Németh Zsolt

országgyűlési képviselő (MDF)

K/4300.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

Az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony !

A Házszabály 91. §. Alapján kérdést kívánok feltenni Kiss Péter Miniszterelnöki Hivatalt vezető Miniszter Úrnak

"A kormány mikor és milyen forrásból biztosítja a Kerka völgyének közös szennyvíztisztításához a hazai társfinanszírozást? "

címmel

A kérdésre írásban kérem a választ!

Budapest, 2003. június 16.

Németh Zsolt
/MDF/

Tisztelt Miniszter Úr!

Bajánsenye és Kercaszomor önkormányzatai a szlovén Salovci községgel közösen pályáztak a Szlovén-Magyar Phare CBC program keretében a Kerka völgyének közös szennyvíztisztítási projektjére. Tavaly szeptemberben értesítették a pályázó településeket, hogy a két hazai község 1.6 millió eurós támogatást nyert el, melyhez Magyarország részéről 700 ezer Eurót kell hozzátenni. A két önkormányzat biztosította a szükséges saját forrást, majd decemberben csatornamű társulatot alakítottak, és a lakosságtól beszedték az érdekeltségi hozzájárulást.

Mivel a cél- és címzett támogatási pályázat, illetve a Környezetvédelmi Alap Céltámogatása feltételei nem tették lehetővé pályázhat benyújtását, egyetlen alternatívájuk a Vízügyi Célelőirányzaton való részvétel maradt. A VICE pályázaton ily módon 171.500 ezer forint támogatást kértek a programhoz - mint hazai finanszírozást - idén a költségek 40 %-os, 2004-ben pedig 60 %-os felhasználásának tervezésével. A szlovén partnertelepülés mind az előkészítésben, mind a kivitelezésben előrehaladott szinten áll. Mivel a tisztítómű Magyarországon van, a VICE pályázat elutasítása meghiúsítja a program megállapodás szerinti megvalósítását, mely súlyos pénzügyi és egyéb - például nemzetközi vonatkozású - következményekkel jár.

Tisztelt Miniszter Úr! Az Őrségi Nemzeti Parkban fekvő két őrségi település lakossága, önkormányzatai gyakran erejüket meghaladó áldozatot vállaltak a tervek, pályázatok elkészítése, az engedélyeztetés és a kivitelezés ügyében. Az Európai Unióval a projektre kötött nemzetközi szerződés szerint a tendereztetésnek és a kivitelezés beindításának augusztusig kell megtörténnie.

A társfinanszírozás ügyében ezért írásbeli kérdést intéztem Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter úrhoz. A válaszából kiderül, hogy nem lát lehetőséget a projektnek a VICE-ből történő támogatására.

A levelében az önkormányzatok mulasztásaként rója fel, amiért nem nyújtottak be pályázatot a KAC-hoz 2002-ben. Ezzel szemben a KAC-pályázat 20 % önrészt írt elő, amivel az önkormányzat csak 2002. december 9-től rendelkezik, viszont a KAC-pályázat leadási határideje 2002. szeptember 30-a volt.

Mivel a probléma a miniszteri válasz folytán továbbra is fennáll, s a megoldás megtalálására több tárca együttműködése szükséges, ezért Önhöz fordulok, hogy a már megítélt 1,6 millió Eurót a projekt és így az ország ne veszítse el.

Kérdezem, Miniszter Urat: a kormány mikor és milyen forrásból biztosítja a "Kerka völgyének közös szennyvíztisztításához" a hazai társfinanszírozást?