ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

H/4137.

Képviselői önálló indítvány

dr. Szili Katalin Asszonynak,
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 34. § (1) és 87. § (2) bekezdései alapján benyújtjuk "Az óvoda- és iskolabezárások okainak, továbbá a kiváltó okokat semlegesítő intézkedések vizsgálatára" létrehozandó eseti bizottság megalakításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot:

........./2003. (.......) országgyűlési határozat
"Az óvoda- és iskolabezárások okait vizsgáló"
eseti bizottság felállításáról

1.) Az Országgyűlés Házszabálya 34.§-ának (1) bekezdése alapján eseti bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) hoz létre az óvoda- és iskolabezárások okainak, továbbá a kiváltó okokat semlegesítő intézkedéseknek a vizsgálatára.

2.) A Bizottság felállításának célja, hogy megvizsgálja:

  1. A Bizottság nyolc tagból áll. A Bizottságba három-három tagot az MSZP, illetve a FIDESZ-MPSZ; egy-egy tagot az SZDSZ, illetve az MDF képviselőcsoportja delegálhat.

4.) A Bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok

vezetőinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elő javaslatot. A Bizottság elnökét az ellenzéki, alelnökét a kormánypárti képviselőcsoportok együttesen jelölik.

5.) A Bizottság megbízatása kiterjed minden 1993. január 1. óta bekövetkezett óvoda- és

iskolabezárás esetére.

6.) A Bizottság feladatának ellátásához szakértőket vehet igénybe, működésének költségeit az

Országgyűlés költségvetéséből fedezi.

7.) A Bizottság működésének a rendjét a Házszabály vonatkozó rendelkezései alapján maga

állapítja meg.

8.) A Bizottság a megállapításairól, és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatairól

jelentést készít, amelyet legkésőbb 2004. április 30-ig az Országgyűlés elé terjeszt.

INDOKLÁS

Az elmúlt évek óvoda, és iskolabezárásai arra figyelmeztetnek minden oktatással foglalkozó szakembert, hogy Magyarországon nem jól működik a közoktatási intézmények fenntartási rendje. Egyre súlyosabb esélyegyenlőtlenség fenyegeti a kistelepüléseken, vagy a nagyobb települések félreeső településrészein élő tanulókat. Az iskolafenntartás ügye jellemzően tárcaközi feladat. Az egyetlen felelős hiányában a végrehajtó hatalmon belül az iskolabezárások miatti felelősség ügyében egymásra hárítják a megoldás kötelezettségét a pénzügyek, önkormányzatok és az oktatási ügyek irányítói, és az Országgyűlés felelős bizottságai is - például az oktatási, az önkormányzati, a területfejlesztési, vagy a költségvetési bizottságok - a másik bizottságtól várják ennek a gondnak a megoldását. A tárcaközi - jelen esetben a bizottságközi - cselekvés szükségessége érdekében kellene együtt gondolkodni az iskolafinanszírozás jelenleginél biztonságosabb megteremtése érdekében, mert a jelenlegi rossz, az oktatási intézmények felszámolásának az irányába tereli az önkormányzatokat. A következő tanév elejétől várható, és felgyorsuló bezárások megfékezése érdekében különösen fontos lenne az Országgyűlés ellenőrző, és a káros folyamatokat megfékezni képes szerepének az igénybevétele.

Az oktatás össznemzeti ügy, és ezzel szemben gyakran kicsinyes helyi érdekek döntenek az óvodák és iskolák megszüntetéséről. Pártsemleges a megszüntetők kiléte is, jellemzően az óvoda- és iskolabezárásokat elhatározó kormánypárti önkormányzat ellen ellenzéki pártok tüntetnek, míg a hasonló intézkedést hozó ellenzéki kézben lévő önkormányzatok ellen pedig kormánypárti politikusok rendeznek helyi megmozdulásokat. Minden szakember érzi a kialakult helyzet őszintétlen, groteszk voltát, és azt, hogy a napi politikai érdekek csak eszközként használják az óvoda- és iskolabezárások ügyét, de időtálló javaslatok kidolgozására nem szánnak időt. Csak az Országgyűlés léphet fel kellő tekintéllyel és eréllyel az esélyegyenlőtlenségek drámai megnövekedése ellen, a kisiskolák és óvodák tömeges bezárása ellen és a pedagógusok növekvő létbizonytalansága ellen.

Budapest, 2003. május 26.

Lezsák Sándor
MDF

Dávid Ibolya
MDF

Herényi Károly
MDF

Balogh László
MDF

Balsai István
MDF

Csáky András
MDF

Csampa Zsolt
MDF

Csapody Miklós
MDF

Ékes József
MDF

Font Sándor
MDF

Fülöp István
MDF

Gémesi György
MDF

Hende Csaba
MDF

Horváth Balázs
MDF

Karsai Péter
MDF

Kelemen András
MDF

Medgyasszay László
MDF

Németh Zsolt
MDF

Pettkó András
MDF

Pichler Imre
MDF

Püski András
MDF

Sisák Imre
MDF

Szászfalvi László
MDF