Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

H/3921.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2003. ( ) OGY
határozata
(javaslat)

Az adatvédelmi biztos beszámolójának (2002) elfogadásáról

Az Országgyűlés az adatvédelmi biztos tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

Indokolás:

Az adatvédelmi biztos tevékenységének tapasztalatairól az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyűlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a J/2528. számon előterjesztett beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy a beszámoló ez évben is elkészült a törvényben meghatározott határidőre. Az ezévi beszámoló jelentősége, hogy ez alkalommal az adatvédelmi biztosnak már a teljes tárgyévre vonatkozóan immár csak a saját tevékenységéről kellett jelentést tennie, még 2001-ben csak három hétig gyakorolhatta jogkörét. (Mint ismeretes 2001-ben két adatvédelmi biztos, illetve az adatvédelmi biztos jogkörét ideiglenesen gyakorló általános biztos tevékenykedett.)

A benyújtott beszámoló és a bizottsági vita tanúsága szerint az adatvédelmi biztos ez évben is magas színvonalon eleget tett feladatának, és minden bizottsághoz külön is képes szólni a speciális szakterületeikre vonatkozóan. A törvényhozás szempontjából különösen jelentős, hogy az adatvédelmi biztosi országgyűlési ajánlások is megvitatásra kerüljenek az érintett bizottságokban, illetve, hogy a bizottságok megismerhessék az adatvédelmi biztos állásfoglalásait, jogszabály-véleményezéssel kapcsolatos ajánlásait, megállapításait is.

A beszámoló és a bizottságok széles körű érdeklődése - hiszen ez évben is 7 bizottság hallgatja meg - is azt bizonyítja, hogy az adatvédelmi biztos intézménye valóban megszilárdult, jól beépült a magyar jogrendszerbe és közgondolkodásba, illetve tevékenységében kialakult a "jogfolytonosság".

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2003. május 06-i ülésén a beszámolót egyhangúlag elfogadta és úgy határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján az általános vitára szóló ajánlásban foglaltakra tekintettel, az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja. (19i)

Budapest, 2003. május 06.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke