Magyar Országgyűlés
Költségvetési és pénzügyi
bizottsága

H/4249.

Bizottsági önálló indítvány
(Új változat a H/4194. szám helyett)

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. § (2) bekezdése alapján a Költségvetési és pénzügyi bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

Az Országgyűlés
...../2003. ( ) OGY határozata
a közszolgálati média részvénytársaságok alaptőke emelésére szolgáló költségvetési célelőirányzat felosztásáról

Az Országgyűlés

1. a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. törvény 54. § (1) bekezdése alapján a közszolgálati média részvénytársaságok alaptőke emelésére biztosított 7.191,8 millió forint céltámogatást a tulajdonos közalapítványok között az alábbiak szerint osztja fel:

Magyar Televízió Közalapítvány

6 000,0 millió forint,

Magyar Rádió Közalapítvány

500,0 millió forint,

Hungária Televízió Közalapítvány

691,8 millió forint;

2. felkéri a közalapítványok kuratóriumait, hogy mielőbb hozzák meg döntésüket a támogatás célszerű felhasználásáról;

3. elvárja a kuratóriumoktól, hogy a tőkeemelés segítségével

tegyék lehetővé, és a felügyelő bizottság bevonásával folyamatosan ellenőrizzék a végrehajtást. Erről szükség szerinti gyakorisággal tegyenek jelentést az Országgyűlésnek.

I n d o k o l á s

A célelőirányzat a közszolgálati műsorszolgáltatók 2003. évi ellehetetlenülését hivatott megakadályozni, ezért felosztásánál a várható fenyegetettségre kellett tekintettel lenni. A három média részvénytársaság előterjesztette javaslatát. E szerint:

Magyar Televízió Részvénytársaság

6 491,8 millió forint,

Magyar Rádió Részvénytársaság

4 150,0 millió forint,

Hungária Televízió Közalapítvány

2 000,0 millió forint.

támogatás megadását igényli.

A Magyar Rádió Rt. a koncessziós díjbevétel átmeneti kiesésének pótlására 1 000 millió forintot, épületeinek felújítására 400 millió forintot; integrált vállalatirányítási rendszer kidolgozására, a digitális archívum létrehozására és műsorainak Interneten való megjelenítésére összesen 4-6 milliárd forintot, ebből 2003-ra 1 200 millió forintot; a művészeti együttesek költségeire további 500 millió forintot; az igényelt, de meg nem kapott létszámcsökkentési támogatás pótlására 350 millió forintot; végül az átlagbér növelésére, a bérolló szűkítésére 700 millió forintot igényel. Igénye nem tartalmazza a honorárium-rendszer felszámolásával együtt járó bér-bruttósítás mintegy 5-600 millió forintos költségét (mivel ez - elmondásuk szerint - teljes egészében visszafolyik az "állam kezébe"). A Magyar Rádió Közalapítvány - az üzemben tartási díj felosztásának mintájára - 28 %-os (2 013,7 millió forint) részesedést tartana indokoltnak.

A Hungária Televízió Közalapítvány - idézve az elmúlt év végi ÁSZ jelentés megállapításait - 700 millió forint forgó-tőkejuttatást és 1 300 millió forint beruházási fedezetet igényel. A javaslat szerint a Hungária Televízió Közalapítvány az igényelt forgó-tőke juttatást megkapja.

A Magyar Televízió Rt. kibontakozási elképzeléseit egy hároméves konszolidációs tervvel támasztotta alá ("A Magyar Televízió Rt. rövid távú válságterve és Konszolidációs Tervének sarokpontjai a következő 1 - 3 éves időtartamra") 2003. évi működését - a legteljesebb takarékosság mellett is - legkevesebb 32 000 millió forint bevételből tudja biztosítani, amiből 28 000 millió forintnak támogatásból kell származnia. Jelenleg számítható éves bevétele 20 058 millió forint.

2003. január és február hónapban a bevételek nem fedezték a fix költségeket sem. Egy-két hónap elteltével már negatív előjelű a társaság saját tőkéje. 2003. április hónaptól kezdődően már kritikussá vált a társaság likviditása, azaz ha nem áll rendelkezésre a javasolt tőketartalék emelésére fordítható összeg, akkor:

A saját tőke összetételét, annak szintjét kedvezően befolyásolná, ha a célelőirányzatból 6 000, 0 millió forintot juttathatna az alapító Országgyűlés a Magyar Televízió Közalapítvány részére azzal, hogy a Magyar Televízió Rt. saját tőkéjének részeként a tőketartalékát emelje meg. Ezzel a pénzeszközt jelentő forrással enyhülne a társaság likviditási feszültsége, de még így is legfeljebb 2003. augusztusának elejéig képes kötelezettségeit viszonylag nagyobb feszültség nélkül menedzselni.

Mint látható, közvetlen veszély jelenleg a Magyar Televízió Részvénytársaságot fenyegeti, így - bármennyire fontos lenne a másik két közszolgálati műsorszolgáltató igényeinek kielégítése - a forrás döntő részét a Magyar Televízió Közalapítványnak célszerű odaítélni.

Budapest, 2003. június 16.

Tisztelettel:
(Varga Mihály)
a bizottság elnöke