ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

K/4013.

írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mire számíthatnak a kiskunmajsai tsz tagok? " címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Németh Imre miniszter úrhoz. A kérdésemre válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

Képviselői fogadóórámon kiskunmajsai polgárok a következőkről tájékoztattak.

"A kiskunmajsai Jonathán Mg. Szövetkezet felszámolása a mai napig nem zárult le.

A tagok nevében Brecska József tsz tag éveken keresztül a szóba jöhető összes hatósággal levelezett, melynek az lett az eredménye, hogy az eljáró bíróság megállapította, a felszámoló törvénytelenül járt el, közgyűlést kellett volna összehívnia.

A bíróság felszólítására ez meg is történt, s a közgyűlésen a felszámoló beszámolt arról, hogy a felszámolásnak gyakorlatilag vége, s az a nem várt "eredmény" született, hogy a felszámolási eljárás végén maradt vagyon, melyet a tagok ill. üzletrész-tulajdonosok között fel kell osztani. A tagoknak dönteniük kellett, a maradék vagyont pénzben vagy Jonathermál Rt. részvényben kérik. (A megmaradt vagyon ugyanis e részvényekben testesült meg.)

E közgyűlésen a tagok Darabos Istvánt, Dr. Maglódi László és dr. Kis Klárát jelölték ki, hogy a továbbiakban a felszámolóval illetve a hitelezőkkel tárgyaljanak. Egy ilyen tárgyalás történt abból a célból is, hogy a hitelezőket rávegyék, mondjanak le jelentős kamatkövetelésükről, ami a felszámolási eljárás teljesen indokolatlan elnyújtásának az eredménye.

Természetesen nem mondtak le semmilyen követelésről, de így is jelentős volt az a megmaradó vagyon, ami a tagoknak járna.

Ennek lassan három éves, s tejesen érthetetlenül a szövetkezet felszámolása a mai napig nem fejeződött be, s az üzletrész-tulajdonosok a nekik járó vagyonrészt sem kapták meg.

A fenti eljárás elhúzódásának egyetlen és nagyszerű haszna az, hogy időközben a szövetkezeti üzletrészek az állam (FVM) által felvásárlásra kerültek, mégpedig nemcsak a kívülálló üzletrész-tulajdonosoktól, hanem a nyugdíjasoktól is.

A legnagyobb vesztese a többéves huza-vonának az a több száz aktív tag, akik gyakorlatilag megteremtették azt a vagyont, melynek maradványait a felszámoló nagy-ügyesen odaadja annak a pár hitelezőnek, akik Isten-bocsá, talán nem is véletlen maradtak utoljára. Ez a vagyon pedig a fürdő, a gyógyvíz és a motel.

A felszámolás alatti szövetkezetek kívülálló és nyugdíjas üzletrész-tulajdonosaitól az állam felvásárolta az üzletrészeiket, de az aktív tagoktól nem, ami teljesen érthetetlen és megmagyarázhatatlan.

Már az előző kormány is foglalkozott ezzel az anomáliával és ígérte a mostani FVM miniszter is, hogy megteremtik a lehetősét a jóvátételnek, de a mai napig nem történt semmi.

A kérés, - melyet a közgyűlési felhatalmazás alapján a tagok nevében megfogalmazok - tehát az, szándékozik-e a Kormány, vagy az FVM tárca a felszámolás alatt lévő szövetkezeket volt aktív tagjaitól is felvásárolni üzletrészeiket, hogy indokolatlan hátrányuk a többiekkel (kívülálló és nyugdíjasok) szemben végre megszűnjön?

Bízva abban, hogy a felszámoló ellazsálja még egy ideig a felszámolást, s egy esetleges állami intézkedés rendet tehet a majsai lelkekben."

Kérdezem Miniszter urat az üggyel kapcsolatban milyen intézkedéseket fog tenni?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2003. május 19.

Endre Sándor
Fidesz Magyar Polgári Párt