ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

T/4214.

Képviselői önálló indítvány

2003. évi .... törvény
a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról

  1. §
  2. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 36/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    "(3) A pedagógus, az oktató, a hallgató, a felnőttképzésben részt vevő magánszemély, valamint az a magánszemély, akinek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt, az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (vásárlására, bérletére, lízingelésére) fordított összeggel. Az adókedvezmény alapját és összegét a vételárat, a bérleti díjat, illetve a lízingdíjat tartalmazó, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja."

  3. §

Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

I n d o k o l á s

A számítástechnikai eszközök után járó adókedvezmény bevezetésének az volt a célja, hogy az arra jogosultak minél szélesebb körben élhessenek ezzel a lehetőséggel. Ennek ellentmond ugyanakkor az a rendelkezés, hogy csak akkor élhetnek az adókedvezménnyel, "ha a megszerzés pályázat keretében történik". Ez a megfogalmazás egyrészt jogilag is nehezen értelmezhető, hiszen nem derül ki a normaszövegből, hogy egész pontosan kiknek kell pályáznia, másrészt a ténylegesen kiírt pályázat alapján csak a számítástechnikai eszközöket értékesítők szűk körétől vásárolhatnak kedvezménnyel az arra jogosultak. Ez teljesen értelmetlenül lelassította és szűkítette az adókedvezménnyel történő számítógép vásárlások lehetőségét. Ennek többek között az a következménye, hogy nagyszámú nyáron végzős diák és hallgató már nem tud az adókedvezménnyel élni.

Mindezek alapján indokolt a törvény olyan tartalmú módosítása, hogy bármely értékesítőtől vásárolt számítástechnikai eszköz után járjon az adókedvezmény.

Budapest, 2003. június 5.

Rogán Antal
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség