K/3882.

Írásbeli kérdés!

dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli kérdést kívánok intézni

Dr. László Csaba pénzügyminiszterhez
" Ellentmondások a Magyar Posta Rt. átszervezésében?"
tárgyban

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint az ÁPR Rt-t felügyelő miniszterhez illetékességből fordulok Önhöz a Magyar Posta Rt-t érintő különböző ügyekben. A mai levelemnek nem tárgya, csak jelezni szeretném, hogy immár hónapok óta levelezésben állok dr. Szabó Pál vezérigazgató úrral ill. írásbeli kérdést intéztem (utólag kiderült tévedésből) Dr. Csillag István miniszter úrhoz " Biztosan ez a leggazdaságosabb és legmegfelelőbb megoldás?" címmel, az 580 fő lakosú Szakáld község postahivatalának bezárása ügyében, amire Kovács Kálmán miniszter úr a Magyar Posta Rt-től kapott válasznak megfelelően, legjobb szándék szerint megválaszolta a kérdéseket. Ma is meggyőződésem, hogy a miniszter úr nem megfelelő tájékoztatást kapott a posta vezetőitől és a korábbinál drágább és rosszabb megoldás fogadtattak el racionális indokok és érvek nélkül.

Tudomásom van arról ill. megismertem azt a megállapodást, melyet 3003. április 3-án kötött a Magyar Posta Rt a reprezentatív szakszervezetekkel a Kollektív Szerződésben meghatározott egyes díjazások módosításáról. A megállapodásban foglaltak természetesen nem tárgya a kérdésemnek, de az abban foglaltak végrehajtása igen.

Fogadóórámon megkerestek a Magyar Posta Rt dolgozói, és a következőkről tájékoztattak, melyek jellemzően mutatják a posta belső állapotát:

1./ Az ígért béremelés helyett a dolgozók egy pontosan meg nem határozható csoportjával diktátum szerűen aláíratták a mellékelt munkaszerződés módosítást a következő feltételekkel:

2./ A dolgozók panaszukkal levélben a posta vezérigazgatójához fordultak, ahonnan felbontás és érdemi válasz nélkül a levelet egyszerűen visszaküldték. (mellékelt másolat)

3./ Ezt követően a dolgozók a mellékelt levélben panasszal fordultak Miniszterelnök úrhoz, amelyre az idő rövidsége miatt természetesen még nem kaphattak választ.

A fentiek ismeretében kérdezem Miniszter úrtól:

  1. Kormányunk eddig vallott elveivel és gyakorlatával összeegyeztethetőnek tartja-e a leírt gyakorlatot?
  2. Kíván-e vizsgálatot indítani az ügyben esetlegesen a személyi konzekvenciák levonásával?

Várom mielőbbi megtisztelő válaszát.

Budapest, 2003. február 11.

Tisztelettel:
Kovács Tibor
MSZP