ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

H/3947.

Képviselői önálló indítvány

.../2003. (....)
ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
a hazai nyugdíjak felzárkóztatásáról az uniós csatlakozás küszöbén

Magyarország polgárai döntésükkel megerősítették, hogy hazánk 2004. májusától az Európai Unió teljes jogú tagja kíván lenni. A csatlakozásig még hátralévő időben a kormányzat és az országgyűlés felelőssége, hogy a csatlakozást követően várhatóan rosszabb anyagi helyzetbe jutó embereknek még most - amikor teheti - segítséget nyújtson. Ennek érdekében az egyik legrászorultabb rétegnek, a nyugdíjasoknak kívánunk segítséget nyújtani, amikor nyugellátásuk összegét az Európai Unióban meglévő átlaghoz kívánjuk felzárkóztatni.

Ezért a Magyar Országgyűlés a következő határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy legkésőbb 2003. december 31-ig alkossa meg azon rendeletét, melyben a hazai nyugdíjasok 30 év alatti szolgálati viszonnyal legalább 10%, 30-34 év szolgálati év után legalább 15%, 35-39 év szolgálati idő után legalább 20%, míg a 40, vagy több év szolgálati idő után legalább 25% egyszeri nyugdíjemelést kapjanak, mely beépül az alapnyugdíjba.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a törvény-előkészítés során folyamatosan egyeztessen az érintett hazai nyugdíjas szervezetekkel és testületeikkel.
  3. E határozat közzétételének napján lép hatályba.

Indokolás

Az idős emberek, szüleink, nagyszüleink egy becsülettel leélt élet után, annak eredményeként kapják nyugellátásukat, mely természetesen nem tudja teljes egészében visszaadni azt, amit munkájukkal megteremtettek.

Azt viszont feltétlenül szeretnénk elkerülni, hogy az Európai Uniós csatlakozás után uniós társaikhoz képest méltánytalan hátrányba kerüljenek. Ezt pedig olyan módon tartjuk megvalósíthatónak, hogy valamennyi nyugdíjat megemelünk, ráadásul úgy, hogy az beépül az alapnyugdíjba is.

A magyarországi nyugdíjak sajnos még így sem fogják elérni az Európai Uniós átlagnyugdíjat, ám ezzel megtesszük az első lépést ennek irányába.

Budapest, 2003. május 7.

Harrach Péter
Fidesz- Magyar Polgári Párt

Dr. Mátrai Márta
Fidesz- Magyar Polgári Párt