MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS
Fidesz-Magyar Polgári Szövetség

Képviselői önálló indítvány

H/4287.

............./2003 (...............) OGY határozat
a települési szilárd és folyékony
hulladékkezelési közszolgáltatás biztosításáról
az egyes településeken

Az Országgyűlés annak érdekében, hogy a települési önkormányzatok a hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerint rájuk háruló kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni, a következő határozatot hozza:

1, Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy - a kormányprogramban megfogalmazott ígéretéhez híven - 2003. október 31-ig dolgozzon ki olyan intézkedési tervet, amely biztosítja a települések számára a szervezett hulladékszállítás és elhelyezés feltételeit. Biztosítson megfelelő költségvetési forrást, a települési önkormányzatok részére, hogy a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII törvény önkormányzatokra vonatkozó kötelező feladatokat végre tudják hajtani.

Az intézkedési tervről 2003. november 30-ig az Országgyűlést tájékoztassa.

2, Ez a határozat a közzététel követő 8. napon lép életbe.

I N D O K O L Á S

Az Alkotmánnyal összhangban az emberi egészség, a természeti és épített környezet hulladék okozta terhelésének mérsékléséhez kiemelten kell foglalkozni a települési szilár és folyékony hulladékok által okozott terhelés csökkentésével.

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény szerint törekedni kell, hogy a képződő hulladék mennyisége és veszélyessége csökkenjen, a keletkező hulladék minél nagyobb aránya kerüljön újra hasznosításra és a nem hasznosuló vissza nem forgatható hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása történjen meg.

A Kormány a 2002.-ben elfogadott programjában arra tett ígéretet, hogy a hulladékkezelés jelentős forrásokat kap, és segíti a településeket abban, hogy a szervezett hulladékszállítást 2003.-ig megvalósíthassák.

A Kormánynak ez ügyben tett ígérete ez ideig nem valósult meg és kormányzati akarat sem ismert arra vonatkozóan, hogy a problémát még ebben az évben mindenki számára megnyugtatóan megoldják.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvény 21.§-a kötelező feladatokat ír elő a települési önkormányzatok számára, azonban pénzügyi forrást nem biztosított a hulladékok szelektív gyűjtésének környezetkímélő szállításának, hasznosításának és ártalmatlanításának végrehajtásához. Az önkormányzatok ezen kötelezettségüknek költségvetési forráshiány miatt eleget tenni nem tudnak.

Budapest, 2003. június 16.

Parragh Dénes
FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség