T/4625/11.

Az Országgyűlés


Informatikai és távközlési bizottságának

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

a j á n l á s a

az elektronikus cégeljárásról és a cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló T/4625. sz. törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Informatikai és távközlési bizottsága (a továbbiakban: Informatikai bizottság) - mint első helyen kijelölt bizottság -, Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (a továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság), valamint Gazdasági bizottsága megvitatta az elektronikus cégeljárásról és a cégiratok elektronikus úton történő megismeréséről szóló, T/4625. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/4625/4-10. számú módosító javaslatokat.

Dr. képviselő a T/4625/. számú módosító indítványát visszavonta, ezért az ajánlás nem tartalmazza.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

1. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 5. § új (2) bekezdésében a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról, és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. törvény (a továbbiakban: Ctv.) 22.§-át a következő (6) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a § jelenlegi szövege (1) bekezdés jelölést kap)

"(2) A Ctv. 22.§-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

"(6) Ha a bejegyzési kérelemben az szerepel, hogy a cégbejegyzésre irányuló eljárás illetékét elektronikus úton fizetik meg, a cégbíróság a 26.§ (2) bekezdése szerinti elutasító végzést csak a kérelem érkezésétől számított nyolcadik napon hozhatja meg.""

Megjegyzés: A módosító javaslatot jogtechnikailag pontosítottuk.

Indokolás: Lásd a T/4625/8. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

2. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 7. §-ában a Ctv. 48/A. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/A Ctv. a 49.§-t megelőzően a következő alcímekkel, és 48/A-E.§-okkal egészül ki:

"A cégbejegyzési (változásbejegyzési) kérelem elektronikus úton történő benyújtása/

"(2) A cégbejegyzési (változásbejegyzési) eljárás során az elektronikus úton küldött okiratokat - ha törvény eltérően nem rendelkezik - az elektronikus aláírásról szóló törvény szerinti minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel (a továbbiakban együtt: minősített elektronikus aláírás) kell ellátni. A cégbíróság által küldött elektronikus okirat közokiratnak minősül."

Indokolás: Lásd a T/4625/9. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

3. Lezsák Sándor képviselő a törvényjavaslat 7. §-ában a Ctv. 48/E. §-át a következő (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

/A Ctv. A 49. §-t megelőzően a következő alcímekkel, és 48/A-E. §-okkal egészül ki:/

/A cégiratok elektronikus úton történő megismerése/

"(5) Az elektronikus úton feldolgozott cégiratok legfontosabb összefoglaló adatairól a cégbíróság elektronikus úton benyújtott kérelem nélkül is az Interneten keresztül tájékoztatja a nyilvánosságot."

Indokolás: Lásd a T/4625/10. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

4. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat új 7/A. §-ában a Ctv. 49. §-át megelőzően a következő 48/F. és 48/G. §-okkal kiegészíteni javasolja:

"7/A. § A Ctv. a 49.§-t megelőzően a következő alcímmel és 48/F.és 48/G.§-okkal egészül ki:

"A beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezése és közzététele

48/F.§ (1) A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton is letétbe helyezhető és közzétehető. Az elektronikus úton benyújtott beszámolót minősített elektronikus aláírással kell ellátni.

(2) Az elektronikus okiratként készült beszámolót a cég képviselője, a (3) bekezdés szerint átalakított beszámolót pedig a jogi képviselő elektronikus okirat formájában, elektronikus úton a Szolgálathoz küldi meg, és ezzel egyidejűleg a közzétételi költségtérítést elektronikus úton, a Szolgálat elektronikus ügyfélszolgálatán megfizeti.

(3) Ha a beszámoló elektronikus okirati formába történő átalakítása szükséges, erre a cég jogi képviselője jogosult. Az eredeti okirat megőrzésére a 48/B.§ (2) bekezdése megfelelően irányadó.

48/G.§ (1) A Szolgálat az elektronikus okiratot informatikai szempontból (az elektronikus aláírások hitelessége, az adatok sértetlensége, az okiraton szereplő időbélyegző dátuma tekintetében) megvizsgálja. Ha az okirat informatikai szempontból szabályszerűen került benyújtásra, a Szolgálat erről - legkésőbb egy munkanapon belül - értesíti az illetékes cégbíróságot.

(2) A Szolgálat a beszámoló informatikai szempontból szabályszerű benyújtásának tényéről, és arról, hogy a benyújtásról a cégbíróságot tájékoztatta, továbbá a közzétételi költségtérítés befizetéséről - a cégbíróság (1) bekezdés szerinti értesítésével egyidejűleg - elektronikus igazolást küld a beszámolót benyújtó személynek. Ha az elektronikus okirat informatikai szempontból hibás vagy hiányos, az elektronikus igazolás ezt a tényt tartalmazza. Az elektronikus igazolás közokirat. A beszámoló benyújtására vonatkozó határidők tekintetében a Szolgálathoz - az informatikai szempontból szabályszerű - érkezés időpontja irányadó.

(3) A közzétételi költségtérítésnek az Igazságügyi Minisztérium - külön jogszabályban meghatározott - számlájára történő átutalásáról a Szolgálat gondoskodik.

(4) A 48/F.-48/G.§-ok alkalmazásával benyújtott számviteli törvény szerinti beszámolót a Szolgálat őrzi. A beszámolóról - a 3. és 4.§, valamint a 48/E.§ megfelelő alkalmazásával - mind a cégbíróságon, mind a Szolgálatnál másolat kérhető, illetve azt bárki ingyenesen megtekintheti.

(5) A számviteli törvény szerinti beszámoló Cégközlönyben történő közzétételéről a Szolgálat gondoskodik.""

Indokolás: Lásd a T/4625/6. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

5. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 8. §-ában a Ctv. 61. § (3) bekezdés c) pontjának a következő módosítását javasolják:

/A Ctv. 61.§-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Felhatalmazást kap az igazságügy-miniszter, hogy/

"c) - az informatikai és hírközlési miniszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben - a cégbejegyzés iránti eljárás illetéke és a közzétételi költségtérítés megszüntetésére, valamint a cégek éves beszámoló adatainak nyilvánosságra hozatalára [elektronikus úton történő megfizetésével kapcsolatos eljárásra]

vonatkozó részletes szabályokat rendelettel állapítsa meg."

Indokolás: Lásd a T/4625/5. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

6. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 15. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(1) E törvény - a (2) és (3) bekezdésekben foglalt[ak] kivétel[lel]ekkel - 2005. január 1-én lép hatályba."

T/4625/7/2.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 8. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/4625/7/1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

7. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 15. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) E törvény 5.§-a és 7.§-a 2005. szeptember 1-én lép hatályba, azzal, hogy a 7.§-ban foglaltak csak a korlátolt felelősségű társaságok székhelyének (telephelyének), fióktelepének és tevékenységi körének megváltozására vonatkozó változásbejegyzési eljárásokban, továbbá a részvénytársaságok cégbejegyzési és változásbejegyzési eljárásaiban alkalmazandók. A 7.§ rendelkezései [2007.] 2006. január 1-től minden korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság bejegyzésére és változásbejegyzésére irányuló eljárásban alkalmazandók."

Indokolás: Lásd a T/4625/4. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

8. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 15. §-át új (3) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerűen változik):

"(3) E törvény 11. §-a 2004. július 1-én lép hatályba."

T/4625/7/1.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 6. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/4625/7/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. szeptember 18.

Rogán Antal s.k.,
az Informatikai és távközlési bizottság elnöke

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke