- és biológiai képességeit támogató eszközöket, amennyiben van rá igény. A Kormány másik az iraki válsággal kapcsolatos 2390/2002. (XII. 20.) számú döntése alapján került sor a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem keretében külföldi fegyveres erők magyarországi kiképzéseinek engedélyezésére.

A Magyar Köztársaságnak az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről szóló 62/2001. (IX. 25.) OGY határozat 3. pontjában az Országgyűlés felkérte a Kormányt, hogy "támogassa szövetségeseinek és a nemzetközi közösség államainak, szervezeteinek minden erőfeszítését, amelynek célja a nemzetközi terrorizmussal szembeni következetes és hatékony fellépés." A Kormány ezen felkérés szellemével összhangban pozitívan kíván hozzáállni minden a terrorizmus elleni küzdelmet támogató tevékenységhez.

Az iraki háború miatt - a térségben kialakult helyzetre való tekintettel - mindenképpen indokolt azonban mindezeken túl a nemzetközi fellépés hatékonyságának elősegítése érdekében a magyar katonai részvétel konkrétabb és hangsúlyosabb biztosítása.

A nemzetközi igénynek megfelelően a Honvédelmi Minisztérium megkezdte egy legfeljebb 300 - váltási időszakban 600 - fős rendfenntartó és humanitárius feladatokat ellátó katonai kontingens (a továbbiakban: Kontingens) létrehozására és kiküldésére vonatkozó feltételrendszer kidolgozását. A Kontingens konkrét szervezeti felépítésének meghatározására, a létrehozáshoz és a működéshez kapcsolódó költségszámvetésekre és a felmerülő többletköltségek megtervezésére már a jelen helyzetben rendelkezésre álló információk, és a hasonló műveletekben szerzett tapasztalatok birtokában is sor kerülhet.

A Kontingens kitelepülésére a tervek szerint 2003. május 30-ig sor kerül, feladatait pedig a 2004. június 30-ig terjedő időszakban látja el.

A felszerelés, felkészítés, kitelepülés, valamint a működés 2003. évre számvetett előirányzat szükséglete összesen mintegy 4 454 909 000 Ft.

A kontingens tervezett feladatai az alábbiak:

A május 30-ig rendelkezésre álló időben - a közjogi engedélyeztetésen túl - kell megoldani a jelenleg hiányzó eszközök beszerzését, valamint az állomány és a technikai eszközök teljes körű felkészítését, illetve a műveleti területen felállított táborban az elhelyezési feltételek kialakítását. A várható feladatok érdekében a kontingens a szükséges egyéni felszereléssel lesz ellátva. A honvédelmi tárca ennek érdekében előterjesztést nyújt be a Kormány Nemzetbiztonsági Kabinetjéhez, melyben kéri, hogy a Kontingens felszerelésével kapcsolatos beszerzések mentesülhessenek a közbeszerzési eljárás előírásai alól.

A Kontingens kiküldésének közjogi engedélyezése az Alkotmány 19. § (3) bekezdés j) pontja alapján az Országgyűlés hatásköre.

Az OGY határozat tervezet azon túl, hogy az Országgyűlés engedélyét kéri a Kontingens kiküldéséhez, tartalmaz egy felhatalmazást is, amely alapján a külföldi fegyveres erők az iraki válság megoldásával összefüggő műveletekkel kapcsolatban a Magyar Köztársaság légterét használhassák, illetve területén átvonulhassanak.