ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

T/4213.

Képviselői önálló indítvány

2003. évi .... törvény
az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény módosításáról

  1. §
  2. Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény 1/6. számú melléklete helyébe a következő rendelkezés lép:

    "1/6. számú melléklet

    A repülőterek besorolása

    Nemzetközi kereskedelmi repülőterek:

    Budapest-Ferihegy

    Debrecen

    Sármellék1

    Kereskedelmi (nemzetközi) repülőtérré fejleszthető repülőterek:

    Baracs-Kisapostag (Dunaújváros)

    Békéscsaba

    Börgönd

    Budaörs

    Fertőszentmiklós

    Kalocsa

    Kunmadaras

    Mezőkövesd

    Nyíregyháza

    Őcsény

    Pécs-Pogány

    Pér (Győr)

    Siófok-Kiliti1

    Szeged

    Szombathely

    Tököl

    Zalaegerszeg

    Közös felhasználású katonai és polgári repülőterek:

    Szentkirályszabadja1

    Szolnok

    Taszár

    Állami repülések céljára szolgáló repülőterek:

    Kecskemét

    Pápa

    1 A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény tartalmazza."

  3. §

Ez a törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

I n d o k o l á s

Zalaegerszegen komoly múltra tekint vissza a légiközlekedés, amely az 1960-as évekig biztosította a fővárostól távol levő település könnyű és gyors elérhetőségét. A légiközlekedés megszűntetését kiváltó politikai okok megszűntek, ugyanakkor a város elérhetősége jelentően nem javult.

A város azzal a kötelezettséggel vált ismét tulajdonosává a repülőtéri ingatlannak, hogy a sportcélú repülést 15 évig biztosítja. Ennek érdekében számos olyan fejlesztést végrehajtottak, amelyek külön engedélyhez ugyan nem kötöttek, de komfortosabbá tették a reptér használatát.

A városban letelepedett multinacionális cég, a Flextronics Magyarország negyedik exportcége, a világ egyik vezető elektronikai vállalata. A helyi foglalkoztatásban betöltött szerepe kimagasló. A cég mintegy 100 millió forint értékben kíván hozzájárulni a repülőtér fejlesztéséhez annak érdekében, hogy üzleti partnerei számára könnyű elérhetőséget biztosítson. A fejlesztés másik fontos indoka az ő számára a gyártásbiztonság szavatolása.

A Flextronics-on kívül számos más zalaegerszegi cég jelentette be szándékát az infrastruktúra használatára.

A repülőtér fejlesztése érdekében a város megterveztette az infrastruktúra alapelemeit, így a futópályarendszert, a fénytechnikát, a navigációs technikát. Június közepére elkészül a repülőterek létesítéséről és megszűntetéséről szóló 103/1999. Korm. sz. rendelet mellékletében szereplő teljes dokumentáció.

A város sikeresen pályázott a repülőtér műszaki fejlesztése projectjével a regionális forrásokra. Az elnyert 78 millió forint pályázati forráshoz a város 113 millió forint saját erőt tervezett idei költségvetésében.

Az elkészülő létesítmény megfelel a Nemzetközi Polgári Légügyi Szervezet (ICAO) 2B kódjelű pályarendszerének, regionális közepes gépek fogadására és indítására alkalmas.

Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány, valamint a hasonló nagyságrendű hazai és külföldi repülőterek vizsgálata alapján a repülőtér üzemeltetése hosszútávon is biztonsággal garantálható.

A repülőtér iránt meglehetősen élénk érdeklődést mutatnak charter-társaságok, csomagküldő és gyorsposta cégek, de az egészségügyi logisztikában is szerepet kaphat.

Mindezek alapján indokolt a kereskedelmi repülőtérré fejleszthető repülőterek közé a zalaegerszegit is felvenni.

Budapest, 2003. június 5.

Dr. Gyimesi Endre
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Szalai Annamária
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Nagy Kálmán
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség