ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/3946/94.

Kapcsolódó módosító javaslat!

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Nemzeti Civil Alapprogramról szóló T/3946. számú törvényjavaslathoz a Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján az alábbi

kapcsolódó m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

(a T/3946/77. számú módosító javaslathoz kapcsolódva)

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 2. § -ának (3) és (4) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak:

"(3) [A (2) bekezdés a) pont szerinti forrás időarányos részét a Magyar Államkincstár negyedévenként, a negyedévet követő első hó 20. napjáig biztosítja az Alapprogram számára.] A (2) bekezdés a) pontja szerinti kedvezményezetteknek az ott meghatározott forrás első részleteként a Magyar Államkincstár a tárgyévben rendelkezett jövedelemadó-hányad 25 %-ával azonos összeget a tárgyév október 20. napjáig utalja át. A Magyar Államkincstár e kedvezményezettek számára a tárgyévi rendelkezések alapján ténylegesen kiutalt összeggel egyező forrást, csökkentve az Alapprogram részére a tárgyév október hónapban kiutalt első részlettel, a tárgyévet követő év első, második, illetve harmadik negyedév fordulónapját követő hónap 20. napjáig, három egyenlő részletben biztosítja.

(4) Ezt a rendelkezést első alkalommal a 2003. évi jövedelmek alapján rendelkezett, illetve kiutalt összeg vonatkozásában kell alkalmazni.

(5) [4] A jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek és természetes személyek Alapprogram javára történő önkéntes befizetései, adományai közérdekű kötelezettségvállalásnak minősülnek. Meghatározott céllal juttatott vagy feltételhez kötött befizetések, adományok elfogadásáról a Tanács dönt."

I n d o k o l á s

Az adóhatóság az év második felére rendelkezik pontos adatokkal a tárgyévben rendelkezett egyszázalékos felajánlásokról. Ezért indokolt, hogy a tárgyév október 20. napjáig csak az előző évben befizetett SZJA után rendelkezett összeg első negyedrésze kerüljön átutalásra. A ténylegesen kiutalt összeg fennmaradó részéhez pedig a következő év I-III. negyedévében jut hozzá az Alapprogram.

Budapest, 2003. június 3.

Gőgös Zoltán
MSZP