T/4245.

Képviselői önálló indítvány

2003. évi............törvény
a gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól szóló 1994. évi LIV. törvény módosításáról

1. §

A gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól szóló 1994. évi LIV. évi törvény 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/A közforgalmú gyógyszertár létesítése/

(3). Olyan településén, fővárosi kerületben, ahol már működik közforgalmú gyógyszertár, új közforgalmú gyógyszertár létesíthető minden további megkezdett 5000 lakos után, ha a meglévő közforgalmú gyógyszertárak bejárata és az újonnan létesítendő közforgalmú gyógyszertár bejárata között százezer lélekszámot meghaladó városokban 250 méter, egyéb településeken legalább háromszáz méter távolság van. A meglévő és az újonnan létesített közforgalmú gyógyszertárak közötti legkisebb távolságon a közúton történő megközelítéshez szükséges legrövidebb utat kell érteni. A meglévő és az újonnan létesítendő közforgalmú gyógyszertár közötti távolságra vonatkozó előírástól az OTH - a Kamara egyetértésével - eltérhet.

2. §

Ez a törvény a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.

INDOKOLÁS:

A jelenleg hatályos törvény csak abban az esetben teszi lehetővé új közforgalmú gyógyszertár létesítését, ha valamennyi gyógyszertára legalább 5000 lakos jut. E törvényre hivatkozással az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala sorozatosan utasítja el a közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló kérelmeket.

Megítélésem szerint az egészségügyi reform kapcsán a gyógyszertárak csak akkor képesek a betegek javát szolgáló egészségügyi feladataikat ellátni, ha a településeken, fővárosi kerületekben szakmailag is elfogadva megfelelő számú közforgalmú gyógyszertár működhet.

Ez a szabályozás biztonságos, és jó színvonalú gyógyszerellátást, gazdaságos működtetést biztosítana az egészségügyi szakmai szempontokat is figyelembe véve a gyógyszerészeknek. Ennél a lakosság számnál a gyógyszertár működése folyamatosan, zavartalanul biztosítható lenne és a javaslat nagyobb esélyt kínál azoknak a gyógyszerészeknek, az önálló szakmai tevékenységre, akik mindeddig valamelyik gyógyszertár személyes működtetési jogát nem tudták megszerezni. Azon települések, ahol a lakosság szám, csak egy-kétszáz fővel kevesebb, mint az előírt az ügyeleti rendszer is jobban tudná szolgálni a lakosság érdekeit, hatékonyabban működne.

Budapest, 2003. május 26.

Balogh József
Fidesz-MPSZ

Dr. Czira Szabolcs
Fidesz-MPSZ

Dr. Fenyvesi Máté
Fidesz-MPSZ

Kékkői Zoltán
Fidesz-MPSZ

Lengyel János
Fidesz-MPSZ

Dr. Simon Miklós
Fidesz-MPSZ

Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter
Fidesz-MPSZ

Tóth Imre
Fidesz-MPSZ

Turi-Kovács Béla
Fidesz-MPSZ

Vincze László
Fidesz-MPSZ

Endre Sándor
Fidesz-MPSZ