K/4433.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke

Írásbeli választ igénylő kérdés

részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

"Miben tud segíteni a minisztérium a nagykőrösi autista gyermekeken?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján kérdést kívánok benyújtani

Dr. Magyar Bálint

oktatási miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Dél-Pest megye településeiről többször fordultak hozzám elkeseredett családok, akik kilátástalannak tartják autista gyermekeik jövőjét. Nagykőrösön jelenleg tudomásunk szerint 6 fő autista gyermek él, mindannyian tanköteles korúak. A tanköteles kor előtti gyermekek közül néhányan a helyi települési többségi óvodába járnak foglalkozásra, a többiek Kecskemétre, illetve Budapestre.

A kecskeméti megyei, illetve városi fenntartású intézmények helyhiány miatt nem tudják gyermekeinket a következő tanévtől fogadni.

A többségi óvodák nem szívesen vesznek fel autistának tűnő gyermeket, mivel a speciális feltételeket nem tudják biztosítani, megfelelően képzett pedagógus nem áll rendelkezésre. Dél-Pest megyében jelenleg megoldásra vár az autista gyermekek problémája.

A Cegléden élő autista gyermekek kezdeményezésére Cegléd Város Önkormányzata és Pest Megye Önkormányzata között megállapodás született a megyei kötelező közoktatási feladat ellátásának segítő megoldására. A város az önkormányzati fenntartású Lövész utcai óvoda - jelenleg óvodai célokra nem használt részét - térítésmentesen, határozatlan időre átadta Pest Megye Önkormányzatának az autista gyermekekből létrehozott csoportok elhelyezésére. A Losonczi I. Általános Iskola alapító okiratát kiegészítette ezzel a szakfeladattal. Az óvoda szükséges átalakításával kapcsolatos költségeket a Megyei Közgyűlés jóváhagyta, de a műszaki átalakítások a mai napig nem történtek meg, így a foglalkozások sem kezdődtek meg.

Nagykőrös Város Önkormányzata erején felül vállalja a helyi lakosság közoktatási igények sokszínűségének megfelelő feladatellátást. Az autista csoport kialakítását, működtetését városunk költségvetése már nem tudja felvállalni.

A tanköteles korú gyermekek ellátását az oktatási tárca intézményrendszere biztosítja, ezért kérdezem miniszter urat, hogy miben tud segíteni a nagykőrösi autista gyermekeken?

Érdeklődéssel várom megtisztelő válaszát és a dél-Pest Megyei autista gyermekek elhelyezésére vonatkozó intézkedését.

Budapest, 2003. május 26.

Dr. Czira Szabolcs
országgyűlési képviselő