K/4841.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr.Szili Katalin asszonynak

Az Országgyűlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdéseket kívánok feltenni Dr. Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter asszonyhoz

Megoldódik-e végre a mentő gépkocsivezetők problémája?

címmel.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Ez év februárjában, a megkülönböztető jelzést használó mentő gépkocsivezetők problémájával kapcsolatban tettem fel kérdést Önnek a parlamentben.

Mint Ön által is ismert - a 14/2002. számú GKM-BM rendelet alapján - ez év végéig az érintetteknek pályaalkalmassági vizsgálaton kell átesniük, bár ilyennel már rendelkeznek. Az idézett rendelet az ötévenkénti kötelező PAV alól a mentők kivételével lényegében kivonta az összes többi érintettet. Akkor elmondtam, hogy a bajtársak sérelmezik az egyenlő elbírálás elvének sajátos értelmezését és többen félnek, hogy - bár soha balesetet nem okoztak - elveszítik állásukat, hisz a vizsgálat számos szubjektív elemet tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy több tízmillió forint kiadást jelent a mentőszolgálatnak.

A mentős kollégák sérelmezték azt is, hogy többszöri kezdeményezésüket egy személyes megbeszélésre Önnel, még válaszra sem méltatták.

Azonnali kérdésemre válaszolva Kökény Mihály államtitkár úr ígéretet tett arra, ismételten áttekintik a rendeletet és, hogy "ezeket a kifogásokat vizsgáljuk, és időben meg fogjuk találni a megfelelő megoldást".

A fentiek alapján kérdezem Miniszter Asszonyt:

  1. Áttekintette- e a tárca az idézett rendeletet?
  2. Ha igen, milyen - az érintettek számára is elfogadható - módosítást terveznek ez ügyben?
  3. Ha nem, egyáltalán kíván-e a tárca foglalkozni az üggyel?
  4. Meghallgatta-e a minisztérium részéről valaki a gépkocsivezetők kéréseit, véleményét az üggyel kapcsolatban?

Várva válaszát;

Tisztelettel köszönti:

Budapest, 2003. július 30.

(Csáky András)
MDF