H/4393/9.

Az Országgyűlés

Környezetvédelmi
bizottságának

Egészségügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Mezőgazdasági
bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

Területfejlesztési
bizottságának

a j á n l á s a

a 2003-2008. közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programról szóló H/4393. sz. határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottsága első helyen kijelölt bizottságként , Egészségügyi bizottsága, Gazdasági bizottsága, Önkormányzati bizottsága, valamint a Területfejlesztési bizottsága megvitatta a 2003-2008. közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programról szóló, H/4393. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/4393/7-8. számú módosító javaslatokat.

Az Egészségügyi bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslat nem érkezett, így azokról a bizottság nem foglalt állást.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény határozati javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

1. Dr. Pap János képviselő a határozati javaslat 1. pontjának a következő módosítását javasolja:

/A Magyar Köztársaság Országgyűlése/

"1. elfogadja a 2003-2008. közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programot e határozat melléklete szerint,

1.1. felhívja ugyanakkor a Kormány figyelmét, hogy e melléklet aktualizálása és pontosítása nélkül a program nem hajtható végre.

1.2. felkéri ezért a Kormányt, hogy végezze el a helyzetelemzést és ennek ismeretében fogalmazza meg a célokat és a hozzájuk szükséges eszközrendszert.

1.3. a helyzet pontos és alapos feltárása után - amennyiben szükséges - 2004. április 30-ig módosításra terjessze a programot az Országgyűlés elé."

Indokolás: Lásd a H/4393/8. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Mezőgazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- a Területfejlesztési biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

2. Dr. Pap János képviselő a határozati javaslat 2. pontjának a következő módosítását javasolja:

/A Magyar Köztársaság Országgyűlése/

"2. felkéri a Kormányt a - pontosított és aktualizált - 2003-2008. közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program végrehajtására."

Indokolás: Lásd a H/4393/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Mezőgazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- a Területfejlesztési biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. november 27.

Dr. Turi-Kovács Béla s.k.,
a Környezetvédelmi bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Magda Sándor s.k.,
a Mezőgazdasági bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke

Szabó György s.k.,
a Területfejlesztési bizottság elnöke