ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/4060/12.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony

az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az egyes agrár-tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/4060. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A 29. § (2) bekezdése az alábbiak szerint egészüljön ki:

(2) A Htv. 53. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A hegyközségi járulékot évente a közgyűlés határozza meg. A kivetett járulékot és annak esedékességét a taggal írásban, a határozat reá vonatkozó részének kézbesítésével kell közölni. A hegyközségi járulékot szőlőtermelő esetén termőültetvényeinek területe vagy termésmennyisége, illetve szőlőterületének aranykorona értéke alapján; házikerti-szőlőbirtokos esetén a termésének mennyisége; felvásárló esetén a felvásárolt szőlő, must vagy bor mennyisége, a hegyközség területén felvásárlást nem, vagy kis mennyiségben folytató, a hegyközség területén telephellyel rendelkező borászat esetében az értékesített bor alapján kell meghatározni. Amennyiben a szőlőtermelő az általa megtermelt szőlőből készült bort közvetlenül hozza forgalomba, vagy a megtermelt szőlőt közvetlenül exportra értékesíti, a felvásárlói hegyközségi járulék is őt terheli"

Indokolás

Sok hegyközség területén működik olyan borászat, amely helyben alig, vagy egyáltalán nem vásárol szőlőt, viszont több ezer, sőt több tízezer hl-es borértékesítést folytat (nyilván más hegyközség területéről vásárolt szőlőből készült). E tevékenységgel összefüggő valamennyi hegyközségi feladat (adatszolgáltatás, származási bizonyítványok kiadása, mustjavítás, stb.) a telephely szerinti hegybíró feladatát jelentik, de ennek költségeit a többi hegyközségi tag járulékbefizetéseiből kell fedezni, ami igazságtalan. Az elmúlt évek tapasztalatai bizonyítják, hogy folyamatosan növekszik a bortermésüket közvetlenül fogyasztói forgalomba hozó kis és nagy borászok aránya (a nagyobb borászatok is törekednek minél nagyobb saját szőlőültetvény létesítésére, vásárlására), aminek következtében a hegyközségi járulékbevételekből kiesik a felvásárlási hegyközségi járulék. A javaslat ezt helyben igyekszik orvosolni.

Budapest, 2003. szeptember 8.

Font Sándor
MDF