T/3952/24.

Az Országgyűlés

Nemzetbiztonsági
bizottságának

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Honvédelmi
bizottságának

Rendészeti
bizottságának

a j á n l á s a

az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény, valamint azzal összefüggésben más törvények módosítására benyújtott T/3952. számú törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottság - első helyen kijelölt bizottságként, továbbá Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság), megvitatta az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.), valamint azzal összefüggésben más törvények módosítására benyújtott, T/3952. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/3952/6-23. számú módosító javaslatokat.

A Honvédelmi bizottság nem tárgyalta a módosító javaslatokat, mert nem érintik a feladatkörét.

A Gazdasági bizottság, a Rendészeti bizottság és az Emberi jogi bizottság 2003. június 2-án tárgyalja az ajánlásban szereplő módosító javaslatokat.

Az Előterjesztő álláspontja szerint a törvényjavaslat

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

  1. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 1. §-ában a Ttv. 2. § (1) bekezdése 1. pontjának a következő módosítását javasolja:
  2. /1. § Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 2. §-ának (1) bekezdésének 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    (E törvény alkalmazása során)/

    "1. minősítés: az a döntés, melynek meghozatala során az e törvény szerint felhatalmazott személy megállapítja, hogy [egy] az adat megfelel a 3. vagy 4. §-ban meghatározott valamennyi feltételnek és megállapítja a minősítési jelölést;"

    Indokolás: Lásd a T/3952/7. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 2. §-ában a Ttv. 3. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  4. /2. § A Ttv. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: /

    "3. § (1) Államtitok az az adat, amely e törvény 1. mellékletében (a továbbiakban: államtitokkör) meghatározott adatfajta körébe tartozik, és a minősítési eljárás alapján a minősítő megállapította, hogy az érvényességi idő lejárta előtti nyilvánosságra hozatala, jogosulatlan megszerzése vagy felhasználása, illetéktelen személy tudomására hozása, továbbá az arra jogosult részére hozzáférhetetlenné tétele közvetlenül sérti vagy veszélyezteti a Magyar Köztársaság törvényben meghatározott honvédelmi, nemzetbiztonsági, bűnüldözési vagy bűnmegelőzési, központi pénzügyi, külügyi vagy nemzetközi kapcsolataival összefüggő, [valamint] továbbá igazságszolgáltatási érdekeit."

    Indokolás: Lásd a T/3952/8. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 3. §-ában a Ttv. 4. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  6. /3. § A Ttv. 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

    "4. § (1) Szolgálati titok az e törvény 6. §[-ának] (1) bekezdése szerint minősítésre felhatalmazott által meghatározott adatfajták körébe (a továbbiakban: szolgálati titokkör) tartozó adat, amelynek az érvényességi idő lejárta előtti nyilvánosságra hozatala, jogosulatlan megszerzése és felhasználása, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tétele, továbbá az arra jogosult részére hozzáférhetetlenné tétele sérti vagy veszélyezteti az állami vagy közfeladatot ellátó szerv működésének rendjét, akadályozza a feladat- és hatáskörének illetéktelen befolyástól mentes gyakorlását, és ezáltal közvetve a Magyar Köztársaság törvényben meghatározott érdekeit hátrányosan érinti."

    T/3952/19., 20., 22. és a 23. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 16., 17., 19. és a 21. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/9. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 4. §-a felvezető mondatának a következő módosítását javasolja:
  8. "4. § A Ttv. 5/B. §-a [a következő] az alábbi (4)-(6) bekezdésekkel egészül ki, és a jelenlegi (4) bekezdés jelölése (7) bekezdésre módosul:"

    Indokolás: Lásd a T/3952/10. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  9. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 5. §-ában a Ttv. 5/E. §-ának a következő módosítását javasolja:
  10. /5. § A Ttv. 5/E. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:/

    "5/E. § (1) E törvény szerinti államtitoknak minősül az 5/B. § (2) bekezdésének a), (3) bekezdésének a), (4) bekezdésének a), (5) bekezdésének a) és (6) bekezdésének a) pontja szerinti jelöléssel ellátott adat, valamint az 5/B. § (7) bekezdése alapján az államtitokra [meghatározott] megállapított minősítéssel és jelöléssel ellátott adat.

    (2) E törvény szerinti szolgálati titoknak minősül az 5/B. § (2) bekezdésének b)-d), (3) bekezdésének b)-d), (4) bekezdésének b)-d), (5) bekezdésének b)-d) és (6) bekezdésének b)-d) pontja szerinti jelöléssel ellátott adat, valamint az 5/B. § (7) bekezdése alapján a szolgálati titokra [meghatározott] megállapított meghatározott minősítéssel és jelöléssel ellátott adat."

    Indokolás: Lásd a T/3952/11. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  11. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 6. § (1) bekezdésében a Ttv. 5/H. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  12. /6. § (1) A Ttv. 5/H. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő alcím és rendelkezés lép:

    "Hozzáférés a külföldi minősítésű adathoz /

    "5/H. § (1) Az 5/B. §-ban meghatározott adatokhoz történő hozzáférésre csak az jogosult, akinek ez [az] állami vagy közfeladata ellátása érdekében indokolt. A hozzáférés indokoltságáról - amennyiben a kibocsátó másként nem rendelkezik - a titokbirtokos jogosult dönteni."

    Indokolás: Lásd a T/3952/12. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  13. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 7. §-ában a Ttv. 8. §-ának a következő módosítását javasolja:
  14. /7. § A Ttv. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

    "8. § A minősítési eljárás rendjét a Miniszterelnöki Hivatal [tekintetében] vonatkozásában annak vezetője, fegyveres erő, valamint rendvédelmi szerv esetében a hatáskörrel rendelkező miniszter a 7. §-ban foglaltaktól eltérően is megállapíthatja azzal, hogy a minősítési javaslatnál a titokköri jegyzék minősítést megalapozó pontjának megjelölésétől, a minősítés indokolásától, valamint az érvényességi idő és a minősítési jelölés meghatározásától nem tekinthet el."

    Indokolás: Lásd a T/3952/13. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  15. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 8. §-ában a Ttv. 9. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  16. /8. § (1) A Ttv. 9. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:/

    "(3) Ha a minősítési jelölés feltüntetésére a minősített adathordozón sajátos jellege miatt nincs mód, a minősítés tényét külön iratba kell foglalni az (1) bekezdésben [előírtak] meghatározottak feltüntetésével."

    Indokolás: Lásd a T/3952/14. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  17. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 9. §-ában a Ttv. 10. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
  18. /9. § A Ttv. 10. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

    "10. § (1) A minősítő, illetve jogutódja köteles rendszeresen, de államtitok esetén legalább 3 évente, szolgálati titok esetén legalább 5 évente felülvizsgálni valamennyi minősített adata minősítésének indokoltságát. A vizsgálat eredménye[ként] alapján a minősítést fenntartja, megszünteti, vagy módosítja a minősítés érvényességi idejét. A módosításról vagy megszüntetésről értesíteni kell azt, akinek nyilvántartás szerint a minősített adatot továbbították."

    Indokolás: Lásd a T/3952/15. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  19. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 10. § (3) bekezdésében az államtitokköri jegyzék 10. pontjának a következő módosítását javasolja:
  20. "(3) Az államtitokköri jegyzék 10. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    "10. A honvédelmi, nemzetbiztonsági, hadiipari tevékenység irányításával kapcsolatos adatok, az ország védelmével, biztonságával összefüggő vezetés és működés, béke és háborús irányelveinek adatai, a vezetési pontok rendszere, adatai, és az ezekkel kapcsolatos iratok.

    Az államtitokká minősítés leghosszabb érvényességi ideje: 50 év""

    Indokolás: Lásd a T/3952/16. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  21. Dr. Wiener György képviselő a törvényjavaslat 10. § (16) bekezdésében az államtitokköri jegyzék 109. pontjának a következő módosítását javasolja:
  22. "(16) Az államtitokköri jegyzék 109. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    "109. A Hivatalokkal együttműködő [természetes és jogi] személyek és szervezetek kilétére, nemzetbiztonsági jellegű tevékenységére vonatkozó [információk] adatok.

    Az államtitokká minősítés leghosszabb érvényességi ideje: 80 év""

    T/3952/6/2. és a 6/3. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 12., és a 13.. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/6/1. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője egyetért

  23. Dr. Wiener György képviselő a törvényjavaslat 10. § (22) bekezdésében az államtitokköri jegyzék 126. pontjának a következő módosítását javasolja:
  24. "(22) Az államtitokköri jegyzék 126. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    "126. Az atomenergia békés célú hasznosítása során a fegyveres erők, valamint polgári intézmények és szervezetek közötti együttműködés keretében megszerzett olyan adat [és információ], amelyből az előbbiek szervezetére, elhelyezkedésére, létszámára, felszereltségére és felkészültségére vonatkozó következtetést lehet levonni.

    Az államtitokká minősítés leghosszabb érvényességi ideje: 90 év""

    T/3952/6/1. és a 6/3. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 11., és a 13.. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/6/2. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője egyetért

  25. Dr. Wiener György képviselő a törvényjavaslat 10. § (25) bekezdésében az államtitokköri jegyzék 147. pontjának a következő módosítását javasolja:
  26. "(25) Az államtitokköri jegyzék 147. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    "147. A nukleáris vagy más sugárveszélyes létesítményekkel kapcsolatos kölcsönös tájékoztatásról kötött két- és többoldalú nemzetközi egyezmények keretében kapott olyan [információ] adat, amelyre vonatkozóan a felek kikötötték, hogy csak az [információt] adatot nyújtó fél előzetes hozzájárulása esetén adható tovább az egyezményben nem részes más államoknak vagy az egyezményben részt vevő felek erre fel nem jogosított szerveinek.

    Az államtitokká minősítés leghosszabb érvényességi ideje: 30 év""

    T/3952/6/1. és a 6/2. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 11., és a 12. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/6/3. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője egyetért

  27. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 11. §-ának a következő módosítását javasolja:
  28. "11. § A Ttv. az e törvény melléklete szerinti 2. melléklettel egészül ki, és egyidejűleg a jelenlegi melléklet jelölése 1. mellékletre változik."

    Indokolás: Lásd a T/3952/17. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  29. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 12. §-a felvezető szövegének a következő módosítását javasolja:
  30. "12. § A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 63. §[-a] (5) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

    (5) A Rendőrség erre felhatalmazott szerve, valamint a beszerzett adat és az információgyűjtés ténye tekintetében az ügyész és a bíró a titkos információgyűjtés során külön engedély nélkül megismerheti a minősített adat tartalmát."

    Indokolás: Lásd a T/3952/18. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  31. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 13. §-a felvezető szövegének a következő módosítását javasolja:
  32. "13. § A Nemzeti Biztonsági Felügyeletről szóló 1998. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: NBF tv.) 1. §[-ának] (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    1. § (1) A Nemzeti Biztonsági Felügyelet (a továbbiakban: Felügyelet) az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (a továbbiakban: NATO), a Nyugat-európai Unió (a továbbiakban: NYEU), az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság, valamint az EURATOM (a továbbiakban együtt: EU) Biztonsági Szabályzataiban előírt követelmények érvényesítéséért felelős, a Miniszterelnöki Hivatal szervezeti keretében működő, önálló feladattal és hatósági jogkörrel rendelkező szervezet."

    T/3952/9., 20., 22. és a 23. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 3., 17., 19. és a 21. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/19. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  33. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 14. §-a felvezető szövegének a következő módosítását javasolja:
  34. "14. § Az NBF tv. 3. §[-ának] (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    "(2) A Felügyelet személyi állománya köztisztviselőkből, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény alapján vezényelt hivatásos állományú személyekből áll.""

    T/3952/9., 19., 22. és a 23. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 3., 16., 19. és a 21. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/20. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  35. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 15. §-ában az NBF.tv. 4. § e) pontjának a következő módosítását javasolja:
  36. /15. § Az NBF tv. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

    "4.§ A Felügyelet ellátja a NATO, a NYEU és az EU vonatkozó Biztonsági Szabályzataiban (a továbbiakban együtt: Biztonsági Szabályzat) a nemzeti biztonsági hatóságok számára előírt feladatokat, így különösen:/

    "e) engedélyt ad központi, valamint helyi nyilvántartók [meg]kialakítására, illetve felszámolására, a központi nyilvántartók [meg]kialakításáról, illetve felszámolásáról tájékoztatja a NATO, NYEU és az EU illetékes szervezetét,""

    Indokolás: Lásd a T/3952/21. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  37. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 16. § (1) és (2) bekezdése felvezető szövegének a következő módosítását javasolja:
  38. "16. § (1) Az NBF tv. 6. §[-ának] (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

    "(2) A Felügyelet a minősített információk megismerésére felhatalmazó biztonsági tanúsítvány kiadásához az érintett személy következő adatait kezeli:

    a) természetes személyazonosító adatok (születési családi és utónév, házassági név, nem, születési hely és idő, anyja születési családi és utóneve),

    b) állampolgárság,

    c) állandó lakóhely és tartózkodási hely,

    d) útlevélszám,

    e) minősített információk megismeréséhez kötődő munkahely, beosztás és feladatkör,

    f) az érintett személyre és hozzátartozójára vonatkozó, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72. §-ának (1) bekezdésében meghatározott biztonsági szakvéleményben foglalt adatok,

    g) a kiadott biztonsági tanúsítvány száma, kelte, érvényességi ideje és szintje."

    (2) Az NBF tv. 6. §[-ának] (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

    "(7) A Felügyelet a (2) bekezdés a)-e) és g) pontjában szereplő adatokat - a Biztonsági Szabályzatból fakadó kötelezettségvállalások alapján - továbbíthatja a NATO, a NYEU, illetve az EU biztonsági rendszerében működő külföldi adatkezelők részére.""

    T/3952/9., 19., 20. és a 23. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 3., 16., 17. és a 21. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/22. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  39. Dr. Wiener György képviselő a törvényjavaslatot új 17. §-sal - a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 62. §-át érintően - kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
  40. "17. § A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 62. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

    "62. § A nemzetbiztonsági szolgálattal együttműködő személyek és szervezetek e tevékenységükkel kapcsolatban a miniszter vagy a főigazgató engedélye nélkül adatokat nem hozhatnak nyilvánosságra.""

    Indokolás: Lásd a T/3952/6/4. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője egyetért

  41. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 17. § (1)-(3) bekezdéseinek a következő módosítását javasolja:
  42. "17. § (1) Ez a törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

    (2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti:

    a) A Ttv. 5/F., 5/G. §-ai, továbbá az 1995. évi CXXV. törvény 90. §[-ának] (1) bekezdése, az 1997. évi XXXIV. törvény, az 1997. évi L. törvény 70. §[-ának] (2) bekezdése, az 1998. évi LXXX. törvény 1. §-ának a Ttv. 5/F., 5/G. és 5/H. §-át módosító szövegrésze, az 1999. évi CXIII. törvény, a 2001. évi XLVII. törvény 9. §-a, a 2001. évi LXXXV. törvény 44. §[-ának] (6) bekezdése és a 2001. évi XCIII. törvény 6. § (1) bekezdésének u) pontja;

    b) a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény 174. § (5) bekezdésének második mondata;

    c) a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 53. § (5) bekezdésének második mondatának következő mondatrésze: "...és a szabadalommal kapcsolatos egyéb eljárások is államtitoknak minősülnek";

    d) a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 30. §-a (4) bekezdésének utolsó mondata, 42. §[-ának] (1) bekezdése, 62. §-a, 72. §[-ának] (5) bekezdése, valamint a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 63. §[-ának] (2) bekezdése, 64. §-a (5) bekezdésének második mondata és (8) bekezdésének második mondata.

    (3) A Ttv. 4. §[-ának] (1) bekezdése szerinti szolgálati titokköröket e törvény hatálybalépését követő 90 napon belül felül kell vizsgálni."

    T/3952/9., 19., 20. és a 22. sz.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 3., 16., 17. és a 19. pontjában ismertetett javaslattal.

    Indokolás: Lásd a T/3952/23. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. nem támogatja

    - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

    - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  43. Dr. Wiener György képviselő a törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja:

"(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti:

a) [A] a Ttv. 5/F.[,] - 5/G. §-ai;[, továbbá az 1995. évi CXXV. törvény 90. §-ának (1) bekezdése, az 1997. évi XXXIV. törvény, az 1997. évi L. törvény 70. §-ának (2) bekezdése, az 1998. évi LXXX. törvény 1. §-ának a Ttv. 5/F., 5/G. és 5/H. §-át módosító szövegrésze, az 1999. évi CXIII. törvény, a 2001. évi XLVII. törvény 9. §-a, a 2001. évi LXXXV. törvény 44. §-ának (6) bekezdése és a 2001. évi XCIII. törvény 6. § (1) bekezdésének u) pontja;

b) a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény 174. § (5) bekezdésének második mondata;

c) a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 53. § (5) bekezdésének második mondatának következő mondatrésze: "...és a szabadalommal kapcsolatos egyéb eljárások is államtitoknak minősülnek";

d) a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 30. §-a (4) bekezdésének utolsó mondata, 42. §-ának (1) bekezdése, 62. §-a, 72. §-ának (5) bekezdése, valamint a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 63. §-ának (2) bekezdése, 64. §-a (5) bekezdésének második mondata és (8) bekezdésének második mondata.]

b) a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 63. §-ának (2) bekezdése, 64. §-a (5) bekezdésének második mondata és (8) bekezdésének második mondata;

c) az Nbtv. 30. §-a (4) bekezdésének utolsó mondata, 42. §-ának (1) bekezdése, 72. §-ának (5) bekezdése, 90. §-ának (1) bekezdése;

d) az országgyűlési biztosok jogállásával összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló 1997. évi XXXIV. törvény 1-2. §-a;

e) a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény 174. §-a (5) bekezdésének második mondata;

f) a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény és az ahhoz kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 1997. évi L. törvény 70. §-ának (2) bekezdésének a Ttv. mellékletét képező államtitokköri jegyzék 137/A-B. és 137/E. pontjait megállapító szövegrésze;

g) az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény módosításáról szóló 1998. évi LXXX. törvény 1. §-ának a Ttv. 5/F., 5/G. és 5/H. §-át módosító szövegrésze;

h) az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény módosításáról szóló 1999. évi CXIII. törvény 1. §-a;

i) a büntetőeljárásban részt vevők, az igazságszolgáltatást segítők Védelmi Programjáról szóló 2001. évi LXXXV. törvény 44. §-ának (6) bekezdése;

j) a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2001. évi XCIII. törvény 6. §-a (1) bekezdésének u) pontja;

k) a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 53. §-a (5) bekezdése második mondatának következő mondatrésze: "...és a szabadalommal kapcsolatos egyéb eljárások is államtitoknak minősülnek."

Indokolás: Lásd a T/3952/6/5. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. május 29.

Dr. Kövér László s.k.,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Keleti György s.k.,
a Honvédelmi bizottság elnöke

Dr. Gál Zoltán s.k.,
a Rendészeti bizottság elnöke