3. Melléklet

Cselekvési Terv

1. Alkalmazási terület

1.1 A Cselekvési Terv ezen mellékletnek az 1. számú táblázatában (a továbbiakban 1. táblázat) felsorolt vándorló vízimadarak populációira alkalmazandó.

1.2 Az 1. táblázat e mellékletnek szerves részét képezi. A Cselekvési Tervre vonatkozó bármely hivatkozás egyúttal az 1. táblázatra való hivatkozást is jelenti.

2. Fajok védelme

2.1 Jogi intézkedések

2.1.1 Azok a Felek, amelyeknek a területén az 1. táblázat A oszlopában felsorolt populációk előfordulnak, ezen Megállapodás III. cikk 2(a) pontja szerint biztosítani fogják azok védelmét. E Felek egyebek mellett és a 2.1.3 bekezdés figyelembe vételével:

(a) megtiltják a területükön előforduló populációk egyedeinek és azok tojásainak zsákmányolását;

(b) megtiltják a szándékos zavarást, amennyiben ezen zavarás jelentős az érintett populációk védelme szempontjából; és

(c) megtiltják azon madarak és tojások birtoklását, hasznosítását és kereskedelmét, amelyeket a fenti (a) bekezdésben foglaltak dacára zsákmányoltak; ugyanez vonatkozik az ilyen madarak és tojások bármely könnyen felismerhető részére vagy származékára.

Azok a populációk, amelyek az A oszlop 2. vagy 3. csoportjába tartoznak és csillaggal vannak jelölve, a fenntartható használat elvét követve vadászhatók, feltéve, hogy ezen populációk vadászatának régmúltra visszatekintő hagyománnyal rendelkezik. Ezt a fenntartható használatot egy megfelelő nemzetközi szintű, adott fajra vonatkozó Cselekvési Terv speciális rendelkezéseinek keretén belül kell folytatni.

2.1.2 Az érintett Felek szabályozni fogják az 1. táblázat B oszlopában felsorolt összes populáció egyedének és azok tojásainak zsákmányolását. Az ilyen jogi intézkedések célja, hogy a populációkat megőrizze vagy kedvező védelmi helyzetbe állítsa vissza, valamint biztosítsa a rendelkezésre álló legalaposabb populációdinamikai ismeretek alapján, hogy a zsákmányolás vagy egyéb hasznosítás fenntartható legyen. E jogi intézkedések a 2.1.3 bekezdéstől függően elsősorban:

(a) az érintett populációkhoz tartozó egyedek zsákmányolásának megtiltása a szaporodás, fiókanevelés és a költőhelyre való visszatérés időszakában, amennyiben a zsákmányolás kedvezőtlen hatással van az érintett populáció védelmi helyzetére;

(b) a zsákmányolás módjainak szabályozása;

(c) szükség esetén korlátozások bevezetése és e korlátozások betartásának megfelelő módon történő felügyelete;

(d) azon madarak és tojások birtoklásának, hasznosításának és kereskedelmének megtiltása, amelyeket ezen bekezdésben foglaltak ellenében zsákmányoltak; ugyanez vonatkozik ezen madarak és tojásaik bármely részére is.

2.1.3 A Felek kivételeket tehetnek a 2.1.1 és a 2.1.2 bekezdésekben felsorolt tiltások alól az Egyezmény III. cikk 5. bekezdésében foglaltaktól függetlenül, ha nincs más megfelelő megoldás, és a következő célból:

(a) a mezőgazdasági termények, a vizek és a halászat jelentős kárainak megelőzése;

(b) a repülésbiztonság és más kiemelt közügy érdekében;

(c) a kutatás, oktatás és visszatelepítés, valamint az e célokhoz szükséges tenyésztés;

(d) bizonyos madárfajok kis számban történő zsákmányolása, tartása vagy más ésszerű hasznosítása szigorú felügyelet mellett, korlátozott mértékben; és

(e) az érintett populációk szaporodási vagy túlélési esélyeinek fokozása.

A kivételeknek mind tartalmát, mind pedig térbeli és időbeli korlátait pontosan meg kell határozni, és azok nem veszélyeztethetik az 1. táblázatban felsorolt populációkat. A Feleknek a lehető leghamarabb tájékoztatnia kell a Megállapodás Titkárságát bármilyen ezen előírás alapján nyújtott kivételről.

2.2 Fajonkénti Cselekvési Tervek

2.2.1 A Felek soron kívül együttműködnek nemzetközi szintű, egyes fajokra vonatkozó cselekvési tervek kidolgozásában és azok végrehajtásában az 1. táblázat A oszlopának 1. csoportjába tartozó populációk esetében, valamint az A oszlop csillaggal jelölt populációi esetében. E cselekvési tervek kidolgozását, összehangolását és végrehajtását a Megállapodás Titkársága koordinálja.

2.2.2 A Felek az 1. táblázat A oszlopában felsorolt populációkra az országos szintű cselekvési terveket azzal a céllal készítik el és hajtják végre, hogy e populációk általános védelmi helyzete javuljon. E cselekvési terveknek a csillaggal jelölt populációk esetében különleges előírásokat tartalmaznak. Szükséges esetben figyelembe veszik az egyes fajok összetévesztése miatt bekövetkező véletlen elejtésből adódó problémákat.

2.3 Rendkívüli intézkedések

Ha a Megállapodás által érintett területen bárhol az 1. táblázatban felsorolt populációkra különösen kedvezőtlen vagy veszélyeztető jelenségek lépnek fel, a Felek rendkívüli intézkedéseket dolgoznak ki és valósítanak meg; amennyire lehetséges és szükséges, egymással szoros együttműködésben.

2.4 Visszatelepítések

A Felek a legnagyobb körültekintéssel járnak el, amikor az 1. táblázatban felsorolt populációkat korábbi elterjedési területükre telepítik vissza. Olyan részletes visszatelepítési terv kidolgozására, majd annak megvalósítására kell törekedni, amely megfelelő tudományos kutatásokon alapul. Ajánlatos, hogy a visszatelepítési tervek képezzék szerves részét mind az országos szintű, mind pedig - szükséges esetben - a nemzetközi szintű, az egyes fajokra vonatkozó cselekvési terveknek. Ajánlatos továbbá, hogy a visszatelepítési tervek környezeti hatástanulmányt is tartalmazzanak, és biztosítani kell a széleskörű hozzáférhetőségüket. A Felek kötelesek előre értesíteni a Megállapodás Titkárságát az 1. táblázatban felsorolt populációkat érintő visszatelepítési programokkal kapcsolatban.

2.5 Betelepítések

2.5.1 A Felek, amennyiben szükségesnek ítélik, minden olyan nem őshonos állat- és növényfaj betelepítését megtiltják, amely káros hatással lehet az 1. táblázatban felsorolt populációkra.

2.5.2 A Felek, amennyiben szükségesnek ítélik, megelőző óvintézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a fogságban tartott, nem őshonos madarak véletlen kiszabadulását elkerüljék.

2.5.3 A Felek, amennyiben szükséges és lehetséges, a területükre már betelepült nem őshonos fajok vagy azok hibridjei kapcsán intézkedéseket tesznek - ideértve azok elejtését is -, annak érdekében, hogy az 1. táblázatban felsorolt populációk ne kerüljenek veszélybe.

3. Élőhelyvédelem

3.1 Élőhelyek számbavétele

3.1.1 A Felek - lehetőség szerint az illetékes nemzetközi szervezetekkel együttműködésben - kötelesek létrehozni és megjelentetni azon élőhelyek országos leltárát, amelyek az 1. táblázatban felsorolt populációk számára fontosak.

3.1.2 A Felek kiemelten fontos feladata az 1. táblázatban felsorolt populációk szempontjából nemzetközi vagy országos jelentőségű élőhelyek meghatározása.

3.2 Területek védelme

3.2.1 A Feleknek törekedniük kell egyrészt további területek védetté nyilvánítására, hogy megvédjék az 1. táblábzatan felsorolt populációk szempontjából fontos élőhelyeket, másrészt az ezekre a területekre vonatkozó kezelési tervek kidolgozására és végrehajtására.

3.2.2 A Feleknek törekedniük kell mindazon vizes területek fokozott védelmére, amelyek nemzetközi szempontból fontosak.

3.2.3 A Feleknek törekedniük kell az országukon belül található összes vizes terület ésszerű és fenntartható használatára. Különösen törekedniük kell - megfelelő rendelkezések vagy iránymutatások és ellenőrző intézkedések bevezetésével -, hogy az 1. táblázatban felsorolt populációk élőhelyei ne romoljanak és ne fogyjanak. Különösen törekednek arra, hogy:

(a) ahol csak lehetséges, megfelelő törvényi szabályozást foganatosítanak a mezőgazdasági vegyszerekre, az állati kártevők állományának szabályozási módszereire, valamint a szennyvizek kibocsátására vonatkozólag, melyek a nemzetközi előírásoknak is megfelelnek, a célból, hogy az 1. táblázatban felsorolt populációkra irányuló káros hatásokat a minimálisra csökkentsék; és

(b) ezekről a hatályban lévő rendelkezésekről, iránymutatásokról és ellenőrző intézkedésekről, valamint ezeknek a társadalom, illetve az élővilág számára való előnyeiről a megfelelő nyelven tájékoztató anyagokat készítenek és tesznek közzé.

3.2.4 A Felek törekednek egy, az ökoszisztéma egészének megközelítéséből történő stratégia kidolgozására az 1. táblázatban felsorolt populációk élőhelyeinek védelme érdekében, beleértve a felaprózódott állományok élőhelyeit is.

3.3 Élőhelyek helyreállítása

A Felek törekednek arra, hogy ahol csak módjuk és lehetőségük van rá, ott helyreállítsák azokat az élőhelyeket, amelyek korábban fontosak voltak az 1. táblázatban felsorolt populációk szempontjából.

4. Az emberi tevékenységek szabályozása

4.1 Vadászat

4.1.1 A Felek együttműködnek, hogy saját vadászati törvényeik megfeleljenek az ezen Cselekvési Tervben kitűzött fenntartható használat alapelvének, figyelembe véve az érintett vízimadár-populációk teljes elterjedési területét és biológiájuk sajátosságait.

4.1.2 A Felek tájékoztatják a Megállapodás Titkárságát az 1. táblázatban felsorolt populációk vadászatát érintő jogszabályaikról.

4.1.3 A Felek együttműködnek abban, hogy megbízható és összehangolt módszert dolgozzanak ki a terítékek adatainak összegyűjtésére, hogy fel lehessen becsülni az 1. táblázatban felsorolt populációk elejtett egyedeinek számát. Minden egyes populációra vonatkozólag tájékoztatják a Megállapodás Titkárságát az éves összesített terítékről, amennyiben azok rendelkezésükre állnak.

4.1.4 A Felek törekednek arra, hogy 2000-ig az ólomsöréttel történő vadászat a vizes területeken szűnjön meg.

4.1.5 A Felek kidolgozzák és végrehajtják azokat az intézkedéseket, amelyek visszaszorítják - és amennyire lehetséges, meg is szüntetik - a mérgezett csalétkek használatát.

4.1.6 A Felek kidolgozzák és végrehajtják azokat az intézkedéseket, amelyek visszaszorítják - és amennyire lehetséges, meg is szüntetik - az illegális zsákmányolást.

4.1.7 A Felek szükséges esetben támogatják a vadászok azon törekvéseit, hogy klubokat vagy más szervezeteket hozzanak létre helyi, országos vagy nemzetközi szinten, amelyek koordinálják a tevékenységüket és segítenek a fenntarthatóság biztosításában.

4.1.8 A Felek szükséges esetben elősegítik vadászatismereti vizsga kötelezővé tételét, amely többek között madárfajok meghatározását is tartalmazza.

4.2 Ökoturizmus

4.2.1 A Felek támogatják ahol indokolt - kivéve a védett területek magterületeinek esetét - valamennyi érdekelt fél közötti együttműködési programok kidolgozását a természet iránt érzékeny és megfelelő ökoturizmus kifejlődése céljából azokon a vizes területeken, ahol az 1. táblázatban felsorolt populációk koncentráltan előfordulnak.

4.2.2 A Felek, együttműködve az illetékes nemzetközi szervezetekkel, törekednek arra, hogy felbecsüljék az ökoturizmusból eredő költségeket, előnyöket és egyéb következményeket azokon a kiválasztott vizes területeken, ahol az 1. táblázatban felsorolt populációk egyedei jelentősebb számban előfordulnak. Az eredményeket továbbítják a Megállapodás Titkársága felé.

4.3 Egyéb emberi tevékenységek

4.3.1 A Felek felbecsülik azon tervezett tevékenységek hatásait, amelyek összeütközéshez vezethetnek az 1. táblázatban felsoroltak közül a 3.2 bekezdés által megnevezett területeken lévő populációk, illetve az emberi érdekek között, az elért eredményeket pedig közzé teszik.

4.3.2 A Felek törekednek az 1. táblázatban felsorolt populációk által okozott - elsősorban mezőgazdasági - károkról szóló információk összegyűjtésére, a kapott eredményeket pedig jelentik a Megállapodás Titkársága felé.

4.3.3 A Felek együttműködnek, hogy meghatározzák az 1. táblázatban felsorolt populációk által okozott károk lehető legkisebbre csökkentésére vagy a káros - különösen mezőgazdasági - hatások mérséklésére alkalmas módszereket, a más országokban szerzett tapasztalatok felhasználásával.

4.3.4 A Felek együttműködnek fajokra vonatkozó egyedi cselekvési tervek kidolgozásában azokra a populációkra vonatkozóan, amelyek - elsősorban a mezőgazdaságban - jelentős károkat okoznak. A Megállapodás Titkársága koordinálja e tervek kidolgozását és összehangolását.

4.3.5 A Felek, amennyire lehetséges, az 1. táblázatban felsorolt populációkat érő káros hatások lehető legkisebbre csökkentése érdekében szigorú környezetvédelmi előírásokat biztosítanak mind a tervezésre, mind pedig a kivitelezésre vonatkozólag. Tanácsos lépéseket tenni annak érdekében is, hogy a már létező és az érintett populációkat károsító létesítmények hatásait a lehető legkisebbre csökkentsék.

4.3.6 Ahol az emberi zavarás veszélyezteti az 1. táblázatban felsorolt populációk védelmi helyzetét, a Felek törekednek arra, hogy a veszélyeztetés mértékét intézkedéseikkel csökkentsék. Ilyen megfelelő intézkedés lehet egyebek mellett védett területeken olyan zavarásmentes övezet kialakítása, amelynek látogatása a nagyközönség számára nem engedélyezett.

5. Kutatás és monitorozás

5.1 A Felek törekednek olyan kevéssé ismert területek felmérésére, ahol az 1. táblázatban felsorolt populációk egyedei jelentősebb koncentrációban előfordulhatnak. Ezen felmérések eredményeit közzéteszik.

5.2 A Felek törekednek az 1. táblázatban felsorolt populációk monitorozására. Ennek eredményeit nyilvánosságra hozzák vagy eljuttatják az illetékes nemzetközi szervezetekhez, hogy az állományhelyzetet és állományalakulást áttekinthessék.

5.3 A Felek együttműködnek, hogy a populációk helyzetének jellemzése szempontjából alapvető állományváltozások mérését - mint e populációk helyzetének jellemzésére szolgáló szempontot - továbbfejlesszék.

5.4 A Felek együttműködnek az 1. táblázatban felsorolt összes populáció vándorlási útvonalának meghatározása érdekében, egyrészt a költési és a költésen kívüli időszakok előfordulási-, valamint számlálási adatainak felhasználásával, másrészt pedig összehangolt gyűrűzési programokkal.

5.5 A Felek törekednek arra, hogy az 1. táblázatban felsorolt populációk ökológiájával, populációdinamikájával és élőhelyeivel kapcsolatban közös kutatásokat kezdeményezzenek és támogassanak azok sajátos igényei, továbbá a védelmük és a kezelésük szempontjából legmegfelelőbb eszközök meghatározása céljából.

5.6 A Felek törekednek arra, hogy felmérjék a vizes területek csökkenésének, romlásának és a zavarásoknak a hatásait egyrészt az 1. táblázatban felsorolt populációk által használt vizes területek eltartó képességére, másrészt e populációk vonulási mintájára.

5.7 A Felek törekednek arra, hogy felmérjék egyrészt a vadászat és a kereskedelem káros hatásait az 1. táblázatban felsorolt populációkra, másrészt pedig ezen tevékenységek

fontosságát mind a helyi-, mind a nemzetgazdaságban.

    1. A Felek törekednek arra, hogy együttműködjenek az érintett nemzetközi

szervezetekkel és támogassák a kutatási és a monitorozási tevékenységeket.

6. Oktatás és tájékoztatás

6.1 A Felek szükség szerint továbbképzést tartanak abból a célból, hogy a Cselekvési Terv végrehajtásáért felelős személyek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek annak hatékony megvalósításához.

6.2 A Felek együttműködnek egymással és a Megállapodás Titkárságával is a továbbképzések kidolgozása és az ismeretanyagok cseréje terén.

6.3 A Felek törekednek arra, hogy kidolgozzanak olyan programokat, ismeretterjesztési anyagokat és módszereket, amelyek segítségével jobban megismerheti a nagyközönség a Cselekvési Terv célkitűzéseit, előírásait és tartalmát. Különös figyelmet kell fordítani a fontosabb vizes területeken vagy azok közvetlen környékén élő lakosságra, e vizes területek használóira (vadászok, halászok, turisták stb.), valamint a helyi hatóságokra és más döntéshozókra.

6.4 A Felek törekednek tömegtájékoztatási akciósorozatok kezdeményezésére az 1. táblázatban felsorolt populációk védelme érdekében.

7. Végrehajtás

7.1 A Felek a Cselekvési Terv végrehajtása során, indokolt esetben elsőbbséget biztosítanak az 1. táblázat A oszlopában felsorolt populációknak.

7.2 Amennyiben az 1. táblázatban felsorolt populációk esetében egyazon fajnak több populációja is előfordul egy adott ország területén, akkor az illetékes Félnek a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő populációra érvényes védelmi intézkedéseket kell alkalmaznia.

7.3 A Megállapodás Titkársága a Technikai Bizottsággal és az egyes országok szakértőivel összehangolva koordinálja a Megállapodás IV. cikk 4. bekezdésének megfelelő természetvédelmi irányelvek kidolgozását, hogy segítse a Feleket a Cselekvési Terv végrehajtásában. A Megállapodás Titkársága biztosítja, hogy ahol lehet, az összhang fennálljon más nemzetközi egyezmény által jóváhagyott irányelvekkel. Az irányelveknek figyelembe kell venniük a fenntartható használat elvét. Az irányelvek egyebek mellett az alábbiakra terjednek ki:

(a) egyes fajokra vonatkozó cselekvési tervek;

(b) rendkívüli intézkedések;

(c) területek számbavételének és élőhelykezelési módszerek elkészítése;

(d) vadászat;

(e) vízimadarak kereskedelme;

(f) idegenforgalom;

(g) mezőgazdasági károk csökkentése;

(h) vízimadár monitorozási eljárás.

7.4 A Megállapodás Titkársága a Technikai Bizottsággal és a Felekkel összehangolva egy nemzetközi, a Cselekvési Terv végrehajtása szempontjából szükséges felülvizsgálati anyagsorozatot készít, amely a következőket tartalmazza:

(a) jelentések a populációk helyzetéről és a változások irányáról;

(b) felmérések fehér foltjai;

(c) az egyes populációk által használt területek hálózatai, amelyek tartalmazzák az egyes élőhelyek védelmi helyzetének és a megtett intézkedéseknek a felülvizsgálatait;

(d) az egyes országok azon vadászati és kereskedelmi jogszabályalkotásai, amelyek a 2. mellékletben felsorolt fajokat érintik;

(e) az egyes fajokra vonatkozó Cselekvési Tervek elkészítésének és végrehajtási fokának az állapota;

(f) visszatelepítési feladatok; és

(g) a betelepített, nem őshonos fajok és hibridjeinek a helyzete.

7.5 A Megállapodás Titkársága biztosítja, hogy a 7.4 bekezdésben említett felülvizsgálatok legfeljebb 3 évenként korszerűsítve legyenek.

7.6 A Technikai Bizottság értékeli a 7.3 és 7.4 bekezdés szerint elkészített irányelveket és felülvizsgálatokat, valamint kidolgozza a fejlesztésükre, tartalmukra és végrehajtásukra vonatkozó ajánlások és határozatok tervezeteit a Felek Konferenciája számára.

7.7 A Megállapodás Titkársága rendszeres időközönként felülvizsgálja az Cselekvési Terv végrehajtásához szükséges, további támogatásokat biztosító lehetséges megoldásokat (pénzalapok, technikai segítség), valamint jelentést készít a Felek Konferenciájának üléseire.

1. Táblázat
A vándorló vízimadarak populációinak helyzete

MAGYARÁZAT AZ OSZTÁLYOZÁSHOZ

Az akcióterv végrehajtásához a következő magyarázat jelenti az alapot:

A Oszlop

1. Csoport:

(a)

A Vándorló Állatfajok Védelméről szóló Egyezmény I. Függelékében szereplő fajok;

 

(b)

Veszélyeztetettnek nyilvánított fajok "A világ veszélyeztetett madarai (Threatened Birds of the World - Birdlife International, 2000)" ; vagy

 

(c)

10 000-nél kevesebb egyedből álló populációk.

2. Csoport:

10 000 és 25 000 közötti egyedszámú populációk.

3. Csoport:

Olyan populációk, melyek egyedszáma 25 000 és 100 000 között van és a következő tényezők miatt veszélyeztetettek:

 

(a)

Életciklusuk során bármikor korlátozott számú területre koncentrálódnak;

 

(b)

Olyan élőhelyhez kötöttek, mely erősen veszélyeztetett;

 

(c)

Jelentős hosszútávú csökkenést mutatnak; vagy

 

(d)

Jelentős populációméret- vagy trend fluktuációkat mutatnak.

A 2. és 3. csoportokban feltüntetett fajok esetében lásd e Függelék 2.1.1 bekezdését.

B Oszlop

Csoport 1:

Olyan populációk, melyek egyedszáma 25 000 és 100 000 között van és melyek nem elégítik ki az A Oszlop kitételeit

Csoport 2:

Populációk, melyek egyedszáma 100 000 felett van és melyek különös figyelmet érdemelnek az alábbiak miatt:

 

(a)

Életciklusuk során bármikor korlátozott számú területre koncentrálódnak;

 

(b)

Olyan élőhelyhez kötöttek, mely erősen veszélyeztetett;

 

(c)

Jelentős hosszútávú csökkenést mutatnak; vagy

 

(d)

Jelentős populációméret- vagy trend fluktuációkat mutatnak.

C Oszlop

1. Csoport:

100 000 egyed feletti populációk, melyek számára a nemzetközi összefogás igen jó hatást gyakorolna és melyek a fenti A és B oszlopok kitételeit nem elégítik ki.

FELÜLVIZSGÁLAT

Ezt a Táblázatot:

(a)

a Technikai Bizottságnak a Megállapodás VII. Cikk 3 (b) bekezdése alapján rendszeresen felül kell vizsgálni; és

(b)

Módosítani kell szükség szerint a Felek Találkozója által a Megállapodás VI. Cikk 9 (d) bekezdése szerint a felülvizsgálat megállapításainak fényében.

AZ ELTERJEDÉSI TERÜLETEK LEÍRÁSÁHOZ HASZNÁLT FÖLDRAJZI KIFEJEZÉSEK MEGHATÁROZÁSA

Észak-Afrika:

Algéria, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Tunézia.

Nyugat-Afrika:

Benin, Burkina Faso, Kamerun, Csád, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Libéria, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Togo.

Kelet-Afrika:

Burundi, Djibouti, Eritrea, Ethiópia, Kenya, Rwanda, Szomália, Szudán, Uganda, Tanzánia.

Északkelet-Afrika:

Djibouti, Egyiptom, Eritrea, Ethiópia, Szomália, Szudán.

Dél-Afrika:

Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrikai Köztársaság, Sváziföld, Zambia, Zimbabwe.

Közép-Afrika:

Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyenlítői, Gabon, Sao Tome és Principe.

Szaharától délre lévő Afrika:

Valamennyi, a Szaharától délre fekvő afrikai állam.

Trópusi Africa:

Szaharától délre lévő Afrika, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrikai Köztársaság és Sváziföld kivételével.

Nyugati Palearktikum:

A Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa (Cramp & Simmons 1977) című könyvben meghatározott terület.

Északnyugat-Európa:

Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Írország, Luxembourg, Hollandia, Norvégia, Svédország, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság.

Nyugat-Európa:

Északnyugat-Európa, valamint Portugália és Spanyolország.

Északkelet-Európa:

Oroszország Uráltól nyugatra fekvő területeinek északi része.

Kelet-Európa:

Belorusszia, Oroszország Uráltól nyugatra fekvő területei, Ukrajna.

Közép-Európa:

Ausztria, Csehország, Észtország, Németország, Magyarország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Lengyelország, Oroszországnak a Finn-öblöt övező része és Kaliningrád, Szlovákia, Svájc.

Észak-Atlanti térség:

Feröer-szigetek, Grönland, Izland, Írország, Norvégia, Oroszország északnyugati partvidéke, Svalbard, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság.

Kelet-Atlanti térség:

Európa és Észak-Afrika atlanti partvidéke Észak-Norvégiától Marokkóig.

Nyugat-Szibéria:

Oroszország az Uráltól keletre a Jenyiszej-folyóig és délre Kazaksztán határáig.

Közép-Szibéria:

Oroszország a Jenyiszej-folyótól a Tajmír-félsziget keleti határáig, és délre az Altáj-hegységig.

Nyugat-Mediterráneum:

Algéria, Franciaország, Olaszország, Málta, Monaco, Marokkó, Portugália, San Marino, Spanyolország, Tunézia.

Kelet-Mediterráneum:

Albánia, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Görögország, Izrael, Libanon, Líbia, Szlovénia, Szíria, Macedónia, Törökország, Jugoszlávia.

Fekete-tenger:

Örményország, Bulgária, Grúzia, Moldova, Románia, Oroszország, Törökország, Ukrajna.

Kaszpi-térség:

Azerbajdzsán, Irán, Kazaksztán, Oroszország, Türkmenisztán, Üzbekisztán.

Délnyugat-Ázsia:

Bahrain, Irán, Irak, Izrael, Jordánia, Kazaksztán, Kuwait, Libanon, Omán, Qatar, Szaud-Arábia, Szíria, Kelet-Törökország, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emirátusok, Üzbekisztán, Jemen.

Nyugat-Ázsia:

Oroszország Uráltól keletre fekvő területeinek nyugati része és a Kaszpi-térség országai.

Közép-Ázsia:

Afganisztán, Kazaksztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbekisztán.

Dél-Ázsia:

Bangladesh, Bhután, India, Maldív-szigetek, Nepál, Pakisztán, Sri Lanka.

A RÖVIDÍTÉSEK ÉS JELEK MAGYARÁZATA

Fész.:

Fészkelő

Tel.:

Telelő

É:

Észak

K:

Kelet

D:

Dél

Ny:

Nyugat

ÉK:

Északkelet

ÉNy:

Északnyugat

DK:

Délkelet

DNy:

Délnyugat

( ):

Populáció helyzete ismeretlen. Becsült természetvédelmi helyzet.

*:

Kivételesen azon populációk esetében, melyeket * jelöl, a vadászat fenntartható mértékben folytatható, amennyiben ezen populációk vadászata hosszú idejű kulturális tradíció. (Lásd a Megállapodás 3. Mellékletének 2.1.1 bekezdését.)

 

MEGJEGYZÉSEK

1.

Az 1. Táblázat összeállításához felhasznált populációs adatok a lehető legnagyobb mértékben megfelelnek a lehetséges költőállomány egyedszámával a Megállapodás területén. A státuszt a rendelkezésre álló legjobb publikált populációbecslési adatok alapján határozták meg.

2.

Az egyes területeknél megadott rövidítések (fész.) vagy (tel.) pusztán a populációk meghatározásához nyújtanak segítséget. Nem jelentenek évszakos korlátozást az intézkedésekkel kapcsolatban a populációk esetében a Megállapodáson és az Akcióterven belül.

3.

A rövid leírások, melyek az egyes populációk meghatározását szolgálják, a Vízimadár Populáció Becslések (Waterbird Population Estimates) című kiadvány 3. kiadásán alapulnak.

4.

Per jelek (/) választják el a költőterületeket a telelőterületektől.

5.

Amennyiben egy faj populációja az 1. Táblázat több oszlopában is szerepel, a legszigorúbb kategória alapján vonatkoznak rá a cselekvési terv előírásai.

 

A

B

C

SPHENISCIDAE

 

 

 

Spheniscus demersus

 

 

 

- Dél-Afrika

1b

2a 2c

 

GAVIIDAE

 

 

 

Gavia stellata

 

 

 

- Északnyugat-Európa (tel.)

 

2c

 

- Kaszpi-térség, Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum (tel.)

 

(1)

 

Gavia arctica arctica

 

 

 

- Észak-Európa és Nyugat-Szibéria/Európa

 

2c

 

Gavia arctica suschkini

 

 

 

- Közép-Szibéria/Kaszpi-térség

 

 

(1)

Gavia immer

 

 

 

- Európa (tel.)

1c

 

 

Gavia adamsii

 

 

 

- Észak-Európa (tel.)

1c

 

 

PODICIPEDIDAE

 

 

 

Tachybaptus ruficollis ruficollis

 

 

 

- Európa és Északnyugat-Afrika

 

 

1

Podiceps cristatus cristatus

 

 

 

- Északnyugat- és Nyugat-Európa

 

 

1

- Fekete-tenger és Mediterráneum (tel.)

 

 

1

- Kaszpi-térség és Délnyugat-Ázsia (tel.)

2

 

 

Podiceps grisegena grisegena

 

 

 

- Északnyugat-Európa (tel.)

 

1

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum (tel.)

 

(1)

 

- Kaszpi-térség (tel.)

2

 

 

Podiceps cristatus infuscatus

 

 

 

- Kelet-Afrika (Ethiópiától Észak-Zambiáig)

1c

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

Podiceps auritus auritus

 

 

 

- Északnyugat-Európa (nagycsőrű)

1c

 

 

- Észak-Kelet Európa (kiscsőrű)

 

1

 

- Kaszpi-térség és Dél-Ázsia (tel.)

2

 

 

Podiceps nigricollis nigricollis

 

 

 

- Európa/Dél- és Nyugat-Európa és Észak-Afrika

 

 

1

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat- és Dél-Ázsia

 

1

 

Podiceps nigricollis gurneyi

 

 

 

- Dél-Afrika

2

 

 

PELECANIDAE

 

 

 

Pelecanus onocrotalus

 

 

 

- Dél-Afrika

2

 

 

- Nyugat-Afrika

 

1

 

- Kelet-Afrika

 

 

1

- Európa és Nyugat-Ázsia (fész.)

1a 3c

 

 

Pelecanus rufescens

 

 

 

- Trópusi Afrika és Délnyugat-Arábia

 

1

 

Pelecanus crispus

 

 

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum (tel.)

1a 1c

 

 

- Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia (tel.)

1a 2

 

 

SULIDAE

 

 

 

 

A

B

C

Sula (Morus) capensis

 

 

 

- Dél-Afrika

1b

2a 2c

 

PHALACROCORACIDAE

 

 

 

Phalacrocorax coronatus

 

 

 

- Délnyugat-Afrika partvidéke

1c

 

 

Phalacrocorax pygmeus

 

 

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum

 

1

 

- Délnyugat-Ázsia

 

1

 

Phalacrocorax neglectus

 

 

 

- Délnyugat-Afrika partvidéke

1b 1c

 

 

Phalacrocorax carbo carbo

 

 

 

- Északnyugat-Európa

 

 

1

Phalacrocorax carbo sinensis

 

 

 

- Észak- és Közép-Európa

 

 

1

- Fekete-tenger és Mediterráneum

 

 

1

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia

 

 

(1)

Phalacrocorax carbo lucidus

 

 

 

- Nyugat-Afrika partvidéke

 

1

 

- Közép- és Kelet-Afrika

 

 

1

- Dél-Afrika partvidéke

2

 

 

Phalacrocorax nigrogularis

 

 

 

- Perzsa-öböl és Arab-tenger

1b

2a 2c

 

Phalacrocorax capensis

 

 

 

- Dél-Afrika partvidéke

 

2a 2c

 

ARDEIDAE

 

 

 

Egretta ardesiaca

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

3c

 

 

Egretta vinaceigula

 

 

 

- Délközép-Afrika

1b 1c

 

 

Egretta garzetta garzetta

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

(1)

- Európa, Fekete-tenger és Mediterráneum/Nyugat- és Közép-Afrika

 

 

1

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia, Északkelet- és Kelet-Afrika

 

(1)

 

Egretta gularis gularis

 

 

 

- Nyugat-Afrika

 

(1)

 

Egretta gularis schistacea

 

 

 

- Északkelet-Afrika és Vörös-tenger

 

(1)

 

- Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia

2

 

 

Egretta dimorpha

 

 

 

- Kelet-Afrika partvidéke

2

 

 

Ardea cinerea cinerea

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

- Európa és Észak-Afrika (fész.)

 

 

1

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia (fész.)

 

 

(1)

Ardea melanocephala

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

(1)

Ardea purpurea purpurea

 

 

 

- Trópusi Afrika

 

1

 

- Nyugat-Európa és Nyugat-Mediterráneum/Nyugat- Afrika

2

 

 

 

A

B

C

- Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia/Szaharától délre lévő Afrika

 

(2c)

 

Casmerodius albus albus

 

 

 

- Nyugat-, Közép- és Délkelet-Európa/Fekete-tenger és Mediterráneum

2

 

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia

 

(1)

 

Casmerodius albus melanorhynchos

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika és Madagaszkár

 

 

(1)

Mesophoyx intermedia brachyrhyncha

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

1

 

Bubulcus ibis ibis

 

 

 

- Dél-Afrika

 

 

1

- Trópusi Afrika

 

 

1

- Délnyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

 

 

1

- Kelet-Mediterráneum és Délnyugat-Ázsia

2

 

 

Ardeola ralloides ralloides

 

 

 

- Meditterráneum, Fekete-tenger és Észak-Afrika/ Szaharától délre lévő Afrika

3c

 

 

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia/ Szaharától délre lévő Afrika

 

(1)

 

Ardeola ralloides paludivaga

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika és Madagaszkár

 

 

(1)

Ardeola idea

 

 

 

- Madagaszkár és Aldabra/Közép- és Kelet-Afrika

1b 1c

 

 

Ardeola rufiventris

 

 

 

- Trópusi Kelet- és Dél-Afrika

 

(1)

 

Nycticorax nycticorax nycticorax

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika és Madagaszkár

 

(1)

 

- Európa és Északnyugat-Afrika/Mediterráneum és Afrika

 

2c

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet- Afrika

 

(1)

 

Ixobrychus minutus minutus

 

 

 

- Európa és Észak-Afrika/ Szaharától délre lévő Afrika

 

2c

 

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia/ Szaharától délre lévő Afrika

 

(1)

 

Ixobrychus minutus payesii

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

(1)

 

Ixobrychus sturmii

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

(1)

 

Botaurus stellaris stellaris

 

 

 

- Európa (fész.)

3c

 

 

- Délnyugat-Ázsia (tel.)

2

 

 

Botaurus stellaris capensis

 

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

CICONIIDAE

 

 

 

Mycteria ibis

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika (Madagaszkár kivételével)

 

1

 

Anastomus lamelligerus lamelligerus

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

Ciconia nigra

 

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

- Délnyugat-Európa/Nyugat-Afrika

1c

 

 

- Közép- és Kelet-Európa/ Szaharától délre lévő Afrika

2

 

 

Ciconia abdimii

 

 

 

 

A

B

C

- Szaharától délre lévő Afrika és Délnyugat-Arábia

 

(2c)

 

Ciconia episcopus microscelis

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

(1)

 

Ciconia ciconia ciconia

 

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

- Ibéria és Északnyugat-Afrika/ Szaharától délre lévő Afrika

3b

 

 

- Közép- és Kelet-Európa/ Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia

2

 

 

Leptoptilos crumeniferus

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

BALAENICIPITIDAE

 

 

 

Balaeniceps rex

 

 

 

- Középső Trópusi Afrika

1c

 

 

THRESKIORNITHIDAE

 

 

 

Plegadis falcinellus falcinellus

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika (fész.)

 

 

1

- Fekete-tenger és Mediterráneum/Nyugat-Afrika

3c

 

 

- Délnyugat-Ázsia/Kelet-Afrika

 

(1)

 

Geronticus eremita

 

 

 

- Marokkó

1a 1b 1c

 

 

- Délnyugat-Ázsia

1a 1b 1c

 

 

Threskiornis aethiopicus aethiopicus

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

- Irak és Irán

1c

 

 

Platalea leucorodia leucorodia

 

 

 

- Nyugat-Európa/Nyugat-Mediterráneum és Nyugat-Afrika

1c

 

 

- Közép- és Délkelet-Európa/Mediterráneum és Trópusi Afrika

2

 

 

Platalea leucorodia archeri

 

 

 

- Vörös-tenger és Szomália

1c

 

 

Platalea leucorodia balsaci

 

 

 

- Nyugat-Afrika partvidéke (Mauritánia)

1c

 

 

Platalea leucorodia major

 

 

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat- és Dél-Ázsia

2

 

 

Platalea alba

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

2*

 

 

PHOENICOPTERIDAE

 

 

 

Phoenicopterus ruber roseus

 

 

 

- Nyugat-Afrika

3a

 

 

- Kelet-Afrika

3a

 

 

- Dél-Afrika (Madagaszkárig)

3a

 

 

- Nyugat-Mediterráneum

 

2a

 

- Kelet-Mediterráneum, Délnyugat- és Dél-Ázsia

 

2a

 

Phoenicopterus minor

 

 

 

- Nyugat-Afrika

2

 

 

- Kelet-Afrika

 

2a 2c

 

- Dél-Afrika (Madagaszkárig)

3a

 

 

ANATIDAE

 

 

 

Dendrocygna bicolor

 

 

 

- Nyugat-Afrika (Szenegáltól Csádig)

 

 

(1)

- Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

 

A

B

C

Dendrocygna viduata

 

 

 

- Nyugat-Afrika (Szenegáltól Csádig)

 

 

1

- Kelet- és Dél-Afrika

 

 

1

Thalassornis leuconotus leuconotus

 

 

 

- Nyugat-Afrika

1c

 

 

- Kelet- és Dél-Afrika

2*

 

 

Oxyura leucocephala

 

 

 

- Nyugat-Mediterráneum (Spanyolország és Marokkó)

1a 1b 1c

 

 

- Algéria és Tunézia

1a 1b 1c

 

 

- Kelet-Mediterráneum, Törökország és Délnyugat-Ázsia

1a 1b 1c

 

 

Oxyura maccoa

 

 

 

- Kelet-Afrika

1c

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

Cygnus olor

 

 

 

- Északnyugat- és Közép- Európa

 

 

1

- Fekete-tenger

 

1

 

- Nyugat- és Közép-Ázsia/Kaszpi-térség

 

2a 2d

 

Cygnus cygnus

 

 

 

- Izland/Egyesült Királyság és Írország

2

 

 

- Északnyugat-Európa

 

1

 

- Észak-Európa és Nyugat-Szibéria/Fekete-tenger és Kelet- Mediterráneum

2

 

 

- Nyugat és Közép-Szibéria/Kaszpi-térség

2

 

 

Cygnus columbianus bewickii

 

 

 

- Nyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Északnyugat-Európa

3c

 

 

- Észak-Szibéria/Kaszpi-térség

1c

 

 

Anser brachyrhynchus

 

 

 

- Kelet-Grönland és Izland/Egyesült Királyság

 

2a

 

- Svalbard/Északnyugat-Európa

 

1

 

Anser fabalis fabalis

 

 

 

- Északkelet-Európa/Északnyugat-Európa

 

1

 

Anser fabalis rossicus

 

 

 

- Nyugat- és Közép-Szibéria/Északkelet és Délnyugat-Európa

 

 

(1)

Anser fabalis johanseni

 

 

 

- Nyugat és Közép-Szibéria/Türkmenisztántól Nyugat-Kínáig

 

 

(1)

Anser albifrons albifrons

 

 

 

- Északnyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Északnyugat-Európa

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Közép-Európa

3c*

 

 

- Nyugat-Szibéria/Fekete-tenger és Törökország

 

 

1

- Észak-Szibéria/Kaszpi-térség és Irak

2

 

 

Anser albifrons flavirostris

 

 

 

- Grönland/Írország és Egyesült Királyság

3a*

 

 

Anser erythropus

 

 

 

- Észak-Európa és Nyugat-Szibéria/Fekete-tenger és Kaszpi-térség

1a 1b 2

 

 

Anser anser anser

 

 

 

- Izland/Egyesült Királyság és Írország

 

1

 

- Északnyugat-Európa/Délnyugat-Európa

 

 

1

- Közép-Európa/Észak-Afrika

 

1

 

Anser anser rubrirostris

 

 

 

 

A

B

C

- Fekete-tenger és Törökország

 

1

 

- Nyugat-Szibéria/Kaszpi-térség és Irak

 

 

1

Branta leucopsis

 

 

 

- Kelet-Grönland/Skócia és Írország

 

1

 

- Svalbard/Délnyugat-Skócia

2

 

 

- Oroszország/Németország és Északkelet-Hollandia

 

 

1

Branta bernicla bernicla

 

 

 

- Nyugat-Szibéria/Nyugat-Európa

 

2b 2c

 

Branta bernicla hrota

 

 

 

- Svalbard/Dánia és Egyesült Királyság

1c

 

 

- Kanada és Grönland/Írország

2

 

 

Branta ruficollis

 

 

 

- Észak-Szibéria/Fekete-tenger és Kaszpi-térség

1a 1b 3a

 

 

Alopochen aegyptiacus

 

 

 

- Nyugat-Afrika

2

 

 

- Kelet- és Dél-Afrika

 

 

1

Tadorna ferruginea

 

 

 

- Északnyugat-Afrika

1c

 

 

- Kelet-Mediterráneum és Fekete-tenger/Északkelet-Afrika

2

 

 

- Nyugat-Ázsia és Kaszpi-térség/Irán és Irak

 

1

 

Tadorna cana

 

 

 

- Dél-Afrika

 

1

 

Tadorna tadorna

 

 

 

- Északnyugat-Európa

 

2a

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum

3c

 

 

- Nyugat-Ázsia/Kaszpi-térség és Közel-Kelet

 

1

 

Plectropterus gambensis gambensis

 

 

 

- Nyugat-Afrika

 

 

1

- Kelet-Afrika (Szudántól Zambiáig)

 

 

1

Plectropterus gambensis niger

 

 

 

- Dél-Afrika

 

1

 

Sarkidiornis melanotos melanotos

 

 

 

- Nyugat-Afrika

 

1

 

- Dél- és Kelet-Afrika

 

 

1

Nettapus auritus

 

 

 

- Nyugat-Afrika

1c

 

 

- Dél- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Anas capensis

 

 

 

- Kelet-Afrika (Rift Valley)

1c

 

 

- Csád-tó környéke

1c

 

 

- Dél-Afrika (északra Angoláig és Zambiáig)

 

 

1

Anas strepera strepera

 

 

 

- Északnyugat-Európa

 

1

 

- Északkelet-Európa/Fekete-tenger és Mediterráneum

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

 

(1)

Anas penelope

 

 

 

- Nyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Északnyugat- Európa

 

 

1

- Nyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Fekete-tenger és Mediterráneum

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

2c

 

 

A

B

C

Anas platyrhynchos platyrhynchos

 

 

 

- Északnyugat-Európa

 

 

1

- Észak-Európa/Nyugat-Mediterráneum

 

 

1

- Kelet-Európa/Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia

 

 

(1)

Anas undulata undulata

 

 

 

- Dél-Afrika

 

 

1

Anas clypeata

 

 

 

- Északnyugat- és Közép-Európa (tel.)

 

1

 

- Nyugat-Szibéria, Északkelet- és Kelet-Európa/Dél-Európa és Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Északkelet- és Kelet-Afrika

 

2c

 

Anas erythrorhyncha

 

 

 

- Dél-Afrika

 

 

1

- Kelet-Afrika

 

 

1

- Madagaszkár

2

 

 

Anas acuta

 

 

 

- Északnyugat-Európa

 

1

 

- Nyugat-Szibéria, Északkelet- és Kelet-Európa/Dél-Európa és Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Anas querquedula

 

 

 

- Nyugat-Szibéria és Európa/Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Északkelet- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Anas crecca crecca

 

 

 

- Északnyugat-Európa

 

 

1

- Nyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Fekete-tenger és Mediterráneum

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

2c

 

Anas hottentota

 

 

 

- Csád-tó környéke

1c

 

 

- Kelet-Afrika (délre Észak-Zambiáig)

 

1

 

- Dél-Afrika (északra Dél-Zambiáig)

 

1

 

Marmaronetta angustirostris

 

 

 

- Nyugat-Mediterráneum/Nyugat-Mediterráneum és Nyugat-Afrika

1a 1b 1c

 

 

- Kelet-Mediterráneum

1a 1b 1c

 

 

- Délnyugat-Ázsia

1a 1b 2

 

 

Netta rufina

 

 

 

- Délnyugat- és Közép-Európa/Nyugat-Mediterráneum

 

1

 

- Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum

3c

 

 

- Nyugat- és Közép-Ázsia/Délnyugat-Ázsia

 

 

1

Netta erythrophthalma brunnea

 

 

 

- Dél- és Kelet-Afrika

 

 

1

Aythya ferina

 

 

 

- Északkelet-Európa/Északnyugat-Európa

 

 

1

- Közép- és Északkelet-Európa/Fekete-tenger és Mediterráneum

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia

 

2c

 

Aythya nyroca

 

 

 

- Nyugat-Mediterráneum/Észak- és Nyugat-Afrika

1a 1c

 

 

 

A

B

C

- Kelet-Európa/Kelet-Mediterráneum és Száhel-Afrika

1a 3c

 

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

1a 1c

 

 

Aythya fuligula

 

 

 

- Északnyugat-Európa (tel.)

 

 

1

- Közép-Európa, Fekete-tenger és Mediterráneum (tel.)

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

 

(1)

Aythya marila marila

 

 

 

- Észak-Európa/Nyugat-Európa

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Fekete-tenger és Kaszpi-térség

 

 

1

Somateria mollissima mollissima

 

 

 

- Baltikum, Dánia és Északkelet-Hollandia

 

 

1

- Norvégia és Oroszország

 

 

1

Somateria mollissima borealis

 

 

 

- Svalbard és Ferenc-József-Föld (fész.)

 

1

 

Somateria spectabilis

 

 

 

- Kelet-Grönland, Északkelet-Európa és Nyugat-Szibéria

 

 

1

Polysticta stelleri

 

 

 

- Nyugat-Szibéria/Északkelet-Európa

1a

1

 

Clangula hyemalis

 

 

 

- Izland és Grönland

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Észak-Európa

 

 

1

Melanitta nigra nigra

 

 

 

- Nyugat-Szibéria és Észak-Európa/Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

 

2a

 

Melanitta fusca fusca

 

 

 

- Nyugat-Szibéria és Észak-Európa/Északnyugat-Európa

 

2a

 

- Fekete-tenger és Kaszpi-térség

1c

 

 

Bucephala clangula clangula

 

 

 

- Északnyugat- és Közép-Európa (tel.)

 

 

1

- Északkelet-Európa/Adria

 

1

 

- Nyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Fekete-tenger

2

 

 

- Nyugat-Szibéria/Kaszpi-térség

2

 

 

Mergellus albellus

 

 

 

- Északnyugat- és Közép-Európa (tel.)

3a

 

 

- Északkelet-Európa/Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum

 

1

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia

3a

 

 

Mergus serrator serrator

 

 

 

- Északnyugat- és Közép-Európa (tel.)

 

 

1

- Északkelet-Európa/Fekete-tenger és Mediterráneum

 

1

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat- és Közép-Ázsia

1c

 

 

Mergus merganser merganser

 

 

 

- Északnyugat- és Közép-Európa (tel.)

 

 

1

- Északkelet-Európa/Fekete-tenger

1c

 

 

- Nyugat-Szibéria/Kaszpi-térség

2

 

 

GRUIDAE

 

 

 

Balearica pavonina pavonina

 

 

 

- Nyugat-Afrika (Szenegáltól Csádig)

2

 

 

Balearica pavonina ceciliae

 

 

 

- Kelet-Afrika (Szudántól Ugandáig)

3c

 

 

Balearica regulorum regulorum

 

 

 

 

A

B

C

- Dél-Afrika (északra Angoláig és Dél-Zimbabwéig)

1c

 

 

Balearica regulorum gibbericeps

 

 

 

- Kelet-Afrika (Kenyától Mozambikig)

3c

 

 

Grus leucogeranus

 

 

 

- Irán (tel.)

1a 1b 1c

 

 

Grus virgo

 

 

 

- Fekete-tenger (Ukrajna)/Északkelet-Afrika

1c

 

 

- Törökország (fész.)

1c

 

 

- Kalmykia/Északkelet-Afrika

 

1

 

Grus paradisea

 

 

 

- Dél-Afrika legdélibb része

1b 2

 

 

Grus carunculatus

 

 

 

- Közép- és Dél-Afrika

1b 1c

 

 

Grus grus

 

 

 

- Északnyugat-Európa/Ibéria és Marokkó

 

1

 

- Északkelet- és Közép-Európa/Észak-Afrika

 

1

 

- Kelet-Európa/Törökország, Közel-Kelet és Északkelet- Afrika

3c

 

 

- Törökország és Grúzia (fész.)

1c

 

 

- Nyugat-Szibéria/Dél-Ázsia

 

(1)

 

RALLIDAE

 

 

 

Sarothrura elegans elegans

 

 

 

- Északkelet-, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

Sarothrura elegans reichenovi

 

 

 

- Délnyugat-Afrikától Közép-Afrikáig

 

 

(1)

Sarothrura boehmi

 

 

 

- Közép-Afrika

1c

 

 

Sarothrura ayresi

 

 

 

- Ethiópia és Dél-Afrika

1a 1b 1c

 

 

Rallus aquaticus aquaticus

 

 

 

- Európa és Észak-Afrika

 

 

1

Rallus aquaticus korejewi

 

 

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia

 

 

(1)

Rallus caerulescens

 

 

 

- Dél- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Crecopsis egregia

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

(1)

Crex crex

 

 

 

- Európa és Nyugat-Ázsia/ Szaharától délre lévő Afrika

1b

2c

 

Amaurornis flavirostris

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

Porzana parva parva

 

 

 

- Nyugat-Eurázsia/Afrika

 

2c

 

Porzana pusilla intermedia

 

 

 

- Európa (fész.)

2

 

 

Porzana porzana

 

 

 

- Európa/Afrika

 

2c

 

Aenigmatolimnas marginalis

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

(2)

 

 

Porphyrio alleni

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

(1)

 

A

B

C

Gallinula chloropus chloropus

 

 

 

- Európa és Észak-Afrika

 

 

1

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia

 

 

(1)

Gallinula angulata

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

(1)

Fulica cristata

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika

 

 

1

- Spanyolország és Marokkó

1c

 

 

Fulica atra atra

 

 

 

- Északnyugat-Európa (tel.)

 

 

1

- Fekete-tenger és Mediterráneum (tel.)

 

 

1

- Délnyugat-Ázsia (tel.)

 

 

(1)

DROMADIDAE

 

 

 

Dromas ardeola

 

 

 

- Északnyugat Indiai Óceán, Vörös-tenger és Perzsa-öböl

3a

 

 

HAEMATOPODIDAE

 

 

 

Haematopus ostralegus ostralegus

 

 

 

- Európa/Dél- és Nyugat-Európa és Északnyugat- Afrika

 

 

1

Haematopus ostralegus longipes

 

 

 

- Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

 

(1)

Haematopus moquini

 

 

 

- Dél-Afrika partvidéke

1c

 

 

RECURVIROSTRIDAE

 

 

 

Himantopus himantopus himantopus

 

 

 

- Szaharától délre lévő Afrika (Dél-Afrika kivételével)

 

 

(1)

- Dél-Afrika ('meridionalis')

2

 

 

- Délnyugat-Európa és Északnyugat-Afrika/Nyugat-Afrika

 

1

 

- Közép-Európa és Kelet-Mediterráneum/Északközép-Afrika

 

1

 

- Nyugat-, Közép- és Délnyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

(1)

 

Recurvirostra avosetta

 

 

 

- Dél-Afrika

2

 

 

- Kelet-Afrika

 

(1)

 

- Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika (fész.)

 

1

 

- Délkelet-Európa, Fekete-tenger és Törökország (fész.)

(3c)

 

 

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia/Kelet-Afrika

2

 

 

BURHINIDAE

 

 

 

Burhinus senegalensis senegalensis

 

 

 

- Nyugat-Afrika

(2)

 

 

Burhinus senegalensis inornatus

 

 

 

- Északkelet- és Kelet-Afrika

(2)

 

 

GLAREOLIDAE

 

 

 

Pluvianus aegyptius aegyptius

 

 

 

- Nyugat-Afrika

 

(1)

 

- Kelet-Afrika

(2)

 

 

Glareola pratincola pratincola

 

 

 

- Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika/Nyugat-Afrika

2

 

 

- Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum/Száhel-övezet keleti része

2

 

 

- Délnyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

(1)

 

Glareola nordmanni

 

 

 

- Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia/Dél-Afrika

3b 3c

 

 

Glareola ocularis

 

 

 

- Madagaszkár/Kelet-Afrika

(2)

 

 

Glareola nuchalis nuchalis

 

 

 

- Kelet- és Közép-Afrika

 

(1)

 

Glareola nuchalis liberiae

 

 

 

- Nyugat-Afrika

(2)

 

 

Glareola cinerea cinerea

 

 

 

- Nyugat-Afrika és Közép-Afrika délkeleti része

(2)

 

 

CHARADRIIDAE

 

 

 

Pluvialis apricaria apricaria

 

 

 

- Britannia, Írország, Dánia, Németország és Baltikum (fész.)

3c*

 

 

Pluvialis apricaria altifrons

 

 

 

- Izland és Feröer-szigetek/Kelet-Atlanti partvidék

 

 

1

- Észak-Európa/Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

 

 

1

- Észak-Szibéria/Kaszpi-térség és Kis-Ázsia

 

(1)

 

Pluvialis fulva

 

 

 

- Északközép-Szibéria/Dél- és Délnyugat-Ázsia, Északkelet- Afrika

 

(1)

 

Pluvialis squatarola

 

 

 

- Nyugat-Szibéria és Kanada/Nyugat-Európa és Nyugat-Afrika

 

 

1

- Közép- és Kelet-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

1

 

Charadrius hiaticula hiaticula

 

 

 

- Észak-Európa/Európa és Észak-Afrika

 

1

 

Charadrius hiaticula psammodroma

 

 

 

- Kanada, Grönland és Izland/Nyugat- és Dél-Afrika

 

(2c)

 

Charadrius hiaticula tundrae

 

 

 

- Északkelet-Európa és Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

Charadrius dubius curonicus

 

 

 

- Európa és Északnyugat-Afrika/Nyugat-Afrika

 

 

1

- Nyugat- és Délnyugat-Ázsia/Kelet-Afrika

 

 

(1)

Charadrius pecuarius pecuarius

 

 

 

- Dél- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

- Nyugat-Afrika

 

(1)

 

Charadrius tricollaris tricollaris

 

 

 

- Dél- és Kelet-Afrika

 

 

1

Charadrius forbesi

 

 

 

- Nyugat- és Közép-Afrika

 

(1)

 

Charadrius pallidus pallidus

 

 

 

- Dél-Afrika

2

 

 

Charadrius pallidus venustus

 

 

 

- Kelet-Afrika

1c

 

 

Charadrius alexandrinus alexandrinus

 

 

 

- Nyugat-Európa és Nyugat-Mediterráneum/Nyugat-Afrika

3c

 

 

- Fekete-tenger és Kelet- Mediterráneum/Kelet-Száhel-övezet

3c

 

 

- Délnyugat- és Közép-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

(1)

 

Charadrius marginatus mechowi

 

 

 

- Dél- és Kelet-Afrika

2

 

 

- Nyugat- és Nyugatközép-Afrika

2

 

 

Charadrius mongolus pamirensis

 

 

 

- Nyugatközép-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Kelet-Afrika

 

(1)

 

Charadrius leschenaultii columbinus

 

 

 

- Törökország és Délnyugat-Ázsia/Kelet-Mediterráneum és Vörös-tenger

1c

 

 

Charadrius leschenaultii crassirostris

 

 

 

- Kaszpi-térség és Délnyugat-Ázsia/Arábia és Északkelet-Afrika

 

(1)

 

Charadrius leschenaultii leschenaultii

 

 

 

- Közép-Ázsia/Kelet- és Dél-Afrika

 

(1)

 

Charadrius asiaticus

 

 

 

- Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia/Kelet- és Délközép-Afrika

3c

 

 

Eudromias morinellus

 

 

 

- Európa/Északnyugat-Afrika

(3c)

 

 

- Ázsia/Közel-Kelet

 

(1)

 

Vanellus vanellus

 

 

 

- Európa/Európa és Észak-Afrika

 

2c

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia

 

 

(1)

Vanellus spinosus

 

 

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum (fész.)

 

1

 

Vanellus albiceps

 

 

 

- Nyugat- és Közép-Afrika

 

(1)

 

Vanellus senegallus senegallus

 

 

 

- Nyugat-Afrika

 

(1)

 

Vanellus senegallus solitaneus

 

 

 

- Délnyugat-Afrika

 

(1)

 

Vanellus senegallus lateralis

 

 

 

- Kelet- és Délkelet-Afrika

 

1

 

Vanellus lugubris

 

 

 

- Délnyugat-Afrika

2

 

 

- Közép- és Kelet-Afrika

3c

 

 

Vanellus melanopterus minor

 

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

Vanellus coronatus coronatus

 

 

 

- Kelet- és Dél-Afrika

 

 

1

- Közép-Afrika

(2)

 

 

Vanellus coronatus xerophilus

 

 

 

- Délnyugat-Afrika

 

(1)

 

Vanellus superciliosus

 

 

 

- Nyugat- és Közép-Afrika

(2)

 

 

Vanellus gregarius

 

 

 

- Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia/Északkelet-Afrika

1a 1b 1c

 

 

- közép-ázsiai köztársaságok/Északnyugat-India

1a 1b 1c

 

 

Vanellus leucurus

 

 

 

- Délnyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

2

 

 

- közép-ázsiai köztársaságok /Dél-Ázsia

 

(1)

 

SCOLOPACIDAE

 

 

 

Scolopax rusticola

 

 

 

- Európa/Dél- és Nyugat-Európa és Észak-Afrika

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia (Kaszpi-térség)

 

 

(1)

Gallinago stenura

 

 

 

- Észak-Szibéria/Dél-Ázsia és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Gallinago media

 

 

 

- Skandinávia/talán Nyugat-Afrika

 

1

 

- Nyugat-Szibéria és Északkelet-Európa/Délkelet-Afrika

 

2c

 

Gallinago gallinago gallinago

 

 

 

- Európa/Dél- és Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

 

2c

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Afrika

 

 

1

Gallinago gallinago faeroeensis

 

 

 

- Izland, Feröer-szigetek és Észak-Skócia/Írország

 

 

1

Lymnocryptes minimus

 

 

 

- Észak-Európa/Dél- és Nyugat-Európa és Nyugat-Afrika

 

2b

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

(1)

 

Limosa limosa limosa

 

 

 

- Nyugat-Európa/Északnyugat- és Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Kelet-Európa/Közép- és Kelet-Afrika

 

2c

 

- Nyugatközép-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Kelet-Afrika

 

(1)

 

Limosa limosa islandica

 

 

 

- Izland/Nyugat-Európa

3a*

 

 

Limosa lapponica lapponica

 

 

 

- Észak-Európa/Nyugat-Európa

 

2a

 

Limosa lapponica taymyrensis

 

 

 

- Nyugat-Szibéria/Nyugat- és Délnyugat-Afrika

 

2a 2c

 

Limosa lapponica menzbieri

 

 

 

- Közép-Szibéria/Dél- és Délnyugat-Ázsia és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Numenius phaeopus phaeopus

 

 

 

- Észak-Európa/Nyugat-Afrika

 

 

(1)

- Nyugat-Szibéria/Dél- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Numenius phaeopus islandicus

 

 

 

- Izland, Feröer-szigetek és Skócia/Nyugat-Afrika

 

 

1

Numenius phaeopus alboaxillaris

 

 

 

- Délnyugat-Ázsia/Kelet-Afrika

1c

 

 

Numenius tenuirostris

 

 

 

- Közép-Szibéria/Mediterráneum és Délnyugat-Ázsia

1a 1b 1c

 

 

Numenius arquata arquata

 

 

 

- Európa/Európa, Észak- és Nyugat-Afrika

 

 

1

Numenius arquata orientalis

 

 

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

3c

 

 

Numenius arquata suschkini

 

 

 

- Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia (fész.)

2

 

 

Tringa erythropus

 

 

 

- Észak-Európa/Dél-Európa, Észak- és Nyugat-Afrika

 

 

(1)

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Északkelet- és Kelet-Afrika

 

(1)

 

Tringa totanus totanus

 

 

 

- Északnyugat-Európa/W Európa, Északnyugat- és Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Közép- és Kelet-Európa/Kelet-Mediterráneum és Afrika

 

2c

 

Tringa totanus britannica

 

 

 

- Britannia és Írország/Britannia, Írország, Franciaország

 

2c

 

Tringa totanus ussuriensis

 

 

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia, Északkelet- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Tringa totanus robusta

 

 

 

- Izland és Feröer-szigetek/Nyugat-Európa

 

 

1

Tringa stagnatilis

 

 

 

- Kelet-Európa/Nyugat- és Közép-Afrika

 

(1)

 

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

(1)

 

Tringa nebularia

 

 

 

- Észak-Európa/Délnyugat-Európa, Északnyugat- és Nyugat-Afrika

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

Tringa ochropus

 

 

 

- Észak-Európa/Dél- és Nyugat-Európa, Nyugat-Afrika

 

 

1

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Északkelet- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Tringa glareola

 

 

 

- Északnyugat-Európa/Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Északkelet-Európa és Nyugat-Szibéria/Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

Tringa cinerea

 

 

 

- Északkelet-Európa és Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

1

Tringa hypoleucos

 

 

 

- Nyugat- és Közép-Európa/Nyugat-Afrika

 

 

1

- Kelet-Európa és Nyugat-Szibéria/Közép-, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

Arenaria interpres interpres

 

 

 

- Északkelet-Kanada és Grönland/Nyugat-Európa és Északnyugat- Afrika

 

1

 

- Észak-Európa/Nyugat-Afrika

 

1

 

- Nyugat- és Közép-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél- Afrika

 

 

(1)

Calidris tenuirostris

 

 

 

- Kelet-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia nyugati része

1c

 

 

Calidris canutus canutus

 

 

 

- Észak-Szibéria/Nyugat- és Dél-Afrika

 

2a 2c

 

Calidris canutus islandica

 

 

 

- Északkelet-Kanada és Grönland/Nyugat-Európa

 

2a 2c

 

Calidris alba

 

 

 

- Európa atlanti partvidéke, Nyugat- és Dél-Afrika (tel.)

 

 

1

- Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika (tel.)

 

 

1

Calidris minuta

 

 

 

- Észak-Európa/Dél-Európa, Észak- és Nyugat-Afrika

 

(2c)

 

- Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

(1)

Calidris temminckii

 

 

 

- Fennoskandinávia/Észak- és Nyugat-Afrika

 

(1)

 

- Északkelet-Európa és Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Kelet-Afrika

 

 

(1)

Calidris maritima maritima

 

 

 

- Észak- és Nyugat-Európa (Izland kivételével) (tel.)

 

1

 

Calidris alpina alpina

 

 

 

- Északkelet-Európa és Északnyugat-Szibéria/Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

 

 

1

Calidris alpina centralis

 

 

 

- Közép-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

 

(1)

Calidris alpina schinzii

 

 

 

- Izland és Grönland/Északnyugat- és Nyugat-Afrika

 

 

1

- Britannia és Írország/Délnyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

2

 

 

- Baltikum/Délnyugat-Európa és Északnyugat-Afrika

1c

 

 

Calidris alpina arctica

 

 

 

- Északkelet-Grönland/Nyugat-Afrika

3a

 

 

Calidris ferruginea

 

 

 

- Nyugat-Szibéria/Nyugat-Afrika

 

 

1

- Közép-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

 

1

Limicola falcinellus falcinellus

 

 

 

- Észak-Európa/Délnyugat-Ázsia és Afrika

3c

 

 

Philomachus pugnax

 

 

 

- Észak-Európa és Nyugat-Szibéria/Nyugat-Afrika

 

2c

 

- Észak-Szibéria/Délnyugat-Ázsia, Kelet- és Dél-Afrika

 

(2c)

 

Phalaropus lobatus

 

 

 

- Nyugat-Eurázsia/Arab-tenger

 

 

1

Phalaropus fulicaria

 

 

 

- Kanada és Grönland/Afrika atlanti partvidéke

 

 

(1)

LARIDAE

 

 

 

Larus leucophthalmus

 

 

 

- Vörös-tenger és a közeli tengerpartok

1a 2

 

 

Larus hemprichii

 

 

 

- Vörös-tenger, Perzsa-öböl, Arábia és Kelet-Afrika

 

2a

 

Larus canus canus

 

 

 

- Északnyugat- és Közép-Európa/Atlanti partvidék és Mediterráneum

 

2c

 

Larus canus heinei

 

 

 

- Északkelet-Európa és Nyugat-Szibéria/Fekete-tenger és Kaszpi-térség

 

(1)

 

Larus audouinii

 

 

 

- Mediterráneum/Afrika északi és nyugati partvidéke

1a 3a

 

 

Larus marinus

 

 

 

- Észak- és Nyugat-Európa

 

 

1

Larus dominicanus vetula

 

 

 

- Dél-Afrika partvidéke

 

1

 

Larus hyperboreus hyperboreus

 

 

 

- Svalbard és Észak-Oroszország (fész.)

 

 

(1)

Larus hyperboreus leuceretes

 

 

 

- Kanada, Grönland és Izland (fész.)

 

 

(1)

Larus glaucoides glaucoides

 

 

 

- Grönland/Izland és Északnyugat-Európa

 

 

1

Larus argentatus argentatus

 

 

 

- Észak- és Északnyugat-Európa

 

 

1

Larus argentatus argenteus

 

 

 

- Izland és Nyugat-Európa

 

 

1

Larus heuglini

 

 

 

- Északkelet-Európa és Nyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

 

(1)

Larus (heuglini) barabensis

 

 

 

- Délnyugat-Szibéria/Délnyugat-Ázsia

 

 

(1)

Larus armenicus

 

 

 

- Örményország, Kelet-Törökország és Északnyugat-Irán

3a

 

 

Larus cachinnans cachinnans

 

 

 

- Fekete-tenger és Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia, Északkelet-Afrika

 

 

1

Larus cachinnans michahellis

 

 

 

- Mediterráneum, Ibéria és Marokkó

 

 

1

Larus fuscus fuscus

 

 

 

- Északkelet-Európa/Fekete-tenger, Délnyugat-Ázsia és Kelet-Afrika

 

(2c)

 

Larus fuscus graellsii

 

 

 

- Nyugat-Európa/Mediterráneum és Nyugat-Afrika

 

 

1

Larus ichthyaetus

 

 

 

- Fekete-tenger és Kaszpi-térség/Délnyugat-Ázsia

3a

 

 

Larus cirrocephalus poiocephalus

 

 

 

- Nyugat-Afrika

 

(1)

 

- Közép- és Kelet-Afrika

 

 

(1)

- Dél-Afrika partvidéke (Madagaszkár kivételével)

 

(1)

 

Larus hartlaubii

 

 

 

- Délnyugat-Afrika partvidéke

 

1

 

Larus ridibundus

 

 

 

- Nyugat-Európa/Nyugat-Európa, Nyugat-Mediterráneum, Nyugat-Afrika

 

 

1

- Kelet-Európa/Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum

 

 

1

- Nyugat-Ázsia/Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika

 

 

(1)

Larus genei

 

 

 

- Nyugat-Afrika (fész.)

2

 

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum (fész.)

 

2a

 

- Nyugat-, Délnyugat- és Dél-Ázsia (fész.)

 

2a

 

Larus melanocephalus

 

 

 

- Nyugat-Európa, Mediterráneum és Északnyugat-Afrika

 

2a

 

Larus minutus

 

 

 

- Közép- és Kelet-Európa/Délnyugat-Európa és Nyugat-Mediterráneum

 

1

 

- Nyugat-Ázsia/Kelet-Mediterráneum, Fekete-tenger és Kaszpi-térség

 

(1)

 

Xema sabini sabini

 

 

 

- Kanada és Grönland/Délkeleti atlanti partvidék

 

 

(1)

Sterna nilotica nilotica

 

 

 

- Nyugat-Európa/Nyugat-Afrika

2

 

 

- Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum/Kelet-Afrika

3c

 

 

- Nyugat- és Közép-Ázsia/Délnyugat-Ázsia

2

 

 

Sterna caspia caspia

 

 

 

- Dél-Afrika (fész.)

1c

 

 

- Nyugat-Afrika (fész.)

 

1

 

- Európa (fész.)

1c

 

 

- Kaszpi-térség (fész.)

2

 

 

Sterna maxima albidorsalis

 

 

 

- Nyugat-Afrika (fész.)

 

2a

 

Sterna bengalensis bengalensis

 

 

 

- Perzsa-öböl/Dél-Ázsia

 

2a

 

Sterna bengalensis par

 

 

 

- Vörös-tenger/Kelet-Afrika

3a

 

 

Sterna bengalensis emigrata

 

 

 

- Dél-Mediterráneum/Északnyugat- és Nyugat-Afrika partvidéke

1c

 

 

Sterna bergii bergii

 

 

 

- Dél-Afrika (Angola - Mozambik)

2

 

 

Sterna bergii enigma

 

 

 

- Madagaszkár és Mozambik/Dél-Afrika

1c

 

 

Sterna bergii thalassina

 

 

 

- Kelet-Afrika és Seychelle-szigetek

1c

 

 

Sterna bergii velox

 

 

 

- Vörös-tenger és Északkelet-Afrika

3a

 

 

Sterna sandvicensis sandvicensis

 

 

 

- Nyugat-Európa/Nyugat-Afrika

 

2a

 

- Fekete-tenger és Mediterráneum (fész.)

3a 3c

 

 

- Nyugat- és Közép-Ázsia/Délnyugat- és Dél-Ázsia

 

2a

 

Sterna dougallii dougallii

 

 

 

- Dél-Afrika

1c

 

 

- Kelet-Afrika

3a

 

 

- Európa (fész.)

1c

 

 

Sterna dougallii arideensis

 

 

 

- Madagaszkár, Seychelle-szigetek és Mascarenes

2

 

 

Sterna dougallii bangsi

 

 

 

- Arab-tenger északi része (Omán)

1c

 

 

Sterna vittata vittata

 

 

 

- P.Edward, Marion, Crozet és Kerguelen szigetek/Dél-Afrika

1c

 

 

Sterna vittata tristanensis

 

 

 

- Tristan da Cunha és Gough/Dél-Afrika

1c

 

 

Sterna hirundo hirundo

 

 

 

- Dél- és Nyugat-Európa (fész.)

 

 

1

- Észak- és Kelet-Európa (fész.)

 

 

1

- Nyugat-Ázsia (fész.)

 

 

(1)

Sterna paradisaea

 

 

 

- Nyugat-Eurázsia (fész.)

 

 

1

Sterna albifrons albifrons

 

 

 

- Kelet-Atlanti partvidék (fész.)

3b

 

 

- Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum (fész.)

3c

 

 

- Kaszpi-térség (fész.)

2

 

 

Sterna albifrons guineae

 

 

 

- Nyugat-Afrika (fész.)

1c

 

 

Sterna saundersi

 

 

 

- Dél-Ázsia nyugati része, Vörös-tenger, Perzsa-öböl és Kelet-Afrika

 

(1)

 

Sterna balaenarum

 

 

 

- Namíbia és Dél-Afrika/Atlanti partvidék Ghánáig

2

 

 

Sterna repressa

 

 

 

- Dél-Ázsia nyugati része, Vörös-tenger, Perzsa-öböl és Kelet-Afrika

 

2c

 

Chlidonias hybridus hybridus

 

 

 

- Nyugat-Európa és Északnyugat-Afrika (fész.)

3c

 

 

- Fekete-tenger és Kelet-Mediterráneum (fész.)

 

 

(1)

- Kaszpi-térség (fész.)

 

(1)

 

Chlidonias hybridus sclateri

 

 

 

- Kelet-Afrika (Kenya és Tanzánia)

1c

 

 

- Dél-Afrika (Malawitól és Zambiától a Dél-Afrikai Köztársaságig)

(2)

 

 

Chlidonias leucopterus

 

 

 

- Kelet-Európa és Nyugat-Ázsia/Afrika

 

 

(1)

Chlidonias niger niger

 

 

 

- Európa és Nyugat-Ázsia/ Afrika atlanti partvidéke

 

2c

 

RYNCHOPIDAE

 

 

 

Rynchops flavirostris

 

 

 

- Nyugat-Afrika partvidéke és Közép-Afrika

2

 

 

- Kelet- és Dél-Afrika

2

 

 

3. § A Magyar Köztársaság az Országgyűlés felhatalmazása alapján a Megállapodás 3. Mellékletének 4.1.4. pontjához, a csatlakozási okirat letétbe helyezésével egyidejűleg, a Megállapodás 15. Cikke szerint a következő különleges fenntartást tette:

"A Magyar Köztársaság fenntartja magának a jogot, hogy az ólomsöréttel történő vadászatot a vizes területeken 2005. augusztus 15-ig megszünteti."

4. § Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba, azonban rendelkezéseit 2003. március 1-jétől kell alkalmazni.

az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló, Hágában 1995. június 16-án aláírt nemzetközi megállapodáshoz történő csatlakozásról és a Megállapodás kihirdetéséről szóló

2003. évi ........törvény indokolása

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A Megállapodáshoz történő csatlakozás (a Megállapodás 3. mellékletének 4.1.4. pontja szerinti rendelkezésére vonatkozóan a megállapodás 15. Cikke szerinti különleges fenntartással) az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló, Hágában, 1995. június 16-án aláírt nemzetközi Megállapodáshoz történő csatlakozásról szóló 55/2002. (IX. 13.) OGY határozattal (a továbbiakban: OGY határozat) megtörtént.

A Megállapodás kihirdetésének feltételei a fenntartást tartalmazó csatlakozási okirat letétbehelyezésével teljesültek.

A fentieknek megfelelően a Kormány a Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatnak az Országgyűlés elé terjesztésével eleget tett a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 16. § (1) bekezdésében foglaltaknak.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

Az 1. §-hoz

A Megállapodás tárgyköre összességében nem haladja meg a Kormány hatáskörét, mindazonáltal a Megállapodás szerint a szerződő felek az államok. Ezért, figyelemmel az Alkotmány 35. §-a (1) bekezdésének j) pontjára - amely szerint a Magyar Köztársaság Kormánya csak saját nevében köthet nemzetközi szerződést - a Megállapodáshoz történő csatlakozáshoz a Magyar Köztársaság Országgyűlésének (a továbbiakban: Országgyűlés) a döntésére volt szükség, amely az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló, Hágában, 1995. június 16-án aláírt nemzetközi Megállapodáshoz történő csatlakozásról szóló 55/2002. (IX. 13.) OGY határozattal megtörtént.

A Magyar Köztársaság az Országgyűlés egyetértésével a Megállapodás 3. mellékletének 4.1.4. pontja szerinti rendelkezésére vonatkozóan a megállapodás 15. Cikke szerinti különleges fenntartást tett.

A Megállapodás kihirdetésének feltételei a fenntartást tartalmazó csatlakozási okirat letétbehelyezésével teljesültek.

A hivatkozott határozatban foglaltak alapján a Megállapodásnak az Országgyűlés általi kihirdetése szükséges.

Az Országgyűlés a törvény e §-ával tesz eleget ennek a kötelezettségének.

A 2. §-hoz

A Megállapodás 17. Cikkének értelmében a Megállapodás - többek között - angol nyelvű változatban készült, így ez a változat hiteles. A törvény e rendelkezése tartalmazza a Megállapodás angol nyelvű szövegét és annak magyar nyelvű fordítását.

A 3. §-hoz

A Magyar Köztársaság a megállapodás 3. mellékletének 4.1.4. pontja szerinti - a vizes élőhelyeken történő ólomsörét használatának megszüntetéséről szóló - rendelkezésére vonatkozóan a megállapodás 15. Cikke szerinti különleges fenntartást tett a csatlakozási okirat letétbe helyezésekor, azzal, hogy az ott meghatározott kötelezettségét 2005. augusztus 15-ig teljesíti.

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló, Hágában, 1995. június 16-án aláírt nemzetközi Megállapodáshoz történő csatlakozásról szóló 55/2002. (IX. 13.) OGY határozat tartalmazza az Országgyűlés nyilatkozatát arról, hogy a fenntartás megtételével egyetértett.

A törvény e §-a azért szükséges, mivel a jogszabályban foglalt kötelezettség tartalmának és terjedelmének megismerhetősége a jogalanyok számára így biztosítható.

A 4. §-hoz

A Megállapodás 14. Cikkében foglaltak szerint a Megállapodás a Magyar Köztársaság tekintetében csatlakozási okiratának letétbe helyezését követő harmadik hónap első napján lép hatályba.

E paragrafus a Megállapodás 1. §-ban történő kihirdetésének megfelelően e törvény hatálybalépésének időpontjáról rendelkezik.