Dr. Szili Katalin
elnök asszony részére

H/3996.

Képviselői önálló indítvány

......../2003. (........) OGY határozat
országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról,
a paksi atomerőműben történt súlyos üzemzavar körülményeinek és annak elhárítására tett intézkedéseknek, valamint a kieső villamos energia pótlási lehetőségeinek megvizsgálására.

  1. Az Országgyűlés Házszabálya 34. §-ának (1) bekezdése alapján vizsgálóbizottságot hoz létre a paksi atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavar megvizsgálására.
  2. A vizsgálóbizottság felállításának célja, hogy megvizsgálja:

  1. A vizsgálóbizottság 8 főből áll, a bizottság tagjaira a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást a következők szerint:
  2. Fidesz - Magyar Polgári Párt

    3 fő

    MSZP

    3 fő

    MDF

    1 fő

    SZDSZ

    1 fő

  3. A bizottság tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok ajánlásai alapján az Országgyűlés elé a Házbizottság terjeszt elő javaslatot. A bizottság elnökére az ellenzéki, alelnökére a kormánypárti képviselőcsoportok a bizottsági tagságra jelöltek köréből terjesztenek elő javaslatot.
  4. A bizottság megbízatása kiterjed minden, a súlyos üzemzavart megelőző és a reaktor tisztításával összefüggő intézkedés, tevőleges magatartás, szerződéskötés vizsgálatára és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre. A bizottság a munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be. A kért adatokat mindenki köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetőleg köteles a bizottság előtt megjelenni.
  5. A bizottság feladatának ellátásához szakértőket vehet igénybe, működésének költségeit az Országgyűlés költségvetéséből fedezi.
  6. A bizottság működésének rendjét maga állapítja meg.
  7. A bizottság a megállapításairól és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatairól jelentést készít, amelyet legkésőbb 2003. december 31-ig, és azt követően évente az Országgyűlés elé terjeszt.
  8. A bizottság megbízatása a súlyos üzemzavar teljes elhárításáig, illetve az üzemzavar következményeinek felszámolásáig tart.

INDOKOLÁS

A paksi atomerőműben súlyos üzemzavar következett be 2003. április 10-én. A súlyos üzemzavar okait sem a döntéshozók, sem a közvélemény nem ismerhette meg. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága 2003. április 29-én ülést tartott, ahol meghallgatta az atomerőmű vezetőit. A bizottsági ülésen felvetett kérdésekre, érdemi választ nem lehetet kapni.

A paksi atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavar, az ezzel összefüggésben megállapítható hiányos és késedelmes tájékoztatás a közvéleményt nyugtalanítja.

Budapest, 2003. május 14.

Dr. Turi-Kovács Béla
Fidesz- Magyar Polgári Párt

Parragh Dénes
Fidesz-Magyar Polgári Párt