ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

H/3937.

Képviselői önálló indítvány

.../2003. (....)

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

A bírák és ügyészek nyugdíjának felzárkóztatásáról

A Magyar Köztársaság demokratikus működésének záloga a független és pártatlan igazságszolgáltatás. Ennek az igazságszolgáltatásnak valamennyi nehézségét és feladatát a bírák és ügyészek viselik a vállukon, akikre ezért nagy felelősség hárul.

Úgy gondoljuk tehát, hogy az Európai Unió kapujában elengedhetetlen feladat és egyben erkölcsi kötelesség, hogy ne csupán az aktív - még dolgozó - bírák és ügyészek részesüljenek méltó anyagi ellátásban, hanem nyugdíjba vonult társaik is.

Ezért a Magyar Országgyűlés az ő megbecsülésük érdekében a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy legkésőbb 2003. december 31-ig alkossa meg azon rendeletét, melyben a bírák és ügyészek kivételes nyugellátásának szabályait rendezi.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a fent említett rendeletében aszerint határozza meg a bírák és ügyészek nyugdíját, hogy az nem lehet kevesebb, mint a diplomás minimálbér nettó összegének legalább 150%-a. A már nyugdíjba vonult bírák és ügyészek pedig egyszeri, az alapnyugdíjba beépülő nyugdíj-kiegészítést kapjanak, mely a diplomás minimálbér bruttó összegének legalább 50%-a.
  3. E határozat közzétételének napján lép hatályba.

Indokolás

Az igazságszolgáltatás, mint az egyik jelentős hatalmi ág döntő szerepet játszik a Magyar Köztársaság jogszabályokon alapuló törvényes működésének biztosításában. A bírák és ügyészek túlterheltségük ellenére is magas színvonalú, kiváló munkát végeznek.

Nyugdíjba vonulásukkor azonban a kapott ellátás nem képes biztosítani az addig megszokott életszínvonalat, így tehát indokoltnak látjuk ezen kiemelkedő szakma presztízsének a nyugdíjon keresztül való biztosítását.

Az európai uniós csatlakozás küszöbén különösen fontosnak tartjuk a bírák és ügyészek nyugellátásának emelését, hiszen a csatlakozás után az egyéb uniós országbeli társaiknál így is jóval kisebb nyugdíjat fognak kapni. A felzárkóztatás megkezdése azonban elodázhatatlan feladat.

Terveink szerint a többi foglalkozási ág felzárkóztatását is meg kell kezdeni a bírák és ügyészekéhez hasonló módon.

A határozati javaslatban foglaltak megvalósítása tehát elengedhetetlen a nyugdíjas bírák és ügyészek megélhetésének biztosítása érdekében.

Budapest, 2003. május 7.

Dr. Mátrai Márta
Fidesz- Magyar Polgári Párt