Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

H/3920.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2003. ( ) OGY
határozata
(javaslat)

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről (2002. január 1. - december 31.) szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

Indokolás:

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tevékenységének tapasztalatairól az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyűlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy a beszámoló ez évben is elkészült a törvényben meghatározott határidőre. A beszámoló a korábbi évekhez hasonló színvonalúan, terjedelemben és szerkezetben számol be a kisebbségi biztos tárgyévi tevékenységéről, kihasználva azt a "jogfolytonosságból" származó előnyt, hogy ugyanaz a személy tölti be a tisztséget.

A benyújtott írásbeli és a szóbeli kiegészítés, valamint a bizottsági vitában felmerült kérdésekre adott válaszok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a kisebbségi biztos ismételten kiválóan eleget tett feladatának, és a bizottság megítélése szerint minden bizottsághoz külön is képes szólni a speciális szakterületekre vonatkozóan, hiszen ez évben is 5 bizottság hallgatja meg. A törvényhozás szempontjából különösen jelentős, hogy az országgyűlési biztos ajánlásai is megvitatásra kerüljenek az érintett bizottságokban, illetve, hogy az Országgyűlés, illetve a minisztériumok fokozottan vegyék figyelembe törvényelőkészítő tevékenységük során a kisebbségi ombudsmannak a jogalkotásra vonatkozó észrevételeit, illetve konkrét "normaszöveget" is tartalmazó tervezeteit.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2003. május 06-i ülésén, az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeinek részvételével kibővített ülésén a
J/ 2527. számon előterjesztett beszámolót elfogadta és egyhangúlag akként határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján a bizottságnak az általános vitára szóló ajánlásában foglaltakra tekintettel, valamint a bizottsági meghallgatások alapján az Országgyűlésnek egyhangúlag elfogadásra ajánlja. (21i)

Budapest, 2003. május 06.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke