ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/4878.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Nem tartja-e szükségesnek, hogy a K&H Equities brókercégnél történt pénzügyi visszaélések kapcsán folyó nyomozást ügyészségi hatáskörbe vonja?" címmel az Alkotmány 27.§-a, valamint a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész úrhoz.

"Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

A K&H Equities brókercégnél történt pénzügyi visszaélések esetében mind a visszaélésekkel és szabálytalanságokkal érintett pénzösszeg nagysága, mind az érintett személyi kör és sajátos felelősségi körük indokolttá tehetné, hogy kivizsgálásuk több szempontból is kiemelt ügynek minősüljön. Az ügyészségről szóló törvény, valamint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalról szóló jogszabály lehetővé tenné ezt, sőt erre kifejezett felhatalmazást ad.

Az elhangzott nyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy a gyanúsított Kulcsár Attila politikusokkal, kormányzati tisztségviselőkkel állt kapcsolatban. Napi bejárást biztosító belépővel rendelkezett a Miniszterelnöki Hivatalba, a Parlamentbe és a Képviselői Irodaházba, valamint a Kormány titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárával is személyes kapcsolatban állt. Fény derült arra is, hogy a Kormány irányítása alatt működő Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetője, Bácskai János dandártábornok ellen is eljárás indult az üggyel összefüggésben, aki szintén kapcsolatban állt a gyanúsított Kulcsár Attilával. A K&H Equities brókercég ügyében nyomozást folytató rendőrség szintén a Kormány irányítása alatt áll.

Abban az estben, ha az ügyészség folytatná a nyomozást a társadalom és a közvélemény nagyobb garanciát kapna arra, hogy az igazság kiderüljön.

Erre tekintettel is kérem, hogy szíveskedjék az alábbi kérdésekre választ adni.

  1. Nem tartja-e szükségesnek, hogy a K&H Equities brókercégnél történt pénzügyi visszaélések kapcsán folyó nyomozást a rendőrségtől ügyészségi hatáskörbe vonja?
  2. Milyen konkrét lépéseket tesz az ügyészség a jelzett ügyben folyó nyomozás törvényessége feletti felügyelet keretében?

Várom Legfőbb Ügyész Úr megtisztelő válaszát."

Budapest, 2003. augusztus 8.

Dr. Dávid Ibolya
országgyűlési képviselő