ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/4383.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mikor kerül végre pont a rejtélyes hemodialízises halálesetek kivizsgálásának végére?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok intézni Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter asszonyhoz.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A nyári rendkívüli ülésszak 3. napján azonnali kérdésként is feltettem már ezt a kérdést, akkor azonban Pál Tibor politikai államtitkár úrtól nem kaptam megnyugtató választ a problémámra, ezért intézek írásbeli választ igénylő kérdést Önhöz.

Három évvel ezelőtt Horvátországban rejtélyesnek mondható halálesetek történtek, melyek a hemodialízises betegek körében fordultak elő. Ezek mindegyike váratlanul és indokolatlanul következett be. Az ott kitört egészségügyi botrány hatására lemondott az egészségügyi miniszter és az egészségügyi szolgáltatást végző céget, mely felelőse volt a bekövetkezett haláleseteknek, kitiltották az országból.

Magyarországon több mint egy éve, közel száz ember halálának az okát nem tudják megmagyarázni az egészségügy-, igazságügy- és belügyi hatóságok. A tünetek és a körülmények arra utalnak, hogy itt is idejekorán elhalt hemodialízises kezelésben részesülő betegek haláláról van szó.

Megindultak a vizsgálatok, a sajtó is felfigyelt erre a rendkívüli eseményre. A Magyar Televízió a hiteles tájékoztatás érdekében a mai napig gyűjtené az adatokat és az információkat, de a szerkesztő munkája során folyamatosan falakba ütközik. Az Országos Igazságügyi Orvostani Szakértő Intézet, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, valamint a magyar rendőrség vizsgálata másfél éve folyamatban van, tudomásom szerint eddig minden eredmény nélkül. Aggasztónak tartom, hogy kiemelt szakértők által egyértelműnek ítélt ügyet a közigazgatás útvesztőiben több mint másfél évig nem sikerült megnyugtatóan lezárni.

Információim szerint az itthon bekövetkezett halálesetek ugyanazzal a gyártó-kereskedő céggel hozhatók összefüggésbe, melyet a horvátországi tragikus esetek miatt ott már felelősségre vontak.

Az ügy nem csupán egyetlen esetről szól, hanem a szolgáltatók felelősségét is felveti, ami különösen a kórház törvény elfogadása után szintén alátámasztja azon aggályokat, melyeket a tárgyalása során megfogalmaztunk.

Tisztelt Belügyminiszter Asszony!

Mi az oka a rendkívüli titkolózásnak?

Mikorra várható az ügy lezárása?

Mikor kap végre hiteles tájékoztatást a közvélemény erről az ügyről?

A gyászoló családok nevében is várom megnyugtató válaszát.

Budapest, 2003. június 25.

Csampa Zsolt
MDF