ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/4008/5.

Dr. Szili Katalin asszonynak,
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Módosító javaslat

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a budapesti 4-es - Budapest Kelenföldi pályaudvar -Bosnyák tér közötti - metróvonal első szakasza megépítésének állami támogatásáról szóló T/4008. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslatot 9. §-át javasolom következőképpen kiegészíteni:

9. § A Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 28. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki és a jelenlegi (2)-(3) bekezdésének számozása (3)-(4) bekezdésre változik:

"(2) A kártérítési, megtérítési és kártalanítási kötelezettség, valamint a jóhiszemű személyek irányában jogszerűen vállalt szerződéses kötelezettség az államot, önkormányzatot költségvetési fedezet hiányában vagy az e célra biztosított költségvetési fedezetet meghaladó mértékben is terheli."

Indoklás

1, Az állammal vagy önkormányzattal szerződő személyek közpénzeket használnak fel, ezért elvárható, hogy az őket terhelő nagyobb felelősség terhe mellett, győződjenek meg a velük kötött szerződések jogszerűségéről, jogtisztaságáról. Az erre vonatkozó szabályok és a szerződések törvényi keretfeltételei ugyanis hozzáférhetőek és nyilvánosak.

2, A költségvetési szervek ilyen típusú kötelezettségeit a Ptk. 36. §.-a és 37. §-a szabályozza. A módosításom célja az, hogy a Ptk. kódexszerűen mondja ki a helytállási kötelezettséget az önkormányzatok esetében is, még akkor is, ha ez más jogforrásból egyébként levezethető lenne.

Budapest, 2003-06-02

Kékesi Tibor
MSZP