K/4289/1.

Czerván György úr

országgyűlési képviselő

Fidesz-MPSZ Országgyűlési Képviselőcsoportja

Országgyűlés Irodaháza

BUDAPEST

Széchenyi rkp. 19.

1358

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján a K/4289. számon hozzám benyújtott, "Segít-e az állam a túlsúlyos sertések felvásárlásával a gazdáknak?" című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

A túlsúlyos vágósertés árualap piacról történő kivonásának elősegítése érdekében a minisztérium meghirdette a 48/2003. (V.8.) FVM rendeletet. A jogszabály szerint az a feldolgozó, aki 145-200 kg élősúlyú vágósertést vásárol fel és a feldolgozott sertéshús tárolását legalább 3 hónapig vállalja, élőtesttömeg kilogrammonként 40 Ft támogatásra jogosult, valamint a tárolás és kamatköltség térítéshez további 0,55 Ft/hasított súly kg/nap támogatást igényelhet. A támogatási jogosultság keletkezésének további feltételei a következők:

A feldolgozó az alapanyag termelő részére vágósertés élőtesttömeg kilogrammra vonatkozóan, legalább 210 Ft/kg-os felvásárlási árat fizet.

A feldolgozó csak a megyei FM hivatalok összeírásában szereplő, valamint az FVM Agrárrendtartási Hivatala által kijelölt alapanyag termelőtől vásárolhatja fel a vágósertést.

A felvásárlás helyének és mennyiségének kiválasztásánál előnyt élvez az az alapanyag termelő, aki vágósertés értékesítési szerződéssel rendelkezik, illetve 10 vagy annál kevesebb 145 kg feletti sertést tart.

A megyei FM hivatalok felmérése mintegy 67 ezer darab túlsúlyos sertést jelzett.

A rendelet szerinti pályázatra a Zalahús Rt, a Pick Szeged Rt és a Gyulai Húskombinát Rt jelenkezett. Ennek keretében június végéig 30.500 darab túlsúlyos vágósertés felvásárlása történik meg. A felvásárlás során valamennyi pályázó jelezte, hogy a lejelentett és megadott lista szerinti vágósertések egy része már értékesítésre került, illetve az egyedek élősúlya 145 kg alatti volt. Ebben az esetben a megyei hivatalok listáját és a rendelet előírásait figyelembe véve pótlista kiadására került sor.

A jogszabály szerinti pályázati határidő május 30. napjával lejárt. Tekintettel arra, hogy a támogatásra rendelkezésre álló 500 millió Ft-os keret nem merült ki, valamint a KOMÉTA Kft és a Debreceni Hús Rt jelezte pályázati szándékát, a rendelet szerinti pályázat beadási határidőt az FVM június 30-ig meghosszabbítja.

Az árualap felesleg levezetését szolgálta az élősertés időszakos exporttámogatásáról szóló módosított 10/2003. (II.7.) FVM rendelet. A jogszabály szerint a 90-145 élősúly kg közötti vágósertés exportja esetében 85 Ft/kg-os, míg a 145 élősúly kg feletti vágósertés esetében 90 Ft/kg-os exporttámogatás igényelhető. A minisztérium a 145 kg élősúly feletti sertések exportjának emelt szintű támogatásával a kistermelői árualap piacra jutását kívánta elősegíteni.

A tárca a külpiaci értékesítés elősegítése és az árualap felesleg felhalmozódásának megakadályozása érdekében 5000 tonna friss és előhűtött fél illetve egész sertésre 150 Ft/kg-os mértékű exporttámogatást hirdetett meg a 38/2003. (IV.11.) FVM rendelet szerint.

Az élősertésre, valamint az előhűtött egész illetve fél sertésre adott exporttámogatások eredményeként mintegy 150 ezer darab vágósertés belpiacról történő kivonása valósulhat meg állami támogatás igénybevételével.

A feldolgozott sertés és marhahús termékek minőség megőrzése és a minőségi termék előállítás javításáról szóló 51/2003. (V.15.) FVM rendelet szerint a feldolgozó 3,3 milliárd Ft támogatást igényelhet. A támogatásra akkor jogosult a feldolgozó, ha az árbizottság által (a dán, német, holland, francia és spanyol vágósertés felvásárlási átlagárak alapján) az U minőségi osztályra közzétett és mindenkor érvényes árat megfizeti az alapanyag termelő részére. A támogatás hatására a vágósertés iránti kereslet jelentős növekedésével számolhatunk e hónap második felétől.

Tájékoztatom Képviselő urat, hogy az FVM és a Vágóállat és Hús Terméktanács 2003. május 21-én a sertés termékpálya egyensúlyának biztosítása érdekében Megállapodást kötött. A Képviselő úr által jelzett Pest megyei térség, Szentmártonkáta és Tápiószentmárton körzetéből nem pályázott feldolgozó vállalat a túlsúlyos vágósertések felvásárlására.

A térségben jelentkező értékesítési problémát jeleztük a terméktanácsnak, aki megvizsgálja a segítségnyújtás lehetőségét.

A vágósertés termelés biztonságának megteremtése érdekében a jövőre nézve hangsúlyozni szükséges a termékértékesítési szerződések kiemelkedő szerepét.

Megítélésünk szerint a tárca által meghozott intézkedések eredményeként megélénkül a felvásárlás és a külpiaci értékesítés, valamint visszaáll a piaci egyensúly. A vágósertések felvásárlási ára az állami támogatásokkal együtt eredményt biztosít az átlagosan gazdálkodó sertéstartó részére.

Budapest, 2003. június ~ ~

Tisztelettel:
Dr. Németh Imre