T/4060/32.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése, valamint 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egyes agrár-tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/4060. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatokat

nyújtom be:

1. A törvényjavaslat 1. §-ában a Btv. 7. §-ának következő módosítását javasolom:

"7. § (1) Árutermő, törzs- és kísérleti szőlőt telepíteni, illetve kivágni csak [az illetékes megyei földművelésügyi hivatal] a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes megyei kirendeltségének, illetve a fővárosban a Fővárosi és Pest megyei Kirendeltség (a továbbiakban együtt: MVH-kirendeltség) engedélyével szabad. [törzsültetvény és kísérleti ültetvény az OMMI előzetes engedélyével telepíthető és vágható ki.] Az engedélyezési eljárás részletes szabályait e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza.

(2) Az engedély iránti kérelmet hegyközségi településen a hegybíróhoz, nem hegyközségi településen az e törvény végrehajtási rendeletében meghatározott hegyközségi település hegybírájához kell benyújtani, aki azt - javaslatával együtt nyolc napon belül - továbbítja az illetékes [megyei földművelésügyi hivatalhoz] MVH-kirendeltséghez. [A kérelemről a megyei földművelésügyi hivatal harminc napon belül határoz. A határozat ellen fellebbezésnek van helye. A fellebbezést az Agrárintervenciós Központ bírálja el.]

(3) Az engedélyezési eljárásban szakhatóságként vesz részt:

a) a növényegészségügyi és talajvédelmi hatóság,

b) belterületi, mezőgazdasági művelés alatt álló földrészletre történő telepítés esetén az építésügyi hatóság,

c) természetvédelem alatt álló termőföldre történő telepítés esetén a természetvédelmi hatóság,

d) törzsültetvény és kísérleti ültetvény esetén az OMMI.

(4) Az MVH-kirendeltség határozata ellen az MVH Központi Hivatalhoz lehet fellebbezni."

Indokolás

A törvényjavaslat benyújtása után született meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet, amely létrehozta a támogatások folyósítását végző szervezetet - többek között - az Agrárintervenciós Központ jogutódjaként. Azokat a feladatokat, amelyeket a jelen törvényjavaslat a földművelésügyi hivatalokhoz, illetve az Agrárintervenciós Központhoz telepített, az MVH területei kirendeltségei, valamint a központi hivatala fogja ellátni. Ezért a törvényjavaslat szövegén szükséges átvezetni ezeket a változásokat.

A Btv. 7. §-át továbbá ki kell egészíteni azoknak a szakhatóságoknak a felsorolásával, amelyek hozzájárulása szükséges az ültetvénytelepítéshez. Ez törvényi szintű szabályozást igényel, az engedélyezési eljárásról szóló miniszteri rendelet nem határozhatja meg a szakhatóságok körét.

A törvényjavaslatban szereplő eredeti szöveghez képest elmarad az ügyintézési határidőre vonatkozó rendelkezés, mivel az nem különbözik az Áe. szerintitől, másrészt a fellebbezésre vonatkozóan nem a jogosultság fogalmazódik meg, hanem a módosító javaslat a fellebbezést elbíráló felettes szervet nevezi meg.

2. A törvényjavaslat 2. § a Btv. 9. §-ának következő módosítását javasolom:

"9. § (1) [A megyei földművelésügyi hivatal] Az MVH-kirendeltség a telepítési és kivágási engedély másolatát megküldi az illetékes hegybírónak, a körzeti földhivatalnak és az OMMI-nak is.

(2) Telepítés esetén az ültetés tényét, kivágás esetén ennek megtörténtét az engedélyes 15 napon belül köteles a hegyközségnek bejelenteni. A telepítés illetve a kivágás tényét a hegybíró a szőlőültetvény kataszterébe bejegyzi, s az abban szereplő adatokról - engedélyezési üggyel valamint támogatással összefüggésben - [a megyei földművelésügyi hivatalnak] az MVH-kirendeltségnek adatot szolgáltat, illetve minden év szeptember 30-ig összesítést küld a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának."

Indokolás

Ld. az 1. ponthoz írt indokolás első bekezdésében foglaltakat.

3. A törvényjavaslat 4. §-ában 13/B §. (2) bekezdésének módosítását javasolom a következők szerint:

"(2) A szőlőültetvények központi adatbázisát és az [Agrárintervenciós Központ] MVH Központi Hivatal kezeli, az ehhez szükséges egyedi adatokat a hegyközségek átadják az [Agrárintervenciós Központnak] MVH Központi Hivatalnak."

Indokolás

Ld. az 1. ponthoz írt indokolás első bekezdésében foglaltakat.

4. A törvényjavaslat 5. §-ában a Btv. 43. § (1) bekezdésének következő módosítását javasolom.

"(1) Borászati termék - ide nem értve a friss szőlőt - előállítását, kiszerelését (ideértve a nem palackos kiszerelést is) és forgalomba hozását csak az OBI által engedélyezett és a hegyközség által nyilvántartásba vett üzem végezheti. Az engedélyezési eljárásban szakhatóságként vesz részt a közegészségügyi, a környezetvédelmi hatóság, valamint az illetékes hegybíró. Az engedélyezés feltételeit e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza."

Indokolás

E módosító javaslatot is az indokolja, hogy az engedélyezési eljárásban részt vevő szakhatóságokat a törvénynek kell megneveznie.

5. A törvényjavaslat 6. §-ában a Btv. 65. § (1) bekezdés c) pontjának módosítását javasolom:

/A szőlészeti-borászati igazgatással összefüggő egyes irányítási, szervezési, valamint hatósági feladatokat/

"b) [a megyei földművelésügyi hivatalok] az MVH-kirendeltségek,"

/látják el./

Indokolás

Ld. az 1. ponthoz írt indokolás első bekezdésében foglaltakat.

6. A törvényjavaslat 6. §-ában a Btv. 65. § (3) bekezdése felvezető szövegének módosítását javasolom:

"(3) [A megyei földművelésügyi hivatalok] Az MVH-kirendeltségek"

Indokolás

Ld. az 1. ponthoz írt indokolás első bekezdésében foglaltakat.

7. A törvényjavaslat 33. §-ának módosítását javasolom a következők szerint:

"33. § Az alma-, körte- és őszibarack-ültetvényekre vonatkozóan a 32. §-ban foglaltakat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy az ültetvényhasználónak az adatszolgáltatást az illetékes [földművelésügyi hivatalhoz] MVH-kirendeltséghez kell teljesítenie, a KSH pedig - az adatszolgáltató hozzájárulása esetén - az ültetvény és a használó adatait [a földművelésügyi hivataloknak] az MVH-kirendeltségeknek adja át."

Indokolás

Ld. az 1. ponthoz írt indokolás első bekezdésében foglaltakat.

8. A törvényjavaslat 34. §-a (1) bekezdésének módosítását javasolom:

"(1) Ez a törvény - a 32. és 33. §-ának[, valamint a Btv. 9/A. §-ának] kivételével - 2004. január 1-én lép hatályba. A 32. és 33. §-ok hatálybalépésének időpontja 2003. október 1. napja. [A Btv. 9/A. §-a Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozása időpontjában lép hatályba.]

Indokolás

A Btv. javasolt új 9/A §-a rögzíti, hogy az 1996 óta kivágott ültetvények újratelepíthetők. A törvényjavaslat szerint ez a rendelkezés csak a csatlakozás napjával lépne hatályba, azonban szükséges, hogy ezt már egy, a csatlakozást megelőzően hatályban lévő jogszabály is rögzítse. Természetesen ezt a rendelkezést a csatlakozással hatályba lépő új bortörvénynek is tartalmaznia kell.

9. A törvényjavaslat 34. §-a (2) bekezdésében az Sztvr. 2/B § módosítását javasolom a következők szerint:

"2/B. § (1) A gyümölcsös ültetvény kataszterét a [földművelésügyi hivatal] Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltsége (a továbbiakban: MVH-kirendeltség) vezeti. Az adatközlés módját, a kataszter részletes tartalmát, a telepítések nyilvántartásának rendszerét, valamint a telepítések, átoltások és kivágások ellenőrzésére vonatkozó előírásokat a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendeletben határozza meg.

(2) A gyümölcsös ültetvények központi adatbázisát az [Agrárintervenciós Központ] MVH Központi Hivatal kezeli, az ehhez szükséges egyedi adatokat [a földművelésügyi hivatalok] az MVH-kirendeltségek átadják az [Agrárintervenciós Központnak] MVH Központi Hivatalnak."

Indokolás

E javaslat indoka is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségeinek és központi hivatalának a támogatásokkal kapcsolatos hatásköre.

Budapest, 2003. szeptember 8.

Karakas János
MSZP