A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/4126.
számú

Országgyűlési határozati javaslat

a területi folyamatok alakulásáról, a területfejlesztési politika
érvényesüléséről és az Országos Területfejlesztési Koncepció végrehajtásáról szóló 39/2001. (VI. 18.) OGY határozat
végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról

Előadó: dr. Juhász Endre
tárca nélküli miniszter

Budapest, 2003. május


Az Országgyűlés
......./2003. (.......) OGY határozata
a területi folyamatok alakulásáról, a területfejlesztési politika érvényesüléséről és az Országos Területfejlesztési Koncepció végrehajtásáról szóló 39/2001. (VI. 18.) OGY határozat végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról

Az Országgyűlés elfogadja a Kormány jelentését a területi folyamatok alakulásáról, a területfejlesztési politika érvényesüléséről és az Országos Területfejlesztési Koncepció végrehajtásáról szóló 39/2001. (VI. 18.) OGY határozat végrehajtásáról.

INDOKOLÁS

a területi folyamatok alakulásáról, a területfejlesztési politika érvényesüléséről és az Országos Területfejlesztési Koncepció végrehajtásáról szóló 39/2001. (VI. 18.) OGY határozat végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz

A területi folyamatok alakulásáról, a területfejlesztési politika érvényesüléséről és az Országos Területfejlesztési Koncepció végrehajtásáról szóló 39/2001. (VI. 18.) OGY határozat (a továbbiakban: Határozat) 6. pontja felkéri a Kormányt, hogy 2002. december 31-ig tájékoztassa az Országgyűlést a Határozat 3-5. pontjaiban foglaltakkal kapcsolatos intézkedéseiről.

A Határozat hivatkozott pontjaiban az Országgyűlés több feladat végrehajtására kérte fel a Kormányt, amelyek megvalósításának elősegítése érdekében készült el a 2069/2002. (III. 21.) Korm. határozat, amelyben az előző Kormány rögzítette a területfejlesztési politika érvényesüléséhez, a területi folyamatok megfelelő alakításához szükséges intézkedéseket.

Az említett kormányhatározat 5. pontja a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert jelölte ki arra, hogy a fenti intézkedések végrehajtásának helyzetéről készítsen előterjesztést a Kormány részére az Országgyűléshez benyújtandó jelentésről. A kormányzati struktúra átalakulása következtében a területfejlesztés a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, majd 2003. május 19-től az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter feladatkörébe került. A mellékelt jelentéssel tesz eleget a Kormány tájékoztatási kötelezettségének.