ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

H/4177.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak

a Magyar Országgyűlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján benyújtjuk az iskolai tejfogyasztás "Igyál tejet" programról szóló országgyűlési határozati javaslatot

Az Országgyűlés
......./2003. (.......) OGY határozata
az iskolai tejfogyasztás "Igyál tejet" programról

Gyermekeink egészséges életmódra nevelése mindannyiunk feladata. A betegségek megelőzésében kiemelt jelentősége van az egészséges táplálkozásnak. A tej, mint az egyik legértékesebb élelmiszerünk, fogyasztásának támogatása érdekében az Országgyűlés az alábbi határozatot hozza:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a fenti célok megvalósítását biztosító intézkedéseket az alábbi szempontok figyelembevételével tegye meg:

  1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a program bevezetésével kapcsolatos előkészítő munkáról, a megtett intézkedésekről 2003. október 15-ig adjon tájékoztatást.

Indokolás

A Johan Béla nemzeti programban kiemelt feladatnak tekintjük az egészséges életmódra való nevelést, ezen belül az egészséges táplálkozás feltételeinek minél szélesebb körű biztosítását. A program szerint a lakosság táplálkozási szokásait az iskolai oktatás segítségével és az iskolai étkeztetés egészségesebbé tételével kívánjuk befolyásolni.

A Kormányprogram kiemelt figyelmet fordít a gyermekek egészséges felnőtté válására. Az egészséges táplálkozás, az iskolai tejfogyasztás programjának megvalósítása egyben a Kormányprogram megvalósítását is szolgálja, valóságos befektetés az egészséges, jövendő nemzedék érdekében. A fenti célok mielőbbi megvalósítását motiválják a tejtermelési ágazatban rejlő lehetőségek is.

Mivel az Európai Unióban 2001. évtől szabályozott programként működik az iskolai tejfogyasztás programjának támogatása, ezért célszerű a hazai programot az Európai Uniós előírásokhoz hasonlóan kialakítani.

Budapest, 2003. május 13.

Dr. Czinege Imre
MSZP

Béki Gabriella
SZDSZ

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
MSZP

Kis Péter
MSZP

Farkas Imre
MSZP

Jauernik István
MSZP

Herbály Imre
MSZP

Dr. Balogh Miklós
MSZP