ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISE

T/4144/28.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény módosításáról szóló T/4144.
számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A javaslat 4. §-át a következők szerint javaslom módosítani

A Szátv. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"3. § (1) A törvény hatálya alá tartozó személy a Magyar Köztársaság területén, az e törvény 19.§-ában meghatározott igazolvány alapján az e törvényben meghatározott feltételek szerint biztosított kedvezményekkel élhet, és támogatásban részesülhet.

(2) A törvény hatálya alá tartozó, magát magyar nemzetiségűnek valló személy, kulturális és nyelvi azonosságtudata megőrzése érdekében, a szomszédos államban lévő állandó lakóhelyén, kulturális és oktatási célú támogatásban részesülhet. Ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik, a szomszédos államok területén igényelhető támogatások folyósításának rendjére e törvényt kell alkalmazni.

(3) A törvényben foglalt kedvezmények és támogatások nem érintik a hatályos jogszabályok által a világ bármely más részén élő, magyar állampolgársággal nem rendelkező, magyar nemzetiségű személyeknek jelenleg is biztosított kedvezményeket és támogatásokat."

Indokolás

A módosítás - összhangban a törvény 19.§-ával - kimondja, hogy a Magyar Igazolvány és a Magyar Hozzátartozói Igazolvány alapján vehetők igénybe a támogatások, kedvezmények.

Budapest, 2003. június 16

Dr. Dávid Ibolya
MDF