ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz - Magyar Polgári Párt

H/3951.

Képviselői önálló indítvány

.../2003. (....)

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

az osztatlan közös tulajdonú földterületek törvényben meghatározott megosztásának támogatásáról és végrehajtásáról

A Magyar Köztársaság Országgyűlése a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvénynek a 2001. évi CXVIII. törvény 5. §-ával megállapított 12/F. § (1) bekezdése nem megfelelő ütemű végrehajtása miatt, illetve az osztatlan közös tulajdonú földterületek megosztásának a felgyorsítása érdekében a következő határozatot hozza:

  1. A földrendező és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvénnyel létrehozott osztatlan közös tulajdonú földterület - mint a földkiadást megkönnyítő földtulajdonforma - szabályozási feladatát betöltötte, további fenntartása nem indokolt.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy biztosítsa a közös tulajdonú földterületek megosztáshoz szükséges anyagi és személyi feltételeket.
  3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy 2003. szeptember 30.-ig készítsen ütemtervet a már benyújtott kérelmek teljesítésének várható időpontjáról, és erről haladéktalanul tájékoztassa az Országgyűlést és az érintett földtulajdonosokat.
  4. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

Indokolás

A magántulajdonra épülő termőföld-gazdálkodás csak világos, Európában is elfogadott tulajdoni formák között valósulhat meg Magyarországon is. A földtulajdonnal való rendelkezés jogát korlátozza, leértékeli és ezzel versenyhátrányt okoz az osztatlan közös földtulajdon, mint tulajdoni forma hosszú távon való fenntartása. Alacsony aranykoronájú területeken a művelés is bizonytalanná válik, az ültetvénytelepítés pedig majdnem lehetetlen. Mindezek alapján indokolt ennek a tulajdoni formának a mielőbbi felszámolása.

Budapest, 2003. május 5.

Ivanics István
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr. Martonosi György
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Mádi László
Fidesz - Magyar Polgári Párt